Connect with us

Novosti

Таковска 10: Четврт века од НАТО бомбардовања, каква будућност је пред Србијом

Published

on

Говорећи о томе како су изгледали дани непосредно пред бомбардовање и каква је атмосфера била у Приштини, новинар Миливоје Михајловић каже да људи нису веровали да ће до бомбардовања доћи.

“Ми смо месецима пред бомбардовањем знали да Запад, односно НАТО, односно САД траже повод за бомбардовање. Било је неколико покушаја да се нађе повод, нађен је у тој операцији у месту Рачак. Неколико дана пред бомбардовање, као на филму, прво су се неки људи који су се чудним случајевима нашли у хотелу ‘Гранд’. Нису новинари, нису полицајци, добро су обучени, имају добре конекције са свима, дакле шпијуни. Прво су се они покупили и побегли са Kосова, онда су за њима отишли и неки људи који су се са њима стално виђали, онда је то почело да се празни”, наводи Михајловић.

Указао је да су дан уочи бомбардовања из Медија центра у Приштини, кроз који је за годину и по дана прошло 2.800 страних новинара и 1.200 дипломата, отишли готово сви страни новинари, остала је свега неколицина њих.

“То је одлука била Владе Србије и Министарства информисања. Дакле, протерани су страни новинари. Осетила се паника и неверица. Људи нису веровали да ће бити бомбардовање. Ја сам чак питао и генерала Павковића, хоће ли ови стварно да нас бомбардују, он је рекао па мислим да неће. Буквално, дан пре тога. Полицијски официри, генерали који су били тамо, су сматрали да ипак нешто може да се реши дипломатијом”, наводи Михајловић.

Поручује и да ни Срби ни Албанци нису веровали да ће доћи до бомбардовања.

“Знало се да је НАТО авијација заправо авијација ОВK. Знало се да ће ОВK ако крене бомбардовање да крене са етничким чишћењем села, пре свега у Метохији. Било је то потпуно јасно. Знало се у том неком пропагандном смислу какве ће акције бити предузимане, биће оптужби, биће свега и свачега. Али људи нису веровали да ће НАТО бомбе да погађају и једне и друге. Било је жртава и на једној и на другој страни, две колоне избегличке”, додаје Михајловић.

“Бомбардовање није донело срећу никоме, нити мир на Косову”

Наглашава да бомбардовање није донело срећу никоме. “Нити је донело мир на Kосову, нити је донело некакву правду”, истакао је Михајловић.

На питање да ли су односи Срба и Албанаца заглављени од тада до данас, Михајловић каже да у доброј мери јесу.

“Односи између Срба и Албанаца углавном зависе од политичких елита, од људи који формирају јавно мњење. Kакав је речник у таблоидима у Београду, такав је речник и у таблоидима у Приштини. Какав је речник политичара у Приштини, такав је речник и политичара у Београду. Kада им одговара конфликт, тај речник се подиже на неки више ниво, мржња се подстиче. Има још један део о коме се мало говори у нашој јавности – сви сепаратистички покрети су у тесној вези са подземљем, са мафијом. Мафија финансира наоружавање. Kосово је посебно занимљиво као подручје за мафију, зато што је то дистрибутивни центар на том хероинском путу, а сада и на кокаинском путу”, наводи Михајловић.

“И трећа ствар, ако гледамо из данашње перспективе на то бомбардовање, можда најбољи примери се могу наћи у неким хотелима у Приштини где се појављују генерали који су водили бомбардовање, рецимо Весли Kларк пре пар недеља. Они сада лобирају да добијају право на експлоатацију руда у косовским рудницима. Дакле, и то је један од важних циљева бомбардовања био”, додаје Михајловић.

Михајловић: Американци врло вешто трасирају пут ка независности Kосова

Говорећи о томе да ли се Америка озбиљније укључила у решавање косовског питања последње две, три године, Михајловић каже да се нису озбиљније укључили.

“Они су све време присутни у Бриселском дијалогу, од првог дана су медијатори, од првог дана су преносиоци порука, од када је кренуо дијалог. У нашој јавности се пажљиво негује илузија да ће Американци, који су најмоћнији у том решавању такозваног косовског питања, донети праведно решење. Не. Они су признали Републику Kосово међу првима. Они су помогли да се та творевина направи. Они су имали снажну војну интервенцију мимо међународног права, мимо одлуке УН. И они неће да се врате назад, они имају неке друге циљеве”, каже Михајловић.

Указао је да и да “они имају посла са једним играчем у Приштини који фингира да не слуша Американце”.

“Kоји има озбиљне логистичке центре подашке у Берлину и Лондону и који је рекао да је он за компромисе, али треба постизати периферне компромисе, око периферних питања. Иначе, око главних питања никада не може да направи компромисе. Све време је у неколико акција. Прва акција му је да наравно остане на власти и он то ради перфектно. Врло добро учи од својих регионалних пандана. Други циљ му је да што више притиска српско становиштво, не само на северу, него и у енклавама”, додао је Михајловић.

Указао је да Kурти сада има главни циљ – улазак Kосова у Савет Европе.

“И он је у овом моменту све подредио том циљу. Враћање 24 хектара манастиру Високи Дечани, он то у косовској јавности оправдава то је цена нашег уласка у Савет Европе. То није велика ствар, то је још једна подвала, та земља је отета манастиру”, сматра Михајловић.

“Све време имамо на столу као монету из Приштине Заједницу српских општина која сада нема никаквог смисла у овом тренутку када су права Срба укинута, када је тај инструмент страха и страховладе у свим срединама где живе Срби заживео у потпуности, када је упетостручен број специјалаца на северу Kосова, направљено више од седам полицијских база”, додаје Михајловић.

Наводи и забрану динара на КиМ и то што људи морају да иду у централну Србију да подижу новац.

“Ако на том баналном, да тако кажем, за међународне односе примеру не може да се покаже снага САД и њене дипломатије онда о чему говоримо? Не говоримо уопште о пријатељском односу. Мени се чини да је ово пут који и Американци врло вешто трасирају – пут ка независности Kосова. Да вешто притискају једну и другу страну, да и једној и другој страни говоре шта да раде, а њихово је само да нађу начин како да то ураде безболно у јавности, ништа друго”, напомиње Михајловић.

“Сада ЗСО нема више никаквог смисла”

На питање шта ће се догодити са надлежностима Заједнице српских општина у ситуацијама као што је ова, када се укида динар и када се онемогућава функционисање институција, Михајловић каже да сада ЗСО нема никаквог смисла.

“Тежње Приштине су да та Заједница нема веће ингеренције од рецимо удружења риболоваца на северу. То Приштина од првог дана говори и све ће урадити да не буде другачије. Тежње Београда су биле да у почетку та Заједница буде некакав ембрион организовања косовских Срба у свим општинама на територији Kосова и Метохије. До сада се то није догодило. Београд је уместо да се избори за Заједницу, попуштао и предавао једну по једну ингеренцију на Kосову протеклих десет година косовским властима. Сада ЗСО нема више никаквог смисла, нити постоји тамо територијална одбрана, која је постала раније, нема ни српске полиције, нема ни правосуђа”, додаје Михајловић.

Одговарајући на питање може ли то некако да се преокрене, Михајловић пита како?

“Да кренемо поново испочетка, изгубили смо десет година. И једна и друга страна, чини ми се, ово су моје претпоставке, желе да до маја одуговлаче када креће тај стампедо око избора у Америци, око избора у ЕУ, и ми до наредне године, до априла месеца нећемо имати никакву ни шансу да направимо некакав потез. Зато Kурти убрзава ово, зато и можда изгледа толико дрско у очима међународне јавности да он не слуша оно што му Американци кажу или што му поручује ЕУ. Зато што зна да неће бити кажњен, због тога и не може да буде кажњен”, сматра Михајловић.

Старовић: Промена америчке реторике према Куртију носи једну додатну опасност

Старовић, пак, напомиње да је у садашњим околностима улога САД мало другачија.

“Можемо да уочимо нешто оштрију, неко би рекао никад оштрију реторику која долази из правца САД, а усмерена је према Аљбину Куртију и привременим институцијама самоуправе, а везано за њихове последње одлуке којима се на један веома драстичан начин и бруталан начин крше основне слободе, укључујући и људска права и економска права за Србе”, истиче Старовић.

Старовић напомиње да Србија поштује и цени ту промену реторике, али да све то у себи носи једну додатну опасност.

“Уколико повишена реторика Вашингтона не произведе никакав ефекат, а не производи га, у смислу да дође до промене понашања Аљбина Куртија и припадника његовог режима, а до те промене не долази, може само да произведе својеврстан контраефекат, где се Аљбин Курти презентира пред својим бирачким телом и својом јавношћу као неко ко је довољно снажан да одоли свим притисцима чак и САД, а тиме Сједињене Државе као велика и највећа светска супер сила итекако губе на кредибилитету”, објашњава Старовић.

“Неозбиљно је гајити велике наде, али може доћи до мале калибрације у корист Србије”

Било би, истиче, крајње неозбиљно гајити некакве велике наде, али се мора учинити све што је у нашој моћи како бисмо чврсто држали позиције на дипломатском фронту, који је тренутно најважнији.

Потврдио је да то значи добре односе са САД, али да магистрални приступ САД не можемо и нећемо променити шта год чинили и колико год се трудили.

Међутим, каже да се могу наћи одређене тачке где може доћи до мале калибрације која може ићи у корист Србији и да за тако нечим вреди трагати.

Боји се да ће наредних неколико месеци бити изузетно тежак период и изузетно оптерећен изазовима, али да се морамо трудити да нађемо макар најмањи заједнички именитељ са САД.

“Понављам, ни до каквог великог преокрета неће доћи. САД ће увек стајати иза Приштине, чији су један од највећих спонзора, али где видим могућу тачку спајања. То је што негде верујем да Сједињеним Државама није у интересу било каква озбиљнија ескалација или било шта, што би подсећало на хуманитарну катастрофу, а што Аљбин Курти спрема према српском народу. На спречавању таквог могућег најгорег исхода можемо да радимо заједно”, истиче Старовић.

Има ли користи од сарадње на НАТО-ом

Када је реч о војним вежбама српске војске са НАТО снагама, Михајловић сматра да то не може да донесе неку велику косрист.

“Највећа и најбоља могућност за сарадњу Србије и НАТО-а је Kфор. То је једина снага која може у овом тренутку реално да обезбеди сигурност Срба на Kосову и Метохији, било да су на северу Kосова, било да су у српским енклавама, и то је заправо оно где би наша дипломатија и војна дипломатија или већ не знам ко се све тиме бави, морали да ту поведу много више рачуна. То је један од основних праваца деловања државе Србије како би се обезбедио опстанак Срба на Kосову и Метохији. Безбедност пре свега”, каже Михајловић.

Наводи да и даље постоје села где Кфор прати децу до школа.

“Још увек, 25 година после рата. Дакле, ако немамо добре односе са Kфором, то значи и НАТО-ом, ми нећемо моћи да ефикасно заштитимо Србе на KиМ. Можемо да организујемо параде, да радимо молебане, или шта год хоћемо, ми смо њих препустили албанским екстремистима. Друга могућност је да се на неки начин помогну пројекти за опстанак Срба на KиМ, да не живе од донација, да им се не плаћа то што живе тамо, него да живе од свог рада, што ниједна влада у протеклих 25 година није успела да уради добро, него је било шаљемо на Kосово пола милијарде, па 700 милиона, па 800 милиона евра годишње, а тамо ти Срби не виде ни део тих пара”, истиче Михајловић.

Напомиње да је опстанак Срба на КиМ најважнија ствар.

“Неће Kурти вечито да влада у Приштини, неће то бити екстремистичка варијанта, али то семе зла које се сада сеје, та мржња која се гради у медијима, то како су косовски медији 17. март обележили, то говори да те ране још увек нису зарасле. То говори да хоће се сакрије то што се десило 17. марта, да је 5.000 Срба напустило своје куће, да су куће паљене организовано, да је 70.000 људи учествовало у томе, да то није било тако спонтано као што су неки посматрачи тада говорили. Да су све обавештене службе знале, и то сада излази, и британске и америчке да су дали на неки начин аусвајс да се то тако одради, јер је то личило на етничко чишћење које ће помоћи да се у некој блиској будућности подели Kосово”, каже Михајловић.

Истиче да је то тада била перспектива, али да се уствари догодио погром.

Старовић каже да је сагласан да је најважнија компонента сарадња са мисијом Кфора, која постоји у континуитету већ 25 година.

Иако је Кфор повећао бројно стање у претходном периоду, Старовић напомиње да мисија мора да појача своје присуство и у смислу надлежности и онога што спроводи.

“Сматрамо да Кфор не би смео да представља само снагу трећег одговора у тој формули где такозвана косовска полиција спрема први одговор на безбедносне претње, Еулекс други, а Кфор трећи. Та формула више не важи, нажалост. На северу Косова и Метохије нема више такве локалне полиције, каква је постојала до пре годину и по дана”, додаје Старовић.

Оно што се добија као политички производ добре сарадње са НАТО-ом, објашњава државни секретар, јесте јачање поверења и предвидивости, што, можда не непосредно, али на дужи рок може да дâ резултате.

О бомбардовању је у емисији “Таковска 10” говорио и амбасадор САД Кристофер Хил који је истакао да у то време нико није био одушевљен бомбардовањем, као и да је постојала нада да се бомбардовање може избећи.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Украјинска политичарка подлегла повредама задобијеним у атентату

Published

on

By

Смрт Ирине Фарион је потврдила и Наталија Матолинец, начелница анестезиолошке службе Првог лекарског удружења Лавова.

Према њеним речима, упркос свим покушајима, лекари нису успели да спасу живот политичарки.

“Примљена је код нас у критичном стању са тешком продорном прострелном раном у главу. Урађена је операција на одељењу интензивне неге, а затим је пребачена на одељење интензивне неге на даље лечење, међутим, срце пацијенткиње није могло да издржи, у овој ситуацији, медицина је била немоћна”, навела је Матолинец.

Напад на бившу посланицу и професорку украјинског језика на Националном универзитету у Лавову класификован је као покушај убиства, а истрага злочина је у активној фази, саопштио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Данас око 19.30 сати по локалном времену непознати мушкарац је пуцао у Фарион, а потом побегао са лица места.

Жртва је са прострелном раном главе превезена у болницу у изузетно тешком стању.

Према писању украјинских медија, нападач је бившу народну посланицу сачекао у близини куће, а када је изашла, притрчао јој је и пуцао.

Фарион је радила 30 година као професорка украјинског језика на Националном универзитету у Лавову, а крајем прошле године отпуштена је са посла након изјава у којима је довела у питање патриотизам припадника украјинске војске који говоре руски језик и објављивања проукрајинских изјава и приватне имејл адресе студента на Криму, што је довело до његовог хапшења.

“Знате ли ви шта је дисциплина у војсци? Ако нема дисциплине у војсци, нема ни војске. То је руља!”, говорила је Фарион, напомињући да “војници који не говоре украјински могу да се називају Русима”.

Након тога, студенти “Лавовске политехнике”, Националног универзитета у Лавову и Кијевског националног универзитета за технологију и дизајн протестовали су против Фарион.

Такође, Служба безбедности Украјине (СБУ), саопштила је да истражује контроверзне изјаве политичарке.

Суд је уважио њену жалбу и вратио је на место професора на катедри за украјински језик.

Била је посланик у Врховној ради 2012-2014. и члан украјинске националистичке партије Свобода. Фарион је више пута јавно иступала против употребе руског језика у Украјини. Конкретно, 2019. је захтевала хапшење актуелног председника Володимира Зеленског због обраћања својим бирачима на руском.

Руски истражни комитет је 2015. године отворио случај против Фарион због позивања на “уништење Русије као државе и припадника руске нације”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Вучић: Пензије ће да порасту минимум 10 посто, значајно повећање плата у просвети

Published

on

By

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће пензије бити повећане за најмање 10 одсто и да ће минимална зарада бити значајно повећана, а да ће плате у јавном сектору бити повећане различито, али да би значајно повећање примања требало да буде у просветном сектору.

“Пензије морају да иду најмање 10 одсто на горе и то је сад моје обећање, видећемо тачно колико, али најмање 10 одсто у следећем буџету. Сад да ли ћемо моћи да имамо повећање месец дана раније и да иде од новембра или децембра или од јануара, видећемо. Али у наредна два месеца морамо ту одлуку да донесемо”, рекао је Вучић гостујући на Првој.

Каже да ће бити свакако значајног повећања минималне зараде.

“Што се плата тиче, верујем да ћемо ићи не на линеарно повећање у јавном сектору, већ ће бити различите групе, а мислим да, без обзира на то што по броју радних сати они не могу да се пореде са другим људима, мислим да морамо да идемо на значајно повећање примања у просветном сектору и то ће бити наша идеја”, рекао је Вучић.

Вучић је за ТВ Прва навео да је, пошто избора неће бити наредне три године, до 2027, циљ сада да покуша да се до краја августа све припреми за даљи раст плата и пензија.

“Желим да поставимо све и идемо на повећање плата и пензија, а да не убијемо послодавце, да то буде стабилан напредак људи. Инфлација неће прелазити четири одсто, јул је био лошији због повећања цена нафте, верујем да ће у августу ићи у рикверц што ће смањити инфлацију. На то повећање плата мора да буде веће, посебно пензија. Плате и пензије не смеју да касне”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, битно је да се у наредне три године остави неки траг.

“За три године ће бити 15 година да сам на власти – два пута сам биран за предсеника, био сам председник и потпредседник владе. Никада нико бар скоро неће тако убедљиво да победи на председничким изборима. То смо успели захваљујући великом раду и јер су људи знали да радимо не лаке ствари и ствари које нису популарне”, рекао је Вучић.

Он је рекао да нико није био за мере фискалне консолидације, али је знао да говори истину и да не обмањује грађане.

“Када смо извукли земљу из фискалног проблема кренуло је на боље. Када доносите такве одлуке лако је мени да седим и свађам се са опозицијом. Али пролети две, четири, пет година и кажете шта сам урадио иза себе, које пруге, плате, пензије, какав курс динара имамо. Волео бих да 2027. могу да се бавим нечим другим и да оставим иза себе наслеђе промењене свести великог броја нас, доста тога учињеног”, рекао је Вучић.

Истрага ће показати све мотиве убиства Крсмановића

Председник Вучић изразио је саучешће породици убијеног полицајца Николе Крсмановића и рекао да у вези са убицом има много чудних ствари, да је истрага још у току и да ће тек показати све мотиве.

Вучић је рекао за Прву да је то ужасна трагедија и да су наши органи радили свој посао, као и да је БИА на основу обавештења градоначелника Лознице о кретању лица осумњиченог за тероризам и за убиство полицајца, реаговала и да је САЈ реаговао у складу са законом и овлашћењима које имају.

“И то је то. Оно што је важно, то је да ће истрага тек показати све мотиве. Има много чудних ствари у целој причи, али ја, за разлику од неких других у региону, не трчим пред руду и не доносим закључке на основу прича и теорија завере, а много их има у овом случају. Није фер и бесмислено је неког другог и неког више окривљавати без довољно показатеља и стварних материјалних доказа”, рекао је Вучић.

Каже да има још једно лице српске националности из једне друге државе у региону које је помагало.

“И све је врло чудно, као и немачка боравишна дозвола која је лажна, која је требало да нас наведе на помисао да он иде у Немачку, али уопште није био план да иде у Немачку. И много ствари је ту под знаком питања, али надлежни органи нека се тиме баве”, рекао је Вучић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Јелисејска палата: Макрон подржао интеграцију Србије у ЕУ и истакао значај формирања ЗСО

Published

on

By

На састанку са председником Србије одржаном на маргинама четвртог самита Европске политичке заједнице у палати Бленим, у Великој Британији, председник Француске је истакао своју посвећеност нормализацији односа Београда и Приштине, као и подршку европском посредовању и позвао на пуну примену Бриселског и Охридског споразума.

Током сусрета, Макрон и Вучић су поздравили продубљивање билатералне сарадње у многим областима, навела је Јелисејска палата.

Председник Француске је на крају подсетио на приврженост Француске Дејтонском споразуму, као и јединству и територијалном интегритету Босне и Херцеговине, стоји у саопштењу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.