Таковска 10: Треба ли да бринемо због скупова против насиља

Спасовданска литија у четвртак, велики народни скуп “Србија наде“ у петак и грађанско-опозициони “Србија против насиља“ у суботу, окупиће велики број грађана који су забринути због насиља у друштву, али различито гледају на одговорност и решење.

Бошко Обрадовић из Српског покрета Двери, у емисији Таковска 10, изјавио је да ће ићи на Спасовданску литију, као и на протест у суботу, што сматра да је дужност сваког грађанина. Оцењује и да није реално да неко присуствује на сва три скупа и тврди да ће многи у петак бити присиљени да дођу на скуп под уценама.

“Нација је после трагедија још увек у шоку и болу. Није време за немире и поделе. Председника Александра Вучића сам позвао да откаже контрамитинг у петак, који је непотребан, јер ће изазвати нове поделе и тензије”, наводи Обрадовић.

“Протести у суботу нису опозициони”

Обрадовић наглашава да је запањујућа неодговорност актуелне власти, као и да протести у суботу нису опозициони већ незадовољног народа који желе драматичне промене у сфери медија, просвете, у систему вредности…

“Погрешио би свако ко би присвајао протест ‘Србија против насиља’, јер је то изнад политике, странака и опозиције”, наводи Обрадовић, који осећа и личну одговорност за напетост у друштву. 

Истиче да је потребно да Влада поднесе оставку као чин објективне одговорности за трагедије које су се десиле, те да се организује округли сто између власти и опозиције, како би се договорили о изборима, као и организовање техничке Владе. 

“Притисак на долазак”

Павле Грбовић из Покрета слободних грађана каже да ће бити на скупу у суботу “Србија против насиља”, али и да је замисливо да неко буде на сва три скупа – у петак јер морају, а у суботу јер желе.

“Мислим да постоји једна тачка која све уједињује, а то је да сви једва чекају суботу. Неки, јер ће бити лепше време и зато што ће се тог дана борити за слободу, а неки јер ће проћи петак – понижења и притисци којима су изложени свих ових дана”, поручује Грбовић, који гарантује да ће у суботу бити миран и достојанствени скуп.

Говорећи о скупу у петак, Грбовић каже да је “поражавајуће што је у великој друштвеној кризи једини одговор власти организовање контрамитинга”. “То није добро за државу. Није њихово право да злоупотребљавају јавна предузећа и доводе људе на скуп”, поручује Грбовић.  

“Скуп у петак нема везе са политиком”

Ђорђе Милићевић из Социјалистичке партије Србије каже да ће ићи на Спасовданску литију, као и на скуп у петак, за који сматра да није политички митинг. Према речима Милићевића, незамисливо је да неко присуствује на сва три скупа.

“Литија нема политичку конотацију и треба присуствовати том скупу, као подршка пре свега патријарху“, наводи Милићевић, додајући да скуп “Србија наде” нема везе са политиком, већ да је “одбрана слободарских и демократских вредности”.

“Трећи скуп је злоупотреба трагедије и људских осећања. Срби су осећајан народ. То је нови модалитет понашања опозиције у Србије. То се до сад није дешавало на политичкој сцени”, прича Милићевић.

Истиче да је сигуран да ће скуп заказан у петак проћи мирно и достајанство, као и литија. “Србији је, када је најтеже, потребно јединство и стабилност”, наводи Милићевић, истичући да је циљ скупа у суботу долазак на власт без избора. 

“Присуство на сва три скупа је контрадикторно

Миленко Јованов из Српске напредне странке каже да ће потрудити да присуствује Спасовданској литији, као и скупу у петак да би изразио наду да “Србија мора да иде напред”.

Јованов каже и да га не би чудило да неко са подједнаким усхићењем присуствује на сва три скупа, али да би то било контрадикторно.

Према његовим речима, људи ће у петак на скуп “Србија наде” доћи својом вољом, истичући да их не треба вређати.

“Контрамитинг је скуп заказан за суботу. Нећемо никога да блокирамо, да забранимо да се креће у Београду. Како може нешто што је заказано за дан када нема ничега другог да буде контрамитинг”, пита Јованов.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Admin

Read Previous

Dior Cruise 2024: Revija inspirisana Fridom Kahlo i meksičkom kulturom

Read Next

Лукашенко одбацио гласине да је озбиљно болестан: Нећу да умрем, момци