Connect with us

Novosti

СПЦ и Матица српска: Родно осетљив језик у супротности са стандардним језиком и неуставан

Published

on

Учесници скупа, који је одржан 16. јануара, у закључцима истичу да је такозвани родно осетљив језик, заснован на родној (џендер) идеологији, у супротности са стандардним српским језиком и да ниједна државна власт нема право да законским нормама, противно науци о српском језику, под претњом кажњавања прописује обавезну употребу такозваног родно осетљивог уместо стандардног српског језика.

Указује се на то да се “увођењем ове нове врсте вербалног деликта, новчано и затворски кажњавају грађани зато што у сопственој земљи говоре стандардним српским језиком”.

Додаје се да је за српски народ равноправност свих људи, без обзира на пол, расу и вероисповест, темељна вредност која вековима одређује начин живота и која је нормирана Уставом као највишим правним актом.

Учесници скупа оцењују да се бројним законским нормама, према званичном ставу Одбора за стандардизацију српског језика, врши насиље над српским језиком као значајним чиниоцем идентитета српског народа, будући да је ова “неприродна језичка структура, названа родно осетљив језик Законом уведена као обавезна”.

“Не може се наметати тзв. родно-осетљив језик заснован на антијезичким правилима”

У закључцима се истиче да сви грађани Србије треба да имају право да себе називају онако како желе, али да се не може пристати на то да лични избори појединаца, који су апсолутна мањина постану обавезујући са наметнутим правилима за све грађане.

Потписници поручују да уставно право на употребу језика не значи право појединаца и група да “такозвани родно осетљив језик, заснован на антијезичким правилима”, намећу свим грађанима и институцијама, а посебно не у медијима и у образовним установама у Србији.

“Имајући то у виду, подсећамо носиоце све три гране власти у Србији, али и грађане, да је Закон о родној равноправности неуставан зато што Устав Републике Србије не познаје категорију рода, него (у члану 15) прописује равноправност жена и мушкараца”, стоји у закључцима.

“Идеолошко насиље путем уџбеника”

Додаје се да појам рода из Закона о родној равноправности нема никакве везе с појмом рода у српском језику и са његовим историјским и до данас очуваним значењима, већ је утемељен на “антихришћанским и антицивилизацијским одређењима више од стотину различитих родова који су у употреби у појединим државама и који су “искључиво у функцији такозване родне (џендер) идеологије”.

“Посебно забрињава намера да се идеолошко насиље над српским језиком и идентитетом спроводи од основних школа до универзитета путем уџбеника и наставних програма. У овом случају је реч о насилно уведеном специфичном виду изражавања, при чему се истовремено под плаштом уклањања такозваних родних стереотипа намеће промена свести и начина живота појединца и друштва у целини, промовишу се идеологија, политика и пракса LGBTQIA++ од вртића, преко основних и средњих школа до универзитета и свакодневног живота свих грађана, што заговорници ове идеје и не крију”, каже се у закључцима.

Наводи се и да је апсурдно и то што је прописано да се “насилно увођење такозваног родно осетљивог језика” финансира из републичког буџета, односно од средстава свих грађана Србије, као и од средстава предузећа, привредних друштава и других установа сваког месеца, с обзиrом на то да ће више од 10.000 повереника, односно комесара пратити примену овог Закона.

“Повереник за заштиту равноправности користи Закон о забрани дискриминације као средство притисака и претњи према оним научницима и интелектуалцима који се јавно залажу за очување традиционалног брака и породице као заједнице љубави мушкарца, жене и њихове деце. На основу тога, сви ми, појединци и установе, али и грађани Републике Србије, унапред смо инкриминисани од стране наведеног државног службеника”, наводи се у закључцима.

“Нарушена уставна одвојеност цркава и верских заједница од државе”

Наглашава се и да се Законом о родној равноправности грубо нарушава унутрашња аутономија Српске православне цркве, као и уставна одвојеност цркава и верских заједница од државе.

Како се додаје, за Матицу српску и њено искуство у српској језичкој нормативистици потпуно је неприхватљиво увођење новчаних и затворских казни и разних облика правног насиља у тако нејасном проблематском пољу, у којем нови појам рода има за сада око стотину различитих значења, с могућношћу њиховог даљег умножавања.

Учесници Научног скупа “Српски идентитет, српски језик и Закон о родној равноправности предложили су да Свети архијерејски синод Српске православне цркве, Матица српска и Одбор за стандардизацију српског језика оснују заједничко тело, састављено од истакнутих научних радника из различитих области, “које ће се интензивно бавити овим важним питањем све док не буде донето решење у корист српског народа и свих грађана Србије”.

“Сви смо у обавези, а посебно држава, да негујемо, чувамо и штитимо српски идентитет, српски језик, ћириличко писмо, српску културу и српско наслеђе како бисмо их могли предати нашим потомцима”, истиче се у закључцима које су потписали проф. др Милош Ковачевић, др Јованка Радић, проф. др Рајна Драгићевић, проф. др Исидора Бјелаковић, проф. др Виктор Савић, др Владан Јовановић, др Марина Спасојевић, доц. др Катарина Беговић, др Миша Ђурковић, др Душан Илић, мср Марија Стајић, мр Момир Радић, адвокат протојереј-ставрофор Велибор Џомић и главни и одговорни уредник новина Српске Патријаршије “Православље” Оливера Јовановић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Столтенберг подржао Рутеа као “јаког” кандидата за новог генералног секретара НАТО-а

Published

on

By

Јенс Столтенберг је говорио на конференцији за новинаре са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном непосредно након вести да су Словачка и Мађарска пружиле подршку кандидатури Марка Рутеа, објављено је на сајту НАТО-а.

Чланице НАТО-а бирају шефа Алијансе на основу консензуса, а двадесет девет земаља чланица већ је подржало Рутеа као Столтенберговог наследника, док су Мађарска, Словачка и Румунија биле последње које су се опирале тој опцији.

“Није на мени да бирам свог наследника”, рекао је Столтенберг, али је додао да је Руте “врло јак кандидат” који има пуно искуства као премијер.

“Мислим да је Марк Руте веома јак кандидат. Има доста искуства као премијер. Он је близак пријатељ и колега, и зато чврсто верујем да ће се Алијанса врло брзо одлучити за мог наследника, и то ће бити добро за све нас, за НАТО, али и за мене”, истакао је Столтенберг.

С обзиром на то да је румунски председник Клаус Јоханис још увек званично у трци за новог генералног секретара, званични Букурешт још увек није објавио своју подршку Рутеовој кандидатури.

Међутим, холандска јавна телевизија НОС јавила је да су поузадни извори потврдили да ће Јоханис “ускоро” повући своју кандидатуру и да ће одлазећи холандски премијер Марк Руте бити нови генерални секретар НАТО.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Путин допутовао у Северну Кореју

Published

on

By

Авион руског лидера слетео је на аеродром у Пјонгјангу, где га је дочекао севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, преносе РИА Новости. То је прва посета Путина Северној Кореји после 24 године.

Двојица лидера су заједно извршила смотру постројене почасне гарде севренокорејске војске и неформално разговарала неколико минута, након чега је председничка колона напустила аеродром.

У среду ће председник одржати низ разговора, укључујући и оне у проширеном формату, а планирана је и дужа неформална комуникација двојице лидера.

Према речима Путиновог помоћника Јурија Ушакова, разговараће се о међународној агенди и представити предлози за обнављање хуманитарних веза које су прекинуте због пандемије ковида-19.

Поред тога, Путин и Ким ће се дотаћи безбедносних питања, привредне сарадње, енергетике, транспорта и пољопривреде.

Програм посете обухвата и гала концерт у част Путиновог доласка, државни пријем и полагање венца на Споменик ослобођења посвећен војницима Црвене армије који су ослободили Кореју током Другог светског рата.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Нови центар за посетиоце Царичиног града, корак ближе ка Унесковој листи

Published

on

By

Царичин град је живео само 80 година. Сјајан, монументал, задивљујући показивао је моћ свога градитеља, једног од 17 римских императора рођених на тлу Србије. Са базеном, болницом, јавним купатилом, водоводом, канализацијом, подним грејањем, огромним бројем цркава, седиште самосталне архиепископије, град Јустинијана Првог. Шести век на падинама Радана види се као на длану захваљујући Центру за посетиоце.

Страни и домаћи туристи да могу да нађу освежење и информације о Царичином граду, да разгледају део поставке, а ту су и конференцијска сала и све оно што је потребно на оваквом локалитету, каже Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу.

Уз реплике предмета који се откривају више од једног века, информације о туристичким бисерима југа с једне и друге стране Радана. Пут вредан две милијарде динара је и шанса за бољи живот на југу земље.

Иван Богдановић, председник Општине Лебане каже да је један крак пута завршен, и да ће се у наредном периоду завршити други крак који спаја Царичин град и све лепоте с друге стране Радана, а и саму планину.

Од изградње пута до развоја туризма где су резултати у односу на предпандемијски период импозантни.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић каже да је од тог периода достигнут раст од 42 одсто више страних туриста, 70 одсто више ноћења страних гостију и чак 127 одсто већи приход.

Центар за посетиоце је корак ближе Царичиног града ка Унесковој листи, али и страним туристима који су најчешћи посетиоци Јустинијане Приме. Можда јој похрле као ка Аја Софији коју је подигао Цар Јустинијан Први.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.