Connect with us

Novosti

Северна Македонија – нова влада, прва председница

Published

on

Већ после 60 одсто пребројаних гласачких листића, било је јасно да је ова држава добила нову председницу – Гордана Сиљановска Давкова убедљиво је победила досадашњег председника Стеву Пендаровског и постала прва жена на челу Северне Македоније.

“Резултати су јасни и немам намеру детаљно да их образлажем. Према резултатима, желим да честитам победницима и пожелим им успешан рад у наредних пет година”, рекао је Стево Пендаровски, који је у неколико наврата током дана упозоравао на “тихи бојкот” председничких избора у срединама у којима су “грађани спречавани да узму други гласачки листић”.

Критике Пендаревског, индиректно, упућене су лидерима Демократске уније за интеграције Алија Ахметија који су, додуше не јавно, позивали албанске бираче да не гласају на председничким изборима, па су на неколико бирачких места гласачке кутије за председничке изборе остале празне.

Гордана Сиљановска Давкова, из другог покушаја, успела је да постане председница Северне Македоније, пошто је пре пет година у другом кругу изгубила управо од Пендаровског.

“Искрено се, већ неколико сати, питам чиме сам заслужила ову част. Знам да сам се спремила, знам да сам се посветила кампањи, знам да сам говорило оно што мислим… Награда је за мене непроцењива”, рекла је Гордана Сиљановска Давкова.

Као и ривал, критиковала је политичке странке које су позивале на бојкот избора, наводећи да су “македонски грађани без обзира на етничку припадност дали глас онима којима су желели”.

“Обећавам да ћу бити председница свих грађана Македоније – свих етничких група, члановима свих партија и оних који то нису”, обећала је нова председница Северне Македоније.

Попут Пендаровског, много пре него што су објављени први резултати, пораз на парламентарним изборима признао је Социјалдемократски савез Македоније, па је потпредседница те странке Соња Лукаревска навела да руководство треба да прихвати одговорност за изборне резултате.

“Успели смо да направимо много промена када се ради о платама, пензијама и чланству у НАТО-у. Руководство треба да прихвати одговорност. Будно ћемо пратити потезе нове власти”, рекла је Лукаревска.

Два часа касније, пораз је признао и лидер те странке Димитар Ковачевски, који је, честитајући победницима, рекао да је резултат “поражавајући”.

“СДСМ је претрпео тежак ударац не само од грађана, већ и од симпатизера странке”, рекао је премијер Северне Македоније и напустио просторије партије, избегавајући да одговара на питања новинара.

Одмах затим, почело је славље пред скопским седиштем ВМРО-ДПМНЕ, која је после 70 одсто пребројаних гласачких листића, освојила више од 40 одсто гласова.

На парламентарним изборима у Северној Македонији, ВМРО-ДПМНЕ неколико сати по затварању биралишта има више него убедљиву предност у односу на социјалдемократе, али још увек није јасно да ли ће успети да добаци до апсолутне већине у Собрању које чини 120 посланика.

Представници албанске коалиције Влен, најавили су, одмах по објављивању првих прелиминарних резултата, да ће одмах почети преговоре са ВМРО-ДПМНЕ о формирању нове владе.

“Коалиција Влен је победник у свим општинама са већинским албанским становништвом. Од сутра почињу преговори са ВМРО-ДПМНЕ о саставу нове владе”, рекао је један од лидера те коалиције, Биљал Хисени.

Резултати избора у Северној Македонији, иако очекивани, представљају драматичан политички заокрет у односу на стање од пре осам година, када је СДСМ предвођен Зораном Заевим, после серије протеста и корупционашких скандала челника ВМРО-ДПМНЕ, успео да формира већину у Собрању, обећавајући оштру борбу против корупције и брз пут у ЕУ.

Како су године пролазиле, социјалдемократе су се, полако, хватале у мрежу корупције, док су евроатлантске интеграције, захваљујући прво грчким, а после и бугарским притисцима остале заглављене негде између Скопља и Брисела.

На албанској страни политичке сцене у Северној Македонији, свега десетак хиљада гласова дели главне ривале, ДУИ Алија Ахметија и коалицију Влен, састављене од отпадника из редова Ахметијеве странке, Алијансе за Албанце, Покрета Веса, Демократског покрета и македонске подружнице покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

Према најавама, будућу владајућим коалицију чиниће ВМРО-ДПМНЕ и Влен, што практично значи да ће се Ахметијева странка, по први пут од када су Охридским споразумом 2001. године албански герилци прекомандовани у посланичке клупе, наћи у опозицији.

Од избора 2002. године, одржани у склопу Охридског споразума којим је завршен конфликт у Северној Македонији, мањински партнер сваке владе била је најснажнија албанска странка, односно ДУИ.

Неуспех приликом формирања владе, неминовно, увукао би ову државу у нову политичку кризу, која би додатно искомпликовала ионако сложен пут Скопља ка Бриселу.

У предизборној трци, једно истраживање јавног мнења показало се инидкативним, пошто је показало да је око 70 одсто становника Северне Македоније незадовољно правцем којим иде ова држава. Једнако је, како се чини, значајна и дилема да ли је ВМРО-ДПМНЕ политичка снага која земљу може да извуче из кризе.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

У болници у Панчеву преминуо дечак коме је позлило на тренингу

Published

on

By

Дечаку је позлило на тренингу кошарке. Лекари су више пута покушали да га реанимирају, али су њихови напори били безуспешни, пренели су београдски медији.

Обдукцијом ће бити утврђен тачан узрок смрти.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Таковска 10: Шта странке нуде грађанима на београдским изборима

Published

on

By

Представници четири листе које према релевантним истраживањима јавног мњења имају највеће шансе на градским изборима, 2. јуна, дебатовали су у емисији Таковска 10.

Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа – др Бранимир Несторовић” каже да ће градоначелник имати управљачку одговорност.

Саво Манојловић, испред листе “И ја сам Београд – Крени – промени” има идеју како уштедети 640 милиона евра, и да треба увести референтне цене.

Добрица Веселиновић, испред листе “Бирамо Београд” каже да су проблеми града комплексни и да ће зауставити инвеститорски урбанизам.

Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић – Београд сутра” поновио је да је “Експо” највећа развојна шанса не само Београда већ и целе Србије.

Антонијевић: Реорганизација рада градоначелника

Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа – др Бранимир Несторовић”, рекао је да ће, уколико добије прилику да управља Београдом, промене отпочети са врха.

Основни циљ је промена штетног модела како се управља градском управом сада – предузећима, установама, буџетом града, инвестицијама и градском имовином. Промене ћемо да отпочнемо с врха. Значи, промена креће са реорганизацијом рада градоначелника тако што ћемо променити статут града Београда”, рекао је Антонијевић.

Градоначелник ће, каже, имати управљачку одговорност, а требало би да се уведе одговорност по свим нивоима.

“Имаће управљачку одговорност за систем управљања јавном имовином на првом месту, земљиштем и некретнинама које се налазе у власништву града Београда“, рекао је Антонијевић.

Да би се то урадило, истакао је Антонијевић, мораће да се јавно објави шта је све у власништву Града, које су то некретнине, земљишта,  да се тачно зна чиме Град располаже.

Према његовим речима, градоначелник, ће бити одговоран за подношење годишњег извештаја о спровођењу годишњег плана за располагање и управљање градском имовином.

Утврдићемо стратегију развоја Београда, стратегију просторног развоја, градњу у Београду, стратегију заштите животне средине и стратегију економског развоја“, рекао је Антонијевић.

На питање како би решили питање саобраћаја у граду, Антонијевић је рекао да струка мора да се врати на позицију која одлучује, планира и организује.

“То значи укључивање еминентних стручњака са Саобраћајног факултета, као и стручњака са Машинског и Електротехничког факултета, да бисмо видели који тип саобраћаја може, да ли могу да се уведу електроаутобуси, да ли наша мрежа то може да издржи, како обезбедити додатну електричну енергију у Београду, за то све постоје решења”, рекао је Антонијевић. 

Позвао је грађане да изађу на изборе и да гласају за адекватну опцију.

Веселиновић: Оптимизоваћемо јавни превоз

Добрица Веселиновић испред листе “Бирамо Београд” истиче да су врло јасни проблеми, који су присутни годинама у Београду.

Наводи проблем јавног градског превоза, за који каже да ће бити оптимизован у плану листе “Бирамо Београд”.

“Ми имамо план ‘Од куће до посла за 30 минута’ који ће оптимизацијом полазака, линија, ширењем мреже, жутих трака и улагањем у шинске системе гарантовати да стигнете од куће до посла за 30 минута”, каже Веселиновић.

Наводи да листа “Бирамо Београд” има одрживи план за ГСП – ширење трамвајске мреже, набавке тролејбуса и повезивање са “Бео возом”.

Истиче да школе и вртићи немају довољно капацитета као и да је стање јавног здравља лоше.

“Зауставићемо ово што се назива инвеститорски урбанизам, који је исто започет под влашћу СНС-а и који има ту тенденцију да сваку слободну зелену површину бетонира и омогући профит инвеститорима”, рекао је Веселиновић.

Каже и да је сепцијализована изложба Експо потребана да би свет видео Београд, али да је “Експо 2027” – магла и фасада која омогућава људима блиским Српској напредној странци да се богате. 

Манојловић: Увешћемо референтне цене, отказати пројекат Експа

Кандидат за градоначелника и носилац листе “Ја сам Београд, Крени-промени” на београдским изборима Саво Манојловић истиче да најважнија ствар за коју ће се залагати ако буде изабран на функцију јесте решење како може да се уштеди око “640 милиона евра које се исисају корупцијом у престоници Србије”.

“Али, о том решењу би требало да разговорамо са Александром Шапићем, а не са Синишом Малим, који је министар финансија и није у директно везан за град”, истакао је Манојловић.

Навео је да суштина у томе што ће се увести референтне цене, наводећи као негативан пример куповину новогдишње јелке у Београду, која је, како тврди, коштала веома више од реалне цене.

“Нећете моћи преко тендера да плаћете набифлане цене, као што је јелка од 80.000 евра, коју на интернету можете да купите за 2.500 евра”, истакао је Манојловић.

Као горуће питање саобраћаја у Београду навео је гужве које настају зато што се, између осталог, у центру града, на местима постојећих кућа зидају зграде.

Такође, сео бих са стручним људима и направио линију метроа која одговора потребама града”, рекао је Манојловић.

Говорећи о пројекту Експа, навео је да је било који пројекат на ком ради тренутна власт, а базиран је на корупцији, апсолутно недопустив, те да ће се ући у нове кредите и задужења.

“Не можете да имате пројекат са толиким степеном корупције. Сматрам да би га требало отказати, а суштина је да се инвестира у алтернативна решења, попут породилишта или накнада за породиље”, закључио је Манојловић. 

Мали: Политика убрзаног раста града

Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић – Београд сутра” рекао је да референтна цена постоји и спроводи се годинама уназад, одговарајући тако Манојловићу.

Хоћемо да водимо политику убрзаног раста града, поручио је Мали.

Подсећа да су 2014. обећали да ће спустити Београд на реке и може се видети, како каже, колико се град променио.

“Имамо бесплатне вртиће у уџбенике. Просечна плата у марту у главном граду је 1.059 евра”, навео је Мали и подвукао да расте квалитет живота.

Експо је навећа развојна шанса земље, очекујемо три милиона посетилаца и зато подижемо квалитет инфраструктуре, навео је Мали.

Важно је рећи да ови избори нису игра, ово су избори на којима се одлучује будућност Србије, напомиње Мали.

Говорећи о горућим питањима саобраћаја, Мали је рекао да је неопходно обједињавање саобраћаја у један систем.

“Решење је систем метроа, Београд ће 2028. године имати прву линију метроа”, каже Мали.

Према његовим речима, шински систем је усвојен 2021. године.

“И цео систем шинског саобраћаја и метро и Беовоз и трамвајски саобраћај објединити у један систем, то је чисто и еколошки а оптимизоваћемо поласке”, навео је Мали.

Указује да је градња је у току од 2022. и да ће се следеће годне градити 21 станица.

Што се тиче отпадних вода, Мали указује да је фабрика за пречишћавање отпадних вода огромна инвестиција. Не финансира је град Београд, финансира је Република Србија, а вредност радове је око 700-800 милиона евра.

Осим тога, као каже, гради се фабрика за пречишћавање отпадних вода у Батајници, Остружници, Крњачи и Болечу.

“Само да подсетим све грађане Београда, да смо у протеклих пар година завршили највећи еколошки пројекат, то је изградња депоније, односно фабрике за производњу струје из чврстог отпада, у Винчи, где смо решили највећу црну тачку, еколошку црну тачку Европе, а то је управо депонија Винча. И ми сада од тог смећа које производи град, производимо струју, производимо и такође грејмо неколико хиљада домаћинстава”, рекао је Мали.

Мали је поручио на крају још једном да је Експо главни циљ.

“Дакле, оно што је важно, морамо да идемо напред. Убрзан и раст развој града Београда као локомотиве раста развоја Србије. Експо је ту као главни циљ, огромна, највећа развојна шанса за нас, за цео Београд, да се представимо на прави начин, да кроз велике инвестиције, завршетак пројекта метроа, нових мостова, нових тунела, подигнемо квалитет инфраструктуре”, закључио је Мали.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чикаго, запалио се мотор на авиону “Јунајтед ерлајнса” непосредно пред полетање

Published

on

By

Лет 2091 “Јунајтед ерлајнса” требало је да крене око 14 по локалном времену када је избио пожар на мотору авиона, саопштила је америчка Федерална управа за ваздухопловство.

Портпарол аеродрома је навео да jе авион доживео “ванредну ситуацију” пре поласка и да је ситуација решена “безбедно”.

Из “Јунајтед ерлајнса” су за Фокс њуз рекли да је авион довучен до капије, као и да су се путници безбедно искрцали и да нико није повређен.

“Радимо на томе да направимо алтернативне путне аранжмане за њих”, додају из компаније.

У питању је авион “Ербас А320”, у којем је било 148 путника и петоро чланова посаде.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.