Connect with us

Novosti

Трамп поднео жалбу Врховном суду због уклањања са гласачког листића у Колораду

Published

on

Врховни суд Колорада је 19. децембра тесном већином забранио бившем председнику Доналду Трампу да се у тој савезној држави кандидује на предстојећим председничким изборима. Као разлог за забрану наведена је побуна против институција 6. јануара 2021. године.

Због тога је Трамп Врховном суду САД упутио захтев за интервенцију због одлуке суда у Колораду, пренео је Ројтерс.

Још након доношења одлуке суда у Колораду, било је речено да ће самим подношењем жалбе одлука бити стављена на паузу што је довољно да Трамп задржи своје место на унутарстраначким изборима за номинацију, уколико жалба не буде брзо решена.

То је био први пут у историји да се користи Одељак 3, 14. амандмана Устава САД за дисквалификацију председничког кандидата.

Трампови адвокати су јуче упутили жалбу суду у Мејну који је такође дисквалификовао бившег председника уочи избора следеће године.

У поднеску су навели да је државна секретарка Мејна Шена Белоуз била пристрасна приликом доношења одлуке и додали да поступак није изведен у складу са законом.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Ђурић: Борба против организованог криминала један од приоритета политике Србије и Вучића

Published

on

By

“Што је одлучнија политика против криминалаца и убица, то су и снажнији отпори оних који на све начине покушавају да осујете и зауставе ту борбу, јер знају да је на челу ње Александар Вучић”, навео је Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да данас у Србији институције раде свој посао и имају сву подршку државе да га обављају доследно, без притисака, тако да нема изузетих од закона, наводи се у саопштењу СНС-а.

“Када то знају, једина нада криминалаца и убица је да се обруше на онога ко је стуб те борбе, нападну њега и његову породицу, мислећи да ће се председник Вучић уплашити и повући. Али, морају да знају да, колико год мисле да су моћни, неће нас уплашии. Борба против организованог криминала и корупције један је од приоритета политике Србије и председника Вучића и то се неће променити, ма колико му претили и ма колико се трудили да га сруше и ослабе државу. То нам свима само даје још већу жељу и снагу да у тој борби истрајемо”, навео је Ђурић.

Председника Вучића и целу државу овакви напади чине још јачим и одважнијим у спровођењу своје политике и само су још једна потврда да радимо праву ствар, закључио је Ђурић.

Подгоричке Вијести данас су објавиле да су шеф кавачког клана Радоје Звицер и његов сарадник из полиције Љубо Миловић, како се види из транскрипта са Скај апликације, бринули да ли српски тужиоци имају доказе против њихових плаћеника из Београда Вељка Беливука и Марка Миљковића, па у том контексту констатују да су они ухапшени само зато јер се председник Србије Александар Вучић уплашио за себе и своју породицу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Приведена два српска младића у Лепосавићу; Петковић: Иживљавање Куртијевих специјалаца

Published

on

By

У ноћи између петка и суботе, сат времена након поноћи, у центру Лепосавића, приведена су два малолетника, због, како су потврдили, певања песама на једном рођендану. Косовска полиција их је, кажу, прскала сузавцем и примењивала силу све до полицијске станице, преноси Косово онлајн.

“Приморавање Срба да оду”

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић наводи да је “иживљавање Куртијевих специјалаца над српском омладином у Лепосавићу још једна је потврда да операције Приштине на северу Косова и Метохије немају за циљ успостављање реда и мира или владавине закона, већ да је циљ само један – терор без уздржавања и граница, како би се Срби приморали да напусте своја огњишта”.

Каже да “овај страшни догађај у Лепосавићу није инцидент, већ предоминантна политика, и није прекомерна употреба силе, већ свакодневна матрица полицијског поступања на северу Косова и Метохије”.

“Куртијева демократија – дугим цевима и сузавцем на децу”

“Потезање дугих цеви и употреба сузавца против деце је Куртијева порука мира и демократије, или је тако очигледно читају они који за овакво поступање Приштину желе да награде чланством у међународним организацијама. Крајње је врема да се погледа истини у очи и призна да је свака подршка Куртијевим шовинистичким акцијама саучесништво у стварању тамног вилајета у срцу Европе, где је свака логика поништена и свака позитивна вредност прерасла у сопствену супротност”, рекао је Петковић.

Београд још једном најозбиљније и са великом забринутошћу апелује на одговорне чиниоце у међународној заједници да спрече Аљбина Куртија у кампањи мржње и насиља против српског народа на Косову и Метохији, јер без тога су стабилност и мир у региону западног Балкана на ивици провалије, закључио је Петковић. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан

Published

on

By

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден је за још годину продужио извршну уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан, јер, како тврди, ситуација у региону и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику САД.

У саопштењу објављеном на сајту Беле куће, Бајден наводи да се настављају “акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Западном Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности”. 

“Такве ситуације ометају напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције”, саопштила је Бела кућа. 

Бајден сматра да те акције представљају “ванредну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД” и да би због тога ванредна ситуација за Балкан требало да остане на снази и након 26. јуна.

Прва таква извршна уредба донесена је 26. јуна 2001. године.

Тадашњи председник САД, млађи Џорџ Буш, накнадно је изменио ту уредбу наводећи низ личности и организација који подривају демократски поредак и стабилност Западног Балкана.

Прва два документа Беле куће односила су се махом на “реметилачке факторе” након постизања Охридског споразума у Северној Македонији. 

Последњи пут став Беле куће о питању Западног Балкана дефинисан је 2021. године уредбом којом је проширен “обим ванредног стања на националном нивоу”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.