Connect with us

Novosti

Таковска 10: Може ли тероризам у Москви да запали свет

Published

on

Новинар Мирослав Стојановић оценио је да је терористички напад који се у петак догодио у Москви жесток удар на Русију и подсетио на талачке кризе у школи у Беслану и у московском позоришту 2002. године и да је од тада ово највећи удар.

Новинар Филип Родић рекао је да је прво помислио да је реч о нападу руских неонациста који, како је навео, упадају у западне руске регионе који су већ изводили неколико таквих акција.

“Против којих је недавно руска војска дејствовала, спречавајући их да пређу границу, а помислио сам да је организатор украјинска држава”, рекао је Родић.

Шок и изненађење – били су први утисци Момира Турудића, уредника портала “Око” на сајту РТС-а. Додао је да му је прва помисао била да је рат стигао у Москву, што, како је оценио, није немогуће када је земља у рату.

“Међутим, када сам видео те прве снимке, на који начин се напад одвија, наравно да је прва асоцијација била на оно што се раније дешавало у Русији, али и исто тако и у Батаклану у Паризу, та врста упада, насумичне пуцњаве. Тако да могу да кажем да ми је прво била потпуна збуњеност и непознаница ко тако нешто ради и који је разлог за тако нешто”, навео је Турудић.

“Русија је и пре рата у Украјини имала искуства са тероризмом”

Вук Вуксановић из Центра за безбедносну политику истакао је да је прво осетио шок и емпатију према страдалима, али се присетио и да је Русија и пре рата у Украјини имала искуства са тероризмом.

“Што се тиче потенцијалних теорија, ту су ми две, али то су биле само инстинктивне теорије које су ми се у том тренутку нашле на уму. Прва је била негде базирана можда на потенцијалној украјинској вези и ту сам можда имао на уму и причу из јесени 2022. кад је Њујорк тајмс говорио о томе како су наводно украјинске службе безбедности биле умешане у убиство Дарије Дугине ћерке руског националистичког филозофа Александра Дугина”, навео је Вуксановић.

Додао је да му је друга теорија ишла у правцу исламистичких милитантних група, пошто су се на страни Украјине борили и кримски Татари, Чечени, милитанти из централне Азије и други који су на неки начин имали анимозитет према Москви и који су користили чињеницу да је, како је рекао, “Русија заглављена у украјинском рату”.

Федерална служба безбедности Русије је за терористички напад на “Крокус сити хол” окривила Украјину, Сједињене Америчке Државе и Велику Британију.

Филип Родић је навео да се убрзо након напада појавила вест Њујорк тајмса да напад нису извршили Украјинци, пошто је америчка амбасада 7. марта упозоравала на напад екстремиста, а да Стејт департмент никада Украјинце не би назвао екстремистима.

“То је био први моменат где се у целој причи заиста појављује то прање Украјине и склањање приче са Украјине на некакве исламске терористе. Данашње оптужбе ФСБ-а јесу прве заиста директне, али ако обратимо пажњу, и Путин у оном свом првом обраћању после напада сутрадан, није директно никога оптуживао, али то је поредио са нацистима, а врло је јасно када се из Москве за некога каже да је нациста са ким се повезује”, навео је Родић.

Оценио је да је, што се тиче саме идеје да иза напада стоји Исламска држава у Авганистану, реч о вишеслојној причи и да лично верује да “иза целокупне Исламске државе стоје ЦИА и САД”.

“Оно што код мене рађа сумњу у то да се ради заиста о исламским екстремистима, ови напади сви које сам поменуо, 2022. их је било највише, око 150, у 99,9 одсто случајева су били самоубилачки напади. И ту је по тој логици тих фанатика из Исламске државе, од тога колико ће људи да поведу са собом у смрт, колико ће људи да убији, важније им је да они погину, јер су онда шехиди”, навео је Родић.

“Значајна одударања од ранијих акција Исламске државе”

Вук Вуксановић је навео да у случају напада у Москви постоје значајна одударања од класичног модус операндија Исламске државе.

“Овде се спомиње Телеграм апликација, регрутација ових људи преко Телеграм апликације. До тада су традиционални метод биле мало традиционалније друштвене мреже, попут Твитера, где су се на пример чак и не само оперативци Исламске државе током 2015. и 2016. врбовали, него и европске муслиманке које би се тако врбовале да буду супруге џихадиста у Сирији, то је било масовно”, рекао је Вуксановић.

Додао је како је традиционално разлог за приступање Исламској држави била идеологија, а да руски органи сада говоре о монетарном мотиву, а да је трећа новина то што су нападачи дозволили да буду ухваћени, док су раније извршавали самоубиство или изазивају сукоб са полицајцима.

Момир Турудић је истакао да акција не подсећа на оне које раније изводила Исламска држава, али да се мора обратити пажња и да то није иста организација која је постојала пре 10 година кад је држала велике територије.

“Исламска држава се од 2018. године, од пада Раке на неки начин расула и то заиста као нека врста ћелија канцера од којих је неки део отишао у Авганистан, део остао у Сирији и све те екстремистичке организације попут Ал-Нусра фронта, делови бивше Ал Каиде се мешају, повремено се међусобно боре, тако да је могуће да је ово нека врста деривата Исламске државе који комбинује акције”, оценио је Турудић.

“Велике земље увек реагују веома жестоко”

Мирослав Стојановић је оценио да је оптужба ФСБ-а оштра и да је интересантно и симптоматично било промптно реаговање западних земаља да Украјина нема везе са нападом чак и пре било каквих информација о томе шта се догодило у Москви.

“Било је то упозорење 7. марта, али се доста спекулисало да ће око председничких избора, у западној штампи је било доста тих информација, бити неких напада или инцидената. Да ли их је били или је то руска обавештајна служба спречавала, то ми не знамо у овом часу, али је очигледно да је руска обавештајна служба овде направила велике пропусте. Да ли су ти пропусти последица тога да су се концентрација и пажња усмериле на те критичне дане у време председничких избора, а онда се на неки начин опустила сада”, истакао је Стојановић.

Напоменуо је да велике земље увек реагују веома жестоко и да се и даље не зна како ће Русија реаговати и да ће то вршити додатни притисак на земље које су колебљиве шта слати даље Украјини.

Емисију Таковска 10 посвећену последицама терористичког напада у Москви у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Амбасадори ЕУ усвојили ажурирани текст за поглавље 35 са Србијом

Published

on

By

У ажурираном тексту, који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља, а који је усвојен на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ (COREPER), односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

Према сазнањима Танјуга, текст за преговарачко поглавље 35 усвојен је без дискусије на COREPER-у, а биће потврђен на неком од наредних савета, највероватније у понедељак на Савету ЕУ за спољне послове, након чега ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35. 

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (EEAS) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, речено је тада Танјугу.

Тим предлогом ЕК и EEAS, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Обавезе Београда

Према предлогу, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом “Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа”, постаје тачка 4.

Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

“Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије”, наведено је у том захеву.

Нормализација односа

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива “остала питања”, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан.

Ти документи су, у међувремену, постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Камион налетео на теретни воз између Сремске Митровице и Мартинаца – повређене три особе

Published

on

By

До несреће је дошло када је возач камиона на прелазу најпре заобилазио колону која је чекала испред спуштене рампе, а затим је камион поломио рампу и ударио у задњи део теретног воза, наводи се у извештајима железничких стручних служби.

Путни прелаз је био обезбеђен аутоматским полубраницима са светлосном сигнализацијом и саобраћајним знаковима на путу, наводи Инфраструктура железнице

Додаје да је теретни воз превозио дизел гориво и у свом саставу је имао 19 вагона, као и да су повређене особе из друмског возила.

“У тренутку несреће, уређаји на путном прелазу били су исправни и уредно су функционисали, а полубраници су били спуштени”, каже се у саопштењу.

Оштећене су седамнаеста, осамнаеста и деветнаеста цистерна из састава теретног воза, али из цистерни није било никаквих цурења, нити опасности по људе, имовину или животну средину.

О несрећи су одмах обавештени МУП и Хитна помоћ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чека се одлука Израела о одговору на ирански напад, војска спремна за офанзивну и дефанзивну акцију

Published

on

By

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној седници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

“УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбедност. Русија је предложила саопштење за штампу да осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска”, поручио је Иравани.

Он је истакао да, услед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преносе РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савет безбедности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати “могла да буде елиминисана”.

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра да је нападом на Израел у суботу ноћ на недељу “ствар решена”.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(ReutersТанјуг

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.