Connect with us

Novosti

Хил: Србија треба да искористи прилику да постане важан економски играч у Европи

Published

on

На Генералној скупштини Америчке привредне коморе (Amcham) Кристофер Хил је истакао да Америка и Србија имају много тога заједничког иако повремено постоје проблеми са којима морамо да се суочимо”.

Према његовим речима, 2024. година није важна само због избора широм света, већ и зато што ће се у њој одредити шта је то што ће Србија и САД моћи да ураде заједно у многим есенцијалним и важним областима, посебно у бизнису.

Како је нагласио, зато је у додатном приближавању Србије и САД улога Америчке привредне коморе веома важна.

Хил је додао да гледа у будућност и то у 2027. која иако је далеко брзо долази и подсетио да је то важна година за Србију због манифестације Експо и због могућности које та светска изложба доноси.

“У амбасади, уверавам вас, гледамо на одлуке у вези са инвестицијама, тендерима и њиховом транспарентношћу као и на фер услове који ће доводити америчке компаније у Србију”, рекао је Хил.

Напоменуо је да је у многим аспектима време за Србију да “без обзира на агенду ЕУ” искористи прилику да постане важан економски играч у Европи “без обзира на то што је мала када се упореди са неким земљама”.

“Kао што видите у НБА, није битно ако си мали, али мораш бити брз. Мораш бити фокусиран и спреман да идеш напред када је лопта код тебе. Тако да, сви који су ту присутни у Америчкој комори, морате да радите најбоље што можете на успешним пројектима. Морамо да радимо ефикасно, морамо да учинимо да нас допринос буде што већи, да економија буде транспарентна, довољно добра, да наставља да привлачи инвеститоре који ће желити да кажу да желе да буду њен део”, рекао је Хил.

Додао је да сви морају да раде што боље, али да постоје и они који често говоре о тешкој и турбулентној историји Србије.

“Чињеница је да је прошло 25 година од тада када је било тешко Србији, али 25 година је можда довољно време да размислимо шта се десило, да обратимо пажњу, да разговарамо где треба да почнемо да гледамо напред како би будућност била боља од прошлости”, навео је амбасадор.

Председник Америчке привредне коморе Стефан Лазаревић изразио је очекивање да ће нова Влада Србије за разлику од претходне имати пун мандат како би могла да се фокусира на креирање стабилног пословног окружења и како би могла да се бави убрзавањем процеса ЕУ интеграција.

Лазаревић је рекао да су у протекле две године од избора чланова одбора сви били сведоци економских изазова, како на глобалном нивоу, тако и у Србији.

Подсетио је да је рат у Украјини проузроковао много лоших ствари, између осталог и енергетску неизвесност и кризу, инфлацију, проблеме у ланцима снабдевања који су наслеђени из периода пандемије.

“У таквим околностима Управни одбор Коморе је желео да креира дугорочну стратегију коју смо имали прилику да изложимо влади Србије са циљем ублажавања ефеката кризе у кратком периоду, а у дугорочном са циљем креирања стабилног пословног окружења у Србији”, рекао је Лазаревић.

Навео је да су у оквиру те стратегије дефинисане четири приоритетне области: дигитална транформација, доследно спровођење зелене агенде у областима енергетике и заштите животне средине, унапређења система здравствене заштите и подршке свим регионалним иницијативама које за циљ имају економске интеграције.

“Такође, бавили смо се унапређењем економских односа Србије и САД и имали смо низ састанака са представницима Сената и Kонгреса након чега је дефинисан оквир за унапређење односа двеју земаља”, рекао је Лазаревић и додао да у наредном периоду очекује реализацију неких препорука из тог оквира.

Америчка привредна комора представила је на Генералној скупштини у Београду, најважније резултате рада у протеклој години у Србији.

Kако је речено на скупу, један од важних задатака те организације био је рад на унапређењу пословног окужења за подстицање инвестиција, посебно у области обновљивих извора енргије, као и измена закона о трговини и оглашавању.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Поновљени избори у Медијани – опозицији мандат више него пре

Published

on

By

Након обрађених података са бирачких места број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому, где су избори за општинске одборнике поновљени, ОИК је саопштио да су СНС и коалиција освојили 15.220 гласова (38,42 одсто од броја бирача који су изашли) што је довољно за 11 мандата, пренеле су Јужне вести.

Група грађана “Др Драган Милић” освојила је 11.000 гласова (27,77 одсто) и осам мандата, а листа “Бирамо Ниш – Бирамо Медијану” 8.317 гласова (20,99 одсто) и шест мандата.

Мандат више у односу на првобитне резултате има листа “Уједињени – нада за Ниш” која има сада два одборника, а освојила је 2.754 гласа (6,95 одсто).

“Ниш, наш град” освојио је 747 гласова (1,89 одсто), Руска странка 687 гласова (1,73 одсто), а Бојан Аврамовић “Не дамо Ниш” 333 гласа (0,84 одсто) и ове три листе нису освојиле мандате.

Према подацима ОИК-а, у Медијани су била 52 изборна места са 76.820 гласача, а изашло је 39.628 бирача што је 51,59 одсто.

Било је 557 неважећих листића.

Због неправилности, избори су поновљени на бирачким местима број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому.

Градски избори у Нишу одржани су 2. јуна.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Србија се приближила чланству у СЕПА, трансакције са земљама ЕУ биће јефтиније за грађане

Published

on

By

Директор сектора за платни систем Народне банке Србије Ненад Петровић објашњава у разговору за РТС да усклађивање са прописима ЕУ, другом директивом о платним услугама, има за унапређење тржишта платних услуга. Новина је увођење концепта отвореног банкарства који подразумева две нове услуге.

Прва је услуга иницирања плаћања с платног рачуна кориснику, која је посебно значајна за електронску трговину.

“Она омогућава да се плаћање изврши без употребе платних картица директно са платног рачуна корисника и да се уведу неки нови пружаоци платних услуга на тржиште који ће пружати ову платну услугу. Сама услуга уз интеграцију са сервисима система за инстант плаћања ствара простор да се интернет трговцима у земљи понуде нека ефикаснија решења за прихватање безготовинских плаћања на њиховим интернет продајним местима”, рекао је Петровић.

Друга услуга је услуга пружања обједињеног прегледа информација о рачунима корисницима.

“Реч је о софтверским алатима, апликацијама које омогућавају да се оквиру једног апликативног решења корисник има преглед стања и плаћања са свих рачуна које има отворене код банака. То практично омогућава да се те информације могу и поделити са другим пружаоцима финансијских услуга када се аплицира, на пример, за неке друге финансијске производе, кредите или друге, а не да се практично, као што је сада пракса, доносе изводи о промету из банака како би се аплицирало за нову услугу”, појашњава Петровић.

Шта је СЕПА

СЕПА представља пројекат Европске уније, који је уведен након увођења евра као јединствене валуте и има за циљ да се плаћања између држава чланица обављају ефикасније и повољније за кориснике, а то се обезбедило на начин да су успостављена јединствена правила и праксе, које примењују све банке и други пружаоци платних услуга у Европској унији.

Процедура за чланство Србије у СЕПА је у току и Србија тренутно ради на изменама прописа који су неопходни услов за чланство у СЕПА.

“Радимо на припреми апликације, односно званичног документа који ће се поднети Европском платном савету, телу које управља СЕПА пројектом. Реч је о једном документу у којем ми, као држава кандидат, демонстрирамо да испуњавамо услове које је тај Европски платни савет поставио за чланство у СЕПА. То подразумева да имамо прописе који су еквивалентни прописима који се примењују у Европској унији, у различитим областима – платне услуге, спречавање прања новаца, банкарско пословање, заштита конкуренције, заштита података”, наводи Петровић.

Ко штеди чланством Србије у СЕПА

Чланством у СЕПА омогућује се уштеда и за онога ко шаље новац, и за онога ко прима новац.

“Ми ћемо обезбедити платну инфраструктуру, где ће се плаћање извршавати у неколико секунди, а не неколико дана, каква је сада ситуација и јефтиније, наравно, зато што је управо то и циљ СЕПА, значи да се снизе трошкови свих учесника у ланцу плаћања, па самим тим и да накнаде за крајње кориснике буду повољније”, рекао је Петровић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Ђурић: Борба против организованог криминала један од приоритета политике Србије и Вучића

Published

on

By

“Што је одлучнија политика против криминалаца и убица, то су и снажнији отпори оних који на све начине покушавају да осујете и зауставе ту борбу, јер знају да је на челу ње Александар Вучић”, навео је Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да данас у Србији институције раде свој посао и имају сву подршку државе да га обављају доследно, без притисака, тако да нема изузетих од закона, наводи се у саопштењу СНС-а.

“Када то знају, једина нада криминалаца и убица је да се обруше на онога ко је стуб те борбе, нападну њега и његову породицу, мислећи да ће се председник Вучић уплашити и повући. Али, морају да знају да, колико год мисле да су моћни, неће нас уплашии. Борба против организованог криминала и корупције један је од приоритета политике Србије и председника Вучића и то се неће променити, ма колико му претили и ма колико се трудили да га сруше и ослабе државу. То нам свима само даје још већу жељу и снагу да у тој борби истрајемо”, навео је Ђурић.

Председника Вучића и целу државу овакви напади чине још јачим и одважнијим у спровођењу своје политике и само су још једна потврда да радимо праву ствар, закључио је Ђурић.

Подгоричке Вијести данас су објавиле да су шеф кавачког клана Радоје Звицер и његов сарадник из полиције Љубо Миловић, како се види из транскрипта са Скај апликације, бринули да ли српски тужиоци имају доказе против њихових плаћеника из Београда Вељка Беливука и Марка Миљковића, па у том контексту констатују да су они ухапшени само зато јер се председник Србије Александар Вучић уплашио за себе и своју породицу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.