Connect with us

Novosti

Самит неврстаних у Кампали; Дачић: Индија и даље чврсто уз нас

Published

on

Предајом председавања и групном фотографијом отворен је 19. самит Покрета несврстаних. Председник Уганде Јовери Кагута Мусевени преузео је од Азербејџана председавање самитом и Покретом несврстаних у наредне три године.

“Уверени смо да ће Уганда уложити све напоре да испуни своју улогу и настави ширење покрета, као што је предвиђено међу земљама чланицама”, рекао је Јехун Бајрамов, министар спољних послова Азербејџана.

Мусовени: “Ширићемо утицај Покрета несврстаних”

Јовери Кагута Мусевени, председник Уганде, поручио је: “Јединство, солидарност, и колективна сарадња земаља чланица – у складу са принципима несврстаних земаља. Уверавам вас да ће мој тим вођен Повељом Уједињених Нација, водити и ширити утицај Покрета несврстаних.”

Српски министар спољних послова Ивица Дачић имао је низ састанака, које је каже, искористио за добијање нових информација и још једном указао на значај присуства на Самиту несврстаних.

 Дачић: “Важан разговор с Индијом”

“Ту су председници Јужне Африке, Зимбабвеа, али и министри из разних земаља. За нас је веома битан разговор са Индијом да видимо каква је позицијa Индије, Индија и даље чврсто стоји уз нас, Индија је најмногољуднија земља света, и наравно да је нама од виталног значаја какав је њихов став када је реч о питању Косова”, истиче министар Дачић.

Више десетина шефова држава и влада указало је на Самиту на проблеме са којима се суочавају земље чланице, али и цео свет, које карактеришу територијани интегритет, геополитичке тензије и хуманитарна криза.

Цвијановићева: “Истекао рок поретку који познајемо”

Жељка Цвијановић, чланица председништва Босне и Херцеговине каже да је једна “од кључних реченица која је речена овдје и тако лијепо описује стање ствари, јесте, да смо сви ми свједоци да је свјетском поретку који ми познајемо истекао рок”.

“А то самим тим значи, само по себи шаље поруку, да се морају наћи нове формуле и за сарадњу у будућности али исто тако да то даје простор старим формулама каква је ова да добију додатну снагу и додатно гориво за сарадњу у будућности”, истакла је Цвијановићева.

На овогодишњем 19. самиту несврстаних дошло је до проширења чланства.

Одлуком донетом на седници у Бакуу у јулу прошле године, нови члан је Јужни Судан. Тако да је ова земља постала 121. чланица покрета несврстаних. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан

Published

on

By

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден је за још годину продужио извршну уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан, јер, како тврди, ситуација у региону и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику САД.

У саопштењу објављеном на сајту Беле куће, Бајден наводи да се настављају “акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Западном Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности”. 

“Такве ситуације ометају напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције”, саопштила је Бела кућа. 

Бајден сматра да те акције представљају “ванредну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД” и да би због тога ванредна ситуација за Балкан требало да остане на снази и након 26. јуна.

Прва таква извршна уредба донесена је 26. јуна 2001. године.

Тадашњи председник САД, млађи Џорџ Буш, накнадно је изменио ту уредбу наводећи низ личности и организација који подривају демократски поредак и стабилност Западног Балкана.

Прва два документа Беле куће односила су се махом на “реметилачке факторе” након постизања Охридског споразума у Северној Македонији. 

Последњи пут став Беле куће о питању Западног Балкана дефинисан је 2021. године уредбом којом је проширен “обим ванредног стања на националном нивоу”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Оцене самита у Бечићима – инфлација успорава, време да новац “појефтини”

Published

on

By

Раст цена у нашој земљи у мају је успорен на циљану брзину 3 +/- 1,5 одсто, тачније на 4,5 одсто на годишњем нивоу. Наставиће да успорава на 3 процента почетком наредне године, процењује Народна банка Србије.

И на глобалном нивоу инфлација успорава довољно да се крене у смањење основних камата што ће и грађанима и привреди омогућити да се јефтиније задужују.

“Народна банка Србије не очекује знатнији раст цена производа и услуга које увозимо, али пажљиво прати све факторе на страни и понуде и тражње и од тога ће зависити будуће одлуке монетарне политике”, саопштава НБС.

Смањењу инфлације највише је допринело појефтињење хране, мировање цене струје и гаса у овој години. Била би и нижа да у мају нису порасле акцизе на дуван управо због усклађивања са инфлацијом.

“Ми не очекујемо никакве нове корекције у смислу пореских стопа, само оне које су дефинисане законом о акцизама, односно везане за акцизни календар. Важно је напоменути да су приходи од пореза и акциза на дуван готово 9 одсто прихода у буџет. Прошле године то је било 165,5 милијарди динара, ове године очекујемо и више”, каже Горан Пекез из Јапан тобака.

Централне банке су подизале камате да би сузбиле инфлацију. Постигле су циљ и сада је време за инфузију привреди појефтињењем кредита.

Већи пораст БДП-а Србије од очекиваног

Статистика региструје већи раст БДП-а Србије у прва три месеца од очекиваног – 4,7 одсто, а погурале су га услуге, индустрија и грађевинарство. И до краја године српска економија рашће брже од других у региону, где ће у просеку раст бити 3,2 одсто.

“Србији јако добро иде – јавне инвестиције су прошле године биле 20 одсто БДП-а, али треба подстаћи приватна улагања. Просечан раст у региону у протекле две деценије био је 3-4 процента, у Србији у неким годинама и већи, то је за поштовање, резултат недостижан у мојој земљи. Али ако гледамо животни стандард, тим темпом ниво Европске уније достићи ћете за 4-5 деценија, а уз раст од 6-7 процента за упола мање времена”, указује Никола Понтара, шеф Канцеларије СБ за Србију.

Сложено и незивесно најчешће су изговаране речи на регионалном финансијском самиту, пре свега због успореног раста у еврозони који ће ове године бити свега 0,7 одсто. Ту су и ризици на које посебно државе региона не могу да утичу – ратови у Украјини и на Блиском истоку, тензије на Корејском полуострву, трговински рат Америке и Кине, климатске промене. Али реформе су оно што може да се уради, кажу у ММФ-у.

“Неке државе у региону су се опоравиле и иду добрим стопама раста, али има и доста проблема сличних у свим државама. За дугорочан, одржив раст, неопходно је подстаћи инвестиције и побољшати управљање улагањима. И даље је удео неформалног сектора односно сиве зоне велики у односу на развијене земље, а то успорава раст, продуктивност и конкурентност. Треба јачати сарадњу, трговинске везе у региону и са ЕУ и улагати у зелену енергију”, истиче шеф канцеларије ММФ-а за Западни Балкан Себастијан Соса.

Оно о чему се на Самиту није говорило, а јесте било упадљиво је одсуство српских званичника. На маргинама тумачење једно – разлог су нарушени политички односи у региону због гласања у УН за Резолуцију о Сребреници, посебно Црне Горе.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Мушкарац на Миријеву упуцан у ногу

Published

on

By

Мушкарац је погођен у ногу. Нападач је у бекству и полиција трага за њим. Увиђај на лицу места је у току, а истрагу воде МУП и Више јавно тужиластво у Београду.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.