• February 27, 2024

У Бањалуци одржано донатарско вече “С љубављу храбрим срцима”, Србија донира милион евра

Донаторској вечери присуствовао је велики број званица, међу којима и премијерка Србије Ана Брнабић, председник скупштине РС Ненад Стевандић, премијер РС Радован Вишковић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

“Хвала свим људима добре воље, који су позвали број 1411 и помогли успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија”, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик, и додао да се “четранаести пут на овај начин прикупљају средства за различите потребе људи”.

На директну иницијативу председника Србије Александра Вучића, Влада Србије ће донирати милион евра за хуманитарну акцију “С љубављу храбрим срцима, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

“Част ми је што сам овде са вама, увек је велико задовољство да можемо заједно обележити овај дан и да покажемо да је Влада Србије увек ту да помогне. Ова манифестација је инспиративна у сваком смислу, окупља нас, тежимо заједно да будемо бољи људи”, истакла је премијерка Србије.

Сав прикупљен приход намењен је за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање Лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Оснивањем лабораторије при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, те успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија, грађанима Српске који су оболели од болести које угрожавају живот као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и друге, биће омогућено да се претраживањем база властитог и светског регистра пронађу несродни даваоци који би били подударни са примаоцем.

У оквиру акције до 31. децембра активан је и М:тел хуманитарни број1411.Остварено је већ преко 700.000 позива.

Истовремено, на Тргу Републике Српске одржан је хуманитарни концерт.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Четвртком у 9: Како једно “да” може да промени више живота

Read Next

Zvanično! Marija tužila Bebicu: Suma koju tvrdi da joj Nenad duguje je vrtoglava