• February 27, 2024

Стејт департмент: Аљбин Курти треба озбиљно да схвати став САД

“Желимо да видимо напредак у примени претходних споразума у дијалогу, а такође, верујемо да ово је у најбољем интересу за све погођене стране”, рекао је он на конференцији за новинаре, преноси Павловић тудеј.

Он је на питање шта Стејт департменту даје уверење да ће Курти озбиљно схватити позив САД да Приштина преиспита одлуку Централне банке да српски динар буде суспендован у платном промету изразио уверење да ће “конструктивно ангажовање и искрени напори у доброј вери Косова и Србије донети трајну корист за грађане, укључујући економски раст и да ће обезбедити дугорочну регионалну стабилност”.

Изражавајући забринутост САД због одлуке о суспензији динара, портпарол је изјавио да Србија има право да пружи финансијску помоћ припадницима српске заједнице на КиМ.

”Забринути смо да ће уредба усвојена 27. децембра негативно утицати на етничку српску заједницу на Косову”, додаје се у саопштењу.

Стејт департмент је раније ове недеље позвао Приштину да преиспита ту одлуку, да се консултује са погођеним заједницама, одговори на забринутост коју је изразила међународна заједница и “обезбеди довољно времена за спровођење својих одлука, како би се ублажио утицај који ће те одлуке имати на грађане”.

Стејт департмент је такође подсетио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на обавезе које је Приштина преузела, односно на формирање Заједнице српских општина.

”ЗСО је примарни механизам преко којег би Србија могла транспарентно да пружи финансијску подршку институцијама и појединцима у оквиру косовског правног оквира”, наводи се у саопштењу Стејт департмента и наглашава да је појединцима на КиМ који ”легитимно примају финансијску помоћ од Србије потребан приступ функционалном, легалном механизму преко којег могу да добију ту подршку”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

СПЦ и Матица српска: Родно осетљив језик у супротности са стандардним језиком и неуставан

Read Next

Počela izgradnja tri nova dečija igrališta u Novom Sadu