Connect with us

Novosti

Таковска 10 – како власт и опозиција виде посету председника Сија и гласања у УН и Савету Европе

Published

on

Говорећи о значају посете кинеског председника Сија Србији и резулатима које ће донети Споразум о заједничкој будућности, Владимир Орлић из Српске напредне странке каже да су у тој странци поносни што Србија води независну и коегзистентну политику.

“Као слободна и суверена земља поносни смо што имамо челично пријатељство са Кином. Направили смо фантастичне ствари: инвестиције у Смедереву и Бору које су сачувале и повећали радна места, нашлии решење за дуг од 1,2 милијарде, а добили смо и улагања кроз инвестиције од још 2 милијарде. Добили смо само много важних и добрих ствари, а сви у свету вас поштују када виде да водите рачуна о својим интересима”, рекао је Орлић у емисији Таковска 10.

Орлић каже да је стратешко опредељење Србије ЕУ и да је то јасно.

“Наше финансије су данас као у апотеци, увели смо ред. И када је реч о спољном дугу он је дупло мањи од француског и италијанског”, рекао је представник СНС-а.

Није Србија потребна Кини, Кина је потребна нама

Корист од посете Сија имаће пре свега грађани Србије, тврди Ђорђе Милићевић из Социјалистичке партије Србије.

“Пре свега захваљујући пријатељству и уважавању два председника. Резултате ове посете моћи ћемо да сагледамо у годинама и деценијама које долазе. Наш извоз у Кину је повеђан 140 пута. Преко 95 одсто производа које извозимо у Кину биће ослобођени царинских тарифа”, рекао је Милићевић.

Он је рекао да је и ова посета потврда самосталности и независности наше земље у вођењу спољне политике. 

“Није Србија потребна Кини, Кина је потребна нама, и имати такву једну економску силу за пријатеља, земљу чланицу СБ која увек штити наше интересе, немерљиво је”, нагласио је Милићевић. 

Свака политика треба да има у фокусу наше грађане

Мирослав Алексић из Народног покрета Србије каже да свака политика треба да има у фокусу грађане Србије.

“Није спорно да Србија треба да гради добре односе са великим силама, али то треба да буде на корист грађана Србије. Споразум о слободној трговини је у директној супротности са тежњама Србије да се прикључи ЕУ, што указује на једно лутање у спољној политици”, рекао је Алексић.

Каже да је све, и добро и лоше, што се дешава у земљи последњих 12 година одговорност власти, а да сувереност једне земље чине и чисте земља и вода.

“Кинези су инвестирали у своје интересе, копају наше злато и плаћају најмању рудну ренту. Али нису само кинеске инвестиције спорне, шта је са метроом, литијумом, пругама и другим инфраструктурним пројектима. Грађење путева и пруга је пожељно и добро, али ми их плаћамо 2-3 пута скупље него што би требало”, тврди Алексић.

Сматра да Србија има много начина да буде успешна и просперитентна, пре свега ако се улаже у домаћу привреду.

Борко Стефановић из Странке слободе и правде каже да ће посета кинеског председика Сија имати дубоке последице.

“Нико у свету неће вам рећи да није нормално да примите срдачно председника највеће економске силе. Али последице те посете ће бити и економске и политичке. Нејасно је шта значи Споразум о  заједничкој будућности. Направили смо меморандуме о разумевању, али оно што може да се реализује је да Кина извози 4,5 милијарде у Србију а ми мање од 1,5 милијарду и то пре свега у сировинама – руду и дрво”, рекао је Стефановић.

Поред тога, сматра и да је наша земља послала поруку да ми немамо јасну спољну политику.

“Шта значи 38 меморандума о разумевању, то нису споразуми већ намере. Кинеске инвестиције су искључиво резултат нашег задуживања према Кини и извоз наших сировина од стране кинеских инвеститора у Бору и смедеревској железари. Ова власт је зауставила евроинтеграције, али оног тренутка ако ова земља уђе у ЕУ и заједничка будућност и сви ти меморандуми отићи ће у заборав”, тврди Стефановић.

Резолуција о Сребреници штетна, Косову нема места у Савету Европе

Што се тиче Резолуције о Сребреници коју поједине земље желе да прогурају у Уједињеним нацијама Владимир Орлић каже да се наша земља супротставила томе као ниједна земља – показујући своју слободу, сувереност и независност.

“Супротставили смо се толико да су више пута морали да мењају планове. А што се тиче прихватања чланства Косова у међународним организацијама, за разлику од нас, многи из опозиције су на то пристали од Маринике Тепић до Павла Грбовића”, каже Орлић.

Борко Стефановић подсећа да је у скупштини Србије изгласана Декларација о Сребреници која је обавезујућа за све.

“Што се тиче Савета Европе ми смо рекли да Косово не заслужује место у том телу јер не испуњава никакве услове, почев од тога да није држава. Ми никада не треба да признамо независност Косова и то смо хиљаду пута рекли”, каже Стефановић.

За Резолуцију о Сребреници каже да је штетна и да не доприноси помирењу, иако у тексту нема дела о колективној кривици српског народа.

Ђорђе Милићевић каже да је Бриселски споразум био неповољан али да је купио време да се фокусирамо пре свега на економију.

“Што се тиче Резолуције о Сребреници она је илегална, јер је донета мимо одлука председништва БиХ. А предлагачи су Холандија и Руанда што је додатно срамно. Први пут би се у Генаралној скупштини УН расправљало о резолуцији која нема сагласност конститутивних народа”, каже Милићевић.

И Мирослав Алексић каже да је Резолуција о Сребреници штетна и питање је како смо се уопште нашли у тој ситуацији.

“Бојим се да смо изгубили пуно времена да нађемо стратешке партнере и волео бих да се та резолуција не изгласа”, сматра Алексић.

Што се тиче чланства Косова у Савету Европе каже да је то последица погрешне политике према КиМ.

“Прихватањем немачко-француског плана и Охридског споразума Александар Вучић је де факто признао Косово и у наредне две године видећемо пријем и у Унеско и у НАТО, а највише због тога трпе грађани на КиМ”, казао је Алексић.

Потребан јасан став свих о најважнијим државним питањима

У закључним оценама у емисији Таковска 10 Борко Стефановић каже да су они јасно рекли да су против Косова у СЕ и да је Резолуција о Сребреници штетна, али да се из власти само чује да су они непријатељи државе.

Мирослав Алексић каже да је важно да опозиционе странке имају јасан став о овим питањима.

Ђорђе Милићевић каже да су у СПС-у поносни на дипломатску офанзиву која се води и када је реч о Резолуцији о Сребреници и о чланству Косова у СЕ, али да нам је потребно јединство о најважнијим државним питањима.

Владимир Орлић каже да је председник Србије позвао све да учествују у одбрани управо тих најважнијих државних питања, а да се зна какав су одговор добили.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

У болници у Панчеву преминуо дечак коме је позлило на тренингу

Published

on

By

Дечаку је позлило на тренингу кошарке. Лекари су више пута покушали да га реанимирају, али су њихови напори били безуспешни, пренели су београдски медији.

Обдукцијом ће бити утврђен тачан узрок смрти.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Таковска 10: Шта странке нуде грађанима на београдским изборима

Published

on

By

Представници четири листе које према релевантним истраживањима јавног мњења имају највеће шансе на градским изборима, 2. јуна, дебатовали су у емисији Таковска 10.

Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа – др Бранимир Несторовић” каже да ће градоначелник имати управљачку одговорност.

Саво Манојловић, испред листе “И ја сам Београд – Крени – промени” има идеју како уштедети 640 милиона евра, и да треба увести референтне цене.

Добрица Веселиновић, испред листе “Бирамо Београд” каже да су проблеми града комплексни и да ће зауставити инвеститорски урбанизам.

Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић – Београд сутра” поновио је да је “Експо” највећа развојна шанса не само Београда већ и целе Србије.

Антонијевић: Реорганизација рада градоначелника

Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа – др Бранимир Несторовић”, рекао је да ће, уколико добије прилику да управља Београдом, промене отпочети са врха.

Основни циљ је промена штетног модела како се управља градском управом сада – предузећима, установама, буџетом града, инвестицијама и градском имовином. Промене ћемо да отпочнемо с врха. Значи, промена креће са реорганизацијом рада градоначелника тако што ћемо променити статут града Београда”, рекао је Антонијевић.

Градоначелник ће, каже, имати управљачку одговорност, а требало би да се уведе одговорност по свим нивоима.

“Имаће управљачку одговорност за систем управљања јавном имовином на првом месту, земљиштем и некретнинама које се налазе у власништву града Београда“, рекао је Антонијевић.

Да би се то урадило, истакао је Антонијевић, мораће да се јавно објави шта је све у власништву Града, које су то некретнине, земљишта,  да се тачно зна чиме Град располаже.

Према његовим речима, градоначелник, ће бити одговоран за подношење годишњег извештаја о спровођењу годишњег плана за располагање и управљање градском имовином.

Утврдићемо стратегију развоја Београда, стратегију просторног развоја, градњу у Београду, стратегију заштите животне средине и стратегију економског развоја“, рекао је Антонијевић.

На питање како би решили питање саобраћаја у граду, Антонијевић је рекао да струка мора да се врати на позицију која одлучује, планира и организује.

“То значи укључивање еминентних стручњака са Саобраћајног факултета, као и стручњака са Машинског и Електротехничког факултета, да бисмо видели који тип саобраћаја може, да ли могу да се уведу електроаутобуси, да ли наша мрежа то може да издржи, како обезбедити додатну електричну енергију у Београду, за то све постоје решења”, рекао је Антонијевић. 

Позвао је грађане да изађу на изборе и да гласају за адекватну опцију.

Веселиновић: Оптимизоваћемо јавни превоз

Добрица Веселиновић испред листе “Бирамо Београд” истиче да су врло јасни проблеми, који су присутни годинама у Београду.

Наводи проблем јавног градског превоза, за који каже да ће бити оптимизован у плану листе “Бирамо Београд”.

“Ми имамо план ‘Од куће до посла за 30 минута’ који ће оптимизацијом полазака, линија, ширењем мреже, жутих трака и улагањем у шинске системе гарантовати да стигнете од куће до посла за 30 минута”, каже Веселиновић.

Наводи да листа “Бирамо Београд” има одрживи план за ГСП – ширење трамвајске мреже, набавке тролејбуса и повезивање са “Бео возом”.

Истиче да школе и вртићи немају довољно капацитета као и да је стање јавног здравља лоше.

“Зауставићемо ово што се назива инвеститорски урбанизам, који је исто започет под влашћу СНС-а и који има ту тенденцију да сваку слободну зелену површину бетонира и омогући профит инвеститорима”, рекао је Веселиновић.

Каже и да је сепцијализована изложба Експо потребана да би свет видео Београд, али да је “Експо 2027” – магла и фасада која омогућава људима блиским Српској напредној странци да се богате. 

Манојловић: Увешћемо референтне цене, отказати пројекат Експа

Кандидат за градоначелника и носилац листе “Ја сам Београд, Крени-промени” на београдским изборима Саво Манојловић истиче да најважнија ствар за коју ће се залагати ако буде изабран на функцију јесте решење како може да се уштеди око “640 милиона евра које се исисају корупцијом у престоници Србије”.

“Али, о том решењу би требало да разговорамо са Александром Шапићем, а не са Синишом Малим, који је министар финансија и није у директно везан за град”, истакао је Манојловић.

Навео је да суштина у томе што ће се увести референтне цене, наводећи као негативан пример куповину новогдишње јелке у Београду, која је, како тврди, коштала веома више од реалне цене.

“Нећете моћи преко тендера да плаћете набифлане цене, као што је јелка од 80.000 евра, коју на интернету можете да купите за 2.500 евра”, истакао је Манојловић.

Као горуће питање саобраћаја у Београду навео је гужве које настају зато што се, између осталог, у центру града, на местима постојећих кућа зидају зграде.

Такође, сео бих са стручним људима и направио линију метроа која одговора потребама града”, рекао је Манојловић.

Говорећи о пројекту Експа, навео је да је било који пројекат на ком ради тренутна власт, а базиран је на корупцији, апсолутно недопустив, те да ће се ући у нове кредите и задужења.

“Не можете да имате пројекат са толиким степеном корупције. Сматрам да би га требало отказати, а суштина је да се инвестира у алтернативна решења, попут породилишта или накнада за породиље”, закључио је Манојловић. 

Мали: Политика убрзаног раста града

Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић – Београд сутра” рекао је да референтна цена постоји и спроводи се годинама уназад, одговарајући тако Манојловићу.

Хоћемо да водимо политику убрзаног раста града, поручио је Мали.

Подсећа да су 2014. обећали да ће спустити Београд на реке и може се видети, како каже, колико се град променио.

“Имамо бесплатне вртиће у уџбенике. Просечна плата у марту у главном граду је 1.059 евра”, навео је Мали и подвукао да расте квалитет живота.

Експо је навећа развојна шанса земље, очекујемо три милиона посетилаца и зато подижемо квалитет инфраструктуре, навео је Мали.

Важно је рећи да ови избори нису игра, ово су избори на којима се одлучује будућност Србије, напомиње Мали.

Говорећи о горућим питањима саобраћаја, Мали је рекао да је неопходно обједињавање саобраћаја у један систем.

“Решење је систем метроа, Београд ће 2028. године имати прву линију метроа”, каже Мали.

Према његовим речима, шински систем је усвојен 2021. године.

“И цео систем шинског саобраћаја и метро и Беовоз и трамвајски саобраћај објединити у један систем, то је чисто и еколошки а оптимизоваћемо поласке”, навео је Мали.

Указује да је градња је у току од 2022. и да ће се следеће годне градити 21 станица.

Што се тиче отпадних вода, Мали указује да је фабрика за пречишћавање отпадних вода огромна инвестиција. Не финансира је град Београд, финансира је Република Србија, а вредност радове је око 700-800 милиона евра.

Осим тога, као каже, гради се фабрика за пречишћавање отпадних вода у Батајници, Остружници, Крњачи и Болечу.

“Само да подсетим све грађане Београда, да смо у протеклих пар година завршили највећи еколошки пројекат, то је изградња депоније, односно фабрике за производњу струје из чврстог отпада, у Винчи, где смо решили највећу црну тачку, еколошку црну тачку Европе, а то је управо депонија Винча. И ми сада од тог смећа које производи град, производимо струју, производимо и такође грејмо неколико хиљада домаћинстава”, рекао је Мали.

Мали је поручио на крају још једном да је Експо главни циљ.

“Дакле, оно што је важно, морамо да идемо напред. Убрзан и раст развој града Београда као локомотиве раста развоја Србије. Експо је ту као главни циљ, огромна, највећа развојна шанса за нас, за цео Београд, да се представимо на прави начин, да кроз велике инвестиције, завршетак пројекта метроа, нових мостова, нових тунела, подигнемо квалитет инфраструктуре”, закључио је Мали.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чикаго, запалио се мотор на авиону “Јунајтед ерлајнса” непосредно пред полетање

Published

on

By

Лет 2091 “Јунајтед ерлајнса” требало је да крене око 14 по локалном времену када је избио пожар на мотору авиона, саопштила је америчка Федерална управа за ваздухопловство.

Портпарол аеродрома је навео да jе авион доживео “ванредну ситуацију” пре поласка и да је ситуација решена “безбедно”.

Из “Јунајтед ерлајнса” су за Фокс њуз рекли да је авион довучен до капије, као и да су се путници безбедно искрцали и да нико није повређен.

“Радимо на томе да направимо алтернативне путне аранжмане за њих”, додају из компаније.

У питању је авион “Ербас А320”, у којем је било 148 путника и петоро чланова посаде.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.