Connect with us

Novosti

Таковска 10: Коме је споран Дан Републике Срспске

Published

on

Безмало три деценије прошле су од потписивања Дејтонског споразума, а чини се да је подељеност тада формираних ентитета у БиХ подједнака. И Сарајево и Бања Лука позивају се на тај споразум када траже више аутономије или јачу федерацију, а нису ретка ни упозорења да би сукоб из вербалног и политичког могао да прерасте у нешто озбиљније.

Професорка Универзитета у Београду Радмила Накарада каже да они који се противе прослављању Дана републике Српске виде то као ауторско дело људи који су осуђени за ратне злочине. Они који не виде ту ништа спорно кажу да је Република Српска настала пре било каквих сукоба у БиХ.

“Кључне секвенце односе се на распад Југославије – 20. децембра је руководство БиХ тражило независност, док су дан после Срби решили да оснују Републику како би остали унутар Југославије. Оснивање РС није био окидач за насиље, оно је експлодирало после референдума и признања независности БиХ, али кључни сукоб је настао око поделе између оних који хоће да остану у Југославији и оних који су били за независну државу. Овде имамо ситуацију ‘недовршеног мира’ и тако ће бити све док се то не расветли.

Сматра да, ако се прича о миру и развоју за једну врло компликовану државу са компликованом прошлошћу каква је БиХ, то захтева трагање за решењима како да она постане функцијална држава.

“То захтева структуралне реформе, али и да се дође до неких непорецивих чињеница око којих би се осмишљавала будућност. Ратови се не воде физички, али се воде за истином, за проналажењем виновника и криваца, али то све иде на дуги рок и мора да иде са другачијим премисама.Можда да се осмисле неки нови празници који би би славили помирење”, прецизирала је професорка Накарада.

Ни други датум не би био прихватљив за Сарајево

Историчар Милош Војиновић верује да би Дан Републике Српске био споран за Сарајево и да не пада на верски празник, јер је БиХ прошла кроз брутални грађански рат.

“Мислим да је то само један од разлога у коме се тражи замерка, а пуно труда је уложено у њихово тражење. Дејтонски споразум је било феноменално решење јер је зауставио рат, а исход рата у БиХ никог није задовољио и зато је разумљиво да су многи незадовољни што није учињено више. Ипак, мислим да је то више недостатак талента међународних представника који су долазили и њихово неразумевање ситуације”, рекао је Војиновић. 

Економиста Горан Николић каже да је главни проблем био тај што су Срби мислили да живе у Југославији, а Хрвати и Бошњаци да живе у независној БиХ.

“И они су живели у различитим реалностима, то су потпуно два опозитна наратива. Највећа вредност Дејтонског споразума је та што, иако и даље имамо бројне политичке проблеме, од рата ми нисмо имали етничке жртве”, каже Николић.

Отворена питања

У БиХ остају и даље отворена нека важна питања од којих ће нека доћи на реализацију већ ове године попут одржавања избора, али ту је и питање имовине и питање принадлежности и састава Уставног суда.

“Питање имовине је за РС најважније, и то се види из реакција њеног руководства. Што се тиче самих избора ту мислим да нема проблема. Док је Уставни суд механизам преко кога Бошњаци покушавају да мењају и уставну структуру БиХ”, сматра Николић.

Неки решење за кризе у БиХ виде и кроз геополитичке промене, међутим саговорници РТС-а не мисле да би то било добро за било кога у БиХ.

“Западна страна сматра да је руски утицај у РС огроман, а Додик њен послушник. С друге стране исти сценарио се приписује САД, да би рецимо Бајден могао да на мањем примеру демонстрира своју моћ. Није сасвим јасно колико би геополитичка ситуација могла да иде на руку било коме у БиХ”, сматра Војиновић.

Професорка Накарада каже да није искључено да не дође до злоупотреба у смислу покшаја потпаљивања ватре.

“И зато је битно да се пронађе формула опстанка и развоја за БиХ, и то без протектората,” сматра она.

Западу одговара оваква структура где може да игра улогу посредника, каже Николић.

Саговорници емисије “Таковска 10”, међутим, не верују у неке веће промене у години пред нама, пре свега из страха свих у БиХ да изгубили оно што имају сада.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Поновљени избори у Медијани – опозицији мандат више него пре

Published

on

By

Након обрађених података са бирачких места број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому, где су избори за општинске одборнике поновљени, ОИК је саопштио да су СНС и коалиција освојили 15.220 гласова (38,42 одсто од броја бирача који су изашли) што је довољно за 11 мандата, пренеле су Јужне вести.

Група грађана “Др Драган Милић” освојила је 11.000 гласова (27,77 одсто) и осам мандата, а листа “Бирамо Ниш – Бирамо Медијану” 8.317 гласова (20,99 одсто) и шест мандата.

Мандат више у односу на првобитне резултате има листа “Уједињени – нада за Ниш” која има сада два одборника, а освојила је 2.754 гласа (6,95 одсто).

“Ниш, наш град” освојио је 747 гласова (1,89 одсто), Руска странка 687 гласова (1,73 одсто), а Бојан Аврамовић “Не дамо Ниш” 333 гласа (0,84 одсто) и ове три листе нису освојиле мандате.

Према подацима ОИК-а, у Медијани су била 52 изборна места са 76.820 гласача, а изашло је 39.628 бирача што је 51,59 одсто.

Било је 557 неважећих листића.

Због неправилности, избори су поновљени на бирачким местима број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому.

Градски избори у Нишу одржани су 2. јуна.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Србија се приближила чланству у СЕПА, трансакције са земљама ЕУ биће јефтиније за грађане

Published

on

By

Директор сектора за платни систем Народне банке Србије Ненад Петровић објашњава у разговору за РТС да усклађивање са прописима ЕУ, другом директивом о платним услугама, има за унапређење тржишта платних услуга. Новина је увођење концепта отвореног банкарства који подразумева две нове услуге.

Прва је услуга иницирања плаћања с платног рачуна кориснику, која је посебно значајна за електронску трговину.

“Она омогућава да се плаћање изврши без употребе платних картица директно са платног рачуна корисника и да се уведу неки нови пружаоци платних услуга на тржиште који ће пружати ову платну услугу. Сама услуга уз интеграцију са сервисима система за инстант плаћања ствара простор да се интернет трговцима у земљи понуде нека ефикаснија решења за прихватање безготовинских плаћања на њиховим интернет продајним местима”, рекао је Петровић.

Друга услуга је услуга пружања обједињеног прегледа информација о рачунима корисницима.

“Реч је о софтверским алатима, апликацијама које омогућавају да се оквиру једног апликативног решења корисник има преглед стања и плаћања са свих рачуна које има отворене код банака. То практично омогућава да се те информације могу и поделити са другим пружаоцима финансијских услуга када се аплицира, на пример, за неке друге финансијске производе, кредите или друге, а не да се практично, као што је сада пракса, доносе изводи о промету из банака како би се аплицирало за нову услугу”, појашњава Петровић.

Шта је СЕПА

СЕПА представља пројекат Европске уније, који је уведен након увођења евра као јединствене валуте и има за циљ да се плаћања између држава чланица обављају ефикасније и повољније за кориснике, а то се обезбедило на начин да су успостављена јединствена правила и праксе, које примењују све банке и други пружаоци платних услуга у Европској унији.

Процедура за чланство Србије у СЕПА је у току и Србија тренутно ради на изменама прописа који су неопходни услов за чланство у СЕПА.

“Радимо на припреми апликације, односно званичног документа који ће се поднети Европском платном савету, телу које управља СЕПА пројектом. Реч је о једном документу у којем ми, као држава кандидат, демонстрирамо да испуњавамо услове које је тај Европски платни савет поставио за чланство у СЕПА. То подразумева да имамо прописе који су еквивалентни прописима који се примењују у Европској унији, у различитим областима – платне услуге, спречавање прања новаца, банкарско пословање, заштита конкуренције, заштита података”, наводи Петровић.

Ко штеди чланством Србије у СЕПА

Чланством у СЕПА омогућује се уштеда и за онога ко шаље новац, и за онога ко прима новац.

“Ми ћемо обезбедити платну инфраструктуру, где ће се плаћање извршавати у неколико секунди, а не неколико дана, каква је сада ситуација и јефтиније, наравно, зато што је управо то и циљ СЕПА, значи да се снизе трошкови свих учесника у ланцу плаћања, па самим тим и да накнаде за крајње кориснике буду повољније”, рекао је Петровић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Ђурић: Борба против организованог криминала један од приоритета политике Србије и Вучића

Published

on

By

“Што је одлучнија политика против криминалаца и убица, то су и снажнији отпори оних који на све начине покушавају да осујете и зауставе ту борбу, јер знају да је на челу ње Александар Вучић”, навео је Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да данас у Србији институције раде свој посао и имају сву подршку државе да га обављају доследно, без притисака, тако да нема изузетих од закона, наводи се у саопштењу СНС-а.

“Када то знају, једина нада криминалаца и убица је да се обруше на онога ко је стуб те борбе, нападну њега и његову породицу, мислећи да ће се председник Вучић уплашити и повући. Али, морају да знају да, колико год мисле да су моћни, неће нас уплашии. Борба против организованог криминала и корупције један је од приоритета политике Србије и председника Вучића и то се неће променити, ма колико му претили и ма колико се трудили да га сруше и ослабе државу. То нам свима само даје још већу жељу и снагу да у тој борби истрајемо”, навео је Ђурић.

Председника Вучића и целу државу овакви напади чине још јачим и одважнијим у спровођењу своје политике и само су још једна потврда да радимо праву ствар, закључио је Ђурић.

Подгоричке Вијести данас су објавиле да су шеф кавачког клана Радоје Звицер и његов сарадник из полиције Љубо Миловић, како се види из транскрипта са Скај апликације, бринули да ли српски тужиоци имају доказе против њихових плаћеника из Београда Вељка Беливука и Марка Миљковића, па у том контексту констатују да су они ухапшени само зато јер се председник Србије Александар Вучић уплашио за себе и своју породицу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.