Connect with us

Novosti

Уочи конститутивне седнице – ко ће у скупштинске клупе и каква су очекивања представника листа

Published

on

И даље се чека да поједине странке опозиције одлуче да ли ће у раду новог сазива учестовати и на који начин.

Алексић: Наши посланици биће у парламенту

У четвртак су за истим столом, више сати, седели партнери коалиције Србија против насиља. Изостао је одговор о наступу на конститутивној седници. Два дана пред улазак у скупштину, један од лидера Мирослав Алексић, за РТС, нешто је прецизнији.

“Наравно да ћемо чинити све што је до нас, пре свега зато што је то наша обавеза према више од 900.000 грађана Србије који су нама дали подршку и борићемо се и у институцијама и на међународном плану и на улици. Наши посланици ће бити у парламенту и ми ћемо у парламенту сходно тактикама које смо договарали на нивоу коалиције ‘Србије против насиља’ и поступати. Било би најпаметније да се не појаве они који су покрали мандате – а то је власт”, поручује Алексић.

Алексић се нада да ће сви партнери у коалицији “Србија против насиља”, поштовати договоре и одлуке.

За ДС конститутивна седница тактичко питање, за Нови ДСС процедурална ствар

У међувремену, главни одбор ДС-а саопштава да конститутивна седница није стратешко него тактичко питање, бојкот не значи да ће та партија бојкотовати рад парламента.

Нови ДСС конститутивној седници не придаје много значаја. За њих је она процедурална ствар. Ништа епохално и не очекују да се деси у уторак, али виде логику да опозиција покаже незадовољство начином на који су спроведени избори. Како?

“Како ће тачно изгледати ја не могу да вам кажем сада. Има неколико идеја, има неколико сценарија. Ја разумем и ја сам део тога, поновљам, потпуно несхватљиво и било би нелогично да опозиција не покаже и не искаже незадовољство начином на који смо дошли до тих резултата, атмосфером у друштву, медијском сликом и што се нас тиче предајом Косова и Метохије”, рекао је Милош Јовановић из ове странке. 

“Ми – глас из народа”: Подржаћемо добре предлоге

Највеће изненађење децебраских избора – покрет “Ми – глас из народа” и два дана пред улазак у Скупштину заступа став – подржаће добре предлоге, било да долазе од власти или опозиције. Каква ће атмосфера бити, каже, од њих неће зависти. Нуде и новине.

“Код нас се из неког разлога сматра да када човек уважава саговорника, да је то израз његове слабости. Не. Мислим да морамо да уведемо ту једну врсту одмерености у употреби речи када говоримо и са онима са којима се не слажемо. И трећа ствар која ће бити доста занимљива људима – ми нећемо одговарати на нападе ако буду на личност неког од нас зато што нас то увлачи у једну спиралу, где ви у ствари причате о стварима које уопште не интересују оне који су вас бирали”, наводи Бранко Павловић са листе “Ми – Глас из народа”.

За СПС сарадња с СНС-ом неупитна

За социјалисте, ни током кампање, али ни у постизборном договору, сарадња са колиционим партнером је неупитна.

“Пре свега зато што мислим да су пред нама озбиљни изазови, који се тичу грађана Србије и Србије као такве. И морамо се понашати као одговорни људи, јер коначно чини ми се да смо на тој платформи добили поверење грађана, неко мање, неко више свакако. Али то ствара обавезу да наставимо сарадњу и наставимо да Србију водимо у том смеру који је зацртан много године пре”, поручила је Снежана Пауновић из СПС-а.

Орлић: Најважније да испунимо задатак који су нам поверили грађани

Иако доскорашњи председник Скупштине Владимир Орлић (СНС) не открива да ли ће и наредне четири године председавати највишем законодавном телу, има очекивања од новог сазива. За почетак – да ће сви посланици верификовати мандате.

“Што се тиче плана за будућност, оно што је за Србију најважније јесте да онај задатак који су грађани дали на изборима и Народној скупштини, али и Влади коју ће скупштина да изабере у новом сазиву испунимо до краја. То је задатак за даљи развој и јачање државе као слободне, суверене и независне, оне која води рачуна о само својим интересима и која ће закључно са 2027. годином да има значајно веће плате, пензије, изграђену инфраструктуру, ауто-путеве, путеве, нове болнице и да као центар света угости све остале на Експоу у 2027”, рекао је Орлић.

У 14. сазиву парламента највише је правника и економиста. Међу посланицима и политиколози, лекари, спортисти, оперски певачи, виолинисти, глумци.

Ни у овом сазиву није постигнут циљ да 40 одсто места у парламенту заузму жене, у односну на претходни – три мање.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан

Published

on

By

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден је за још годину продужио извршну уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан, јер, како тврди, ситуација у региону и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику САД.

У саопштењу објављеном на сајту Беле куће, Бајден наводи да се настављају “акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Западном Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности”. 

“Такве ситуације ометају напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције”, саопштила је Бела кућа. 

Бајден сматра да те акције представљају “ванредну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД” и да би због тога ванредна ситуација за Балкан требало да остане на снази и након 26. јуна.

Прва таква извршна уредба донесена је 26. јуна 2001. године.

Тадашњи председник САД, млађи Џорџ Буш, накнадно је изменио ту уредбу наводећи низ личности и организација који подривају демократски поредак и стабилност Западног Балкана.

Прва два документа Беле куће односила су се махом на “реметилачке факторе” након постизања Охридског споразума у Северној Македонији. 

Последњи пут став Беле куће о питању Западног Балкана дефинисан је 2021. године уредбом којом је проширен “обим ванредног стања на националном нивоу”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Оцене самита у Бечићима – инфлација успорава, време да новац “појефтини”

Published

on

By

Раст цена у нашој земљи у мају је успорен на циљану брзину 3 +/- 1,5 одсто, тачније на 4,5 одсто на годишњем нивоу. Наставиће да успорава на 3 процента почетком наредне године, процењује Народна банка Србије.

И на глобалном нивоу инфлација успорава довољно да се крене у смањење основних камата што ће и грађанима и привреди омогућити да се јефтиније задужују.

“Народна банка Србије не очекује знатнији раст цена производа и услуга које увозимо, али пажљиво прати све факторе на страни и понуде и тражње и од тога ће зависити будуће одлуке монетарне политике”, саопштава НБС.

Смањењу инфлације највише је допринело појефтињење хране, мировање цене струје и гаса у овој години. Била би и нижа да у мају нису порасле акцизе на дуван управо због усклађивања са инфлацијом.

“Ми не очекујемо никакве нове корекције у смислу пореских стопа, само оне које су дефинисане законом о акцизама, односно везане за акцизни календар. Важно је напоменути да су приходи од пореза и акциза на дуван готово 9 одсто прихода у буџет. Прошле године то је било 165,5 милијарди динара, ове године очекујемо и више”, каже Горан Пекез из Јапан тобака.

Централне банке су подизале камате да би сузбиле инфлацију. Постигле су циљ и сада је време за инфузију привреди појефтињењем кредита.

Већи пораст БДП-а Србије од очекиваног

Статистика региструје већи раст БДП-а Србије у прва три месеца од очекиваног – 4,7 одсто, а погурале су га услуге, индустрија и грађевинарство. И до краја године српска економија рашће брже од других у региону, где ће у просеку раст бити 3,2 одсто.

“Србији јако добро иде – јавне инвестиције су прошле године биле 20 одсто БДП-а, али треба подстаћи приватна улагања. Просечан раст у региону у протекле две деценије био је 3-4 процента, у Србији у неким годинама и већи, то је за поштовање, резултат недостижан у мојој земљи. Али ако гледамо животни стандард, тим темпом ниво Европске уније достићи ћете за 4-5 деценија, а уз раст од 6-7 процента за упола мање времена”, указује Никола Понтара, шеф Канцеларије СБ за Србију.

Сложено и незивесно најчешће су изговаране речи на регионалном финансијском самиту, пре свега због успореног раста у еврозони који ће ове године бити свега 0,7 одсто. Ту су и ризици на које посебно државе региона не могу да утичу – ратови у Украјини и на Блиском истоку, тензије на Корејском полуострву, трговински рат Америке и Кине, климатске промене. Али реформе су оно што може да се уради, кажу у ММФ-у.

“Неке државе у региону су се опоравиле и иду добрим стопама раста, али има и доста проблема сличних у свим државама. За дугорочан, одржив раст, неопходно је подстаћи инвестиције и побољшати управљање улагањима. И даље је удео неформалног сектора односно сиве зоне велики у односу на развијене земље, а то успорава раст, продуктивност и конкурентност. Треба јачати сарадњу, трговинске везе у региону и са ЕУ и улагати у зелену енергију”, истиче шеф канцеларије ММФ-а за Западни Балкан Себастијан Соса.

Оно о чему се на Самиту није говорило, а јесте било упадљиво је одсуство српских званичника. На маргинама тумачење једно – разлог су нарушени политички односи у региону због гласања у УН за Резолуцију о Сребреници, посебно Црне Горе.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Мушкарац на Миријеву упуцан у ногу

Published

on

By

Мушкарац је погођен у ногу. Нападач је у бекству и полиција трага за њим. Увиђај на лицу места је у току, а истрагу воде МУП и Више јавно тужиластво у Београду.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.