Connect with us

Novosti

У Европском парламенту одржана дебата о Србији, гласање у фебруару

Published

on

Европски парламентарци су изнели различита мишљења о изборном процесу у Србији – од оних да резултати избора не могу довести у питање, посебно имајући у виду број међународних посматрача који их је надгледао, до критика о бројним неправилностима и неправедним условима, као и потреби јачег реаговања међународне заједнице.

Тако је посланик Жан-Лин Лакапел из групације Идентитет и демократија оценио је да се резултат избора не може довести у питање, имајући у виду да је изборни процес био под надзором око 5.000 посматрача, највише икада у историји Србије и да је забележено само 13 нерегуларности. 

“Шта је проблем? Је ли то победа Александра Вучића или пораз ваших политичких савезника у опозицији? Је ли зато ЕУ жели да десатабилизије Србију?”, упитао је Лакапел и истакао да није на ЕУ да се меша у унутрашње послове Србије. 

Он је нагласио да је свака земља слободна, суверена и независна и да је српски народ слободно бирао и изабрао Вучића, којем је пожелео све најбоље за будућност Србије.

Дели: Жалосно је што се против Србије користе исти рецепти као против Мађарске

Мађарски посланик Андор Дели оценио је да је веома жалосно што се у ЕП против Србије користе, како је навео, “исти рецепти који су се користили против Мађарске” и, где, како је навео, лево либерална опозиција покушава да домаће политичке неуспехе претвори у успехе.

“Не путем демократских избора, већ уз спољну помоћ. Али као што је ова тактика пропала у случају Мађарске, неће успети ни у случају Србије. Али постоји разлика, Мађарска је већ чланица, док Србија није још ушла у ЕУ, али су кампање дискредитовања већ почеле у ЕП”, рекао је Дели.

Он је оценио да су последњих година имиџ и кредибилитет ЕУ у великој мери опали у свим земљама  Западног Балкана, не само због колебљивости и ригидности Уније, већ због претераних критичних, пристрасних мишљења. 

“Ми у делегацији Фидеса уверени смо да су ове дебате контрапродуктивне и штетне”, рекао је Дели и позвао ЕП да покаже више поштовања и разумевања према Србији. 

Маријани: Било би опрезно и мудро да се дебата не одржава пре него што будемо упознати са извештајем

Француски посланик Тјери Маријани истакао је да се расправа о изборима води док још не постоји коначан извештај посматрача. 

“Било је 5.000 посматрача тако да би било опрезно и мудро да се ова дебата не одржава пре него што будемо упознати са извештајем. Ову дебату користи опозиција”, рекао је Маријани и упитао посланике шта покушавају да ураде и да ли желе да дође до “другог Мајдана”. 

Посланик Франц Богович истакао је да је потребан коначан извештај међународних посматрача и изразио наду да ће Србија приступити ЕУ. Европски комесар за правду Дидије Рејндерс указао је на саопштење ОДИХР-а, у којем је наведено да су избори технички добро вођени и да је бирачима понуђен избор политичких алтнернатива, али су, како тврди, били под доминацијом ангажмана председника због чега су, тврди он, услови били неправедни. 

“Србија остаје земља кандидат која преговара о приступању ЕУ. Очекујемо да Србија недвосмислено покаже своју одлучност да унапреди процес приступања убрзавајући свој рад на спровођењу реформи”, рекао је он и поручио да очекује да ће Србија применити све препоруке након објављивања коначног извештаја ОДИХР-а и осигурати инклузивни дијалог кроз цео политички спектар.

Билчик: Надлежни органи да истраже извештаје о довођењу бирача у Београду

Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију из Европске народне партије Владимир Билчик рекао је да Србија заслужује европску будућност, без сталних кампања и, како је навео, јасан избор између Русије и Европе и између конфронтације и сарадње.

Он је оценио да чести превремени избори изазивају стрес међу људима и спречавају примену норми које су потребне за наставак преговора о пристипању. 

“Kао посматрачи били смо присутни на сам дан избора, кључни поступци за бројање гласова су испраћени, али није било довољно тајности”, рекао је Билчик и позвао надлежне органе да истраже извештаје о наводном довођењу бирача из других места у Београд на гласање.

Тврдње посланика о неправилностима током избора

Поједини посланици изнели су тврдње о неправилностима током избора у Србији, међу којима је био и Андреас Шидер из клуба посланика  Прогресивног савеза социјалиста и демократа, који је позвао ЕУ да се побрине за то да владавина права и транспарентни процеси буду успостављени у Србији.

Сличне тврдње о неправилностима на изборима у Србији изнео је и Kлемен Грошељ из клуба посланика Обновимо Европу, који је рекао да је новост “отвореност тих неправилности” и оценио да је реакција ЕП и Европске комисије врло умерена. 

“Ако нам је заиста стало до проширења ЕУ на Западни Балкан морамо подупрети аспирације српског народа и ЕУ како би осигурали фер и поштене изборе”, поручио је Грошељ.

Немачка посланица Виола фон Kрамон из групе Зелени — Европски слободни савез изнела је тврдње о намештању избора и позвала да се спроведе непристрасна, међународна истрага, као што је био случај 1996. године. 

Матјаж Немец из Kлуба посланика  Прогресивног савеза социјалиста и демократа рекао је да не може да замисли будућност Србије у ЕУ без грађана Србије, али је оценио да приступање ЕУ није искрен избор њених лидера.

Он је рекао да, како тврди, нерегуларности и манипулације удаљавају Србију од вредности ЕУ и да она заслужује здраву демократију, владавину права и пуни приступ преговорима и нагласио да је у парламенту много искрених пријатеља Србије.

Иначе, дебата о изборима о Србији и постизборној ситуацији није била планирана за ово пленарно заседање Евроспког парламента. Међутим, четири групације, СНД, Обновимо Европу, Левичари и Зелени, тражили су да се она уврсти на дневни ред, а посланици су то и изгласали.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Изабрана нова влада Северне Македоније, премијер Христијан Мицкоски

Published

on

By

Са 77 гласова “за” и 22 “против”, након дводневне расправе, изабрана је нова влада Северне Македоније на чијем ће челу бити Христијан Мицкоски, председник ВМРО-ДПМНЕ, пренео је македонски јавни сервис МРТ.

Мицкоски је, полажући заклетву, изговорио уставно име Северне Македоније.

Нова влада броји 24 члана – има 20 министара са ресорима и пет потпредседника.

У нови кабинет улази 15 чланова из ВМРО-ДМПНЕ, шесторо из коалиције “Вреди”, а два члана из политичке групације “ЗНАМ”.

У Северној Македонији су парламентарни и председнички избори одржани 8. маја. Нова председница постала је Гордана Сиљановска Давкова, кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ , а та странка је освојила и највише парламентарних мандата.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Дачић: Захваљујући подршци председника Вучића, вишеструко бољи резултати МУП-а

Published

on

By

Ивица Дачић је истакао упоредне резултате у раду Министарства унутрашњих послова два већа разделна периода: првог од 2012. до 2023. године, и другог од 2000. до краја 2011. године, саопштио је МУП.

“Као одговор на беспризорне нападе народног посланика Срђана Миливојевића на председника Републике Србије Александра Вучића, поводом његовог говора на Дану полиције, довољно је само истаћи неколико статистичких података. Уколико узмемо за поређење два већа разделна периода: први од 2012. до 2023. године, и други од 2000. до краја 2011. године, неминовно уочавамо драстичне промене и пре свега пад најтежих кривичних дела. Тако је од 2012. године до данас, у односу на поредбени период, реализовано дупло више заплена дроге и одузета је дупло већа количина опојних дрога – то јест, од 2012. године је заплењено више од 60 тона наркотика, у поређењу са око 23 тоне у претходном периоду”, наводи Дачић.

Када је реч о најтежим крвним деликтима као што су убиства и тешка убиства, од 2012. до 2023. године у односу на поредбени период број је смањен за чак 40,5 одсто.

“У периоду од 2012-2023, у односу на период 2000-2012, број кривичних дела тешка крађа мањи је за 34 одсто, број разбојништава за 42,5 одсто, а број неовлашћених коришћења туђег возила мањи је за 68,8 одсто и то су сјајни резултати посвећеног рада наше полиције, која уз све то обавља веома сложене и успешне акције и у области борбе против корупције”, наводи Дачић.

У циљу заштите малолетника од искоришћавања у порнографске сврхе путем интернета, припадници Одељења за високотехнолошки криминал су од 2012. године до данас открили и пријавили 803 кривична дела из те области

“Управо захваљујући подршци председника Вучића у периоду после 2012. године, урађено је много на опремању и модернизацији полиције, као и побољшању материјалног положаја полицајаца, што је и довело до вишеструко бољих резултата МУП-а и полиције. Уосталом, и о томе су грађани јасно изрекли своје мишљење на свим изборима после 2012. године, и о нама, и о њима”, рекао је Дачић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Фараж: Грешке Запада у Украјини катастрофалне, нећу се извинити што сам рекао истину

Published

on

By

Најџел Фараж је ауторском тексту у британском Телеграфу изјавио да се неће извинити због изјаве да је Запад испровоцирао сукоб у Украјини, инсистирајући да није “апологета или присталица Путина”.

“Немојте ми замерити што говорим истину о Путиновом рату у Украјини. Суочавање са чињеницама о грешкама из прошлости мора бити први корак ка мирној будућности коју сви желимо”, навео је Фараж.

Фараж је претходног дана изјавио у интервјуу за Би-Би-Би Панораму да је Запад испровоцирао рат у Украјини ширењем Европске уније и НАТО-а према истоку и да му се не свиђа руски лидер Владимир Путин, али да му се диви као политичкој фигури, јер је успео да преузме контролу над вођењем Русије.

“Нисам и никада нисам био апологета или присталица Путина. Његова инвазија на Украјину је неморална, нечувена и неодбрањива. Као шампион националног суверенитета, верујем да је Путин потпуно погрешио што је извршио инвазију на суверену нацију Украјине… Никада нисам ни на који начин покушавао да оправдам Путинову инвазију, а нисам ни сада”, истакао је Фараж.

У ауторком тексту је подсетио да је још пре деценију упозоравао на руску инвазију и на то да је Запад “играо на руку Путину, дајући му изговор да ионако уради оно што је желео”.

Фараж додаје да је 2014. године, када је ЕУ први пут понудила Украјини споразум о приступању, рекао у Европском парламенту да ће у Украјини бити рата, зато што је, како је навео, ширење НАТО-а и Европске уније давало Путину изговор који неће игнорисати.

“Као што сам јасно рекао у више наврата од тада, ако руског медведа боцнете штапом, немојте се изненадити ако он одговори. А ако немате ни средстава ни политичке воље да се суочите са њим, боцкање медведа очигледно није добра спољна политика”, нагласио је британски политичар.

Како наводи, упозорио је да није реч само о Украјини, већ да је “дипломатска грешка Запада око тога како да се избори са Путиновом мешавином параноје и самоуверености” била само једна од многих катастрофалних интервенција у две деценије откако се лабуристичка влада Тонија Блера придружила инвазији на Ирак, којој се, како каже, такође противио.

“Западни државници су пречесто покушавали да носе беле каубојске шешире и представљају као хероји који спасавају свет. Били смо сведоци да је сујета заузела место разума у ​​спољној политици, а резултат је био дестабилизација низа земаља са страшним последицама и тамо и овде”, оценио је лидер британских Реформиста.

Према његовим речима, отприлике у исто време када су тензије са Русијом јачале, амерички председник Барак Обама и државна секретарка Хилари Клинтон, уз пуну подршку торијевске владе Дејвида Камерона, свели Либију на рушевину “како би уклонили диктатора Моамера Гадафија”.

Примедбе које је Најџел Фараж изнео у интервјуу за Би-Би-Си изазвале су оштре критике на политичкој сцени уочи избора 4. јула, на којима се очекује да Фаражова странка освоји милионе гласова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.