• February 27, 2024

Самит неврстаних у Кампали; Дачић: Индија и даље чврсто уз нас

Предајом председавања и групном фотографијом отворен је 19. самит Покрета несврстаних. Председник Уганде Јовери Кагута Мусевени преузео је од Азербејџана председавање самитом и Покретом несврстаних у наредне три године.

“Уверени смо да ће Уганда уложити све напоре да испуни своју улогу и настави ширење покрета, као што је предвиђено међу земљама чланицама”, рекао је Јехун Бајрамов, министар спољних послова Азербејџана.

Мусовени: “Ширићемо утицај Покрета несврстаних”

Јовери Кагута Мусевени, председник Уганде, поручио је: “Јединство, солидарност, и колективна сарадња земаља чланица – у складу са принципима несврстаних земаља. Уверавам вас да ће мој тим вођен Повељом Уједињених Нација, водити и ширити утицај Покрета несврстаних.”

Српски министар спољних послова Ивица Дачић имао је низ састанака, које је каже, искористио за добијање нових информација и још једном указао на значај присуства на Самиту несврстаних.

 Дачић: “Важан разговор с Индијом”

“Ту су председници Јужне Африке, Зимбабвеа, али и министри из разних земаља. За нас је веома битан разговор са Индијом да видимо каква је позицијa Индије, Индија и даље чврсто стоји уз нас, Индија је најмногољуднија земља света, и наравно да је нама од виталног значаја какав је њихов став када је реч о питању Косова”, истиче министар Дачић.

Више десетина шефова држава и влада указало је на Самиту на проблеме са којима се суочавају земље чланице, али и цео свет, које карактеришу територијани интегритет, геополитичке тензије и хуманитарна криза.

Цвијановићева: “Истекао рок поретку који познајемо”

Жељка Цвијановић, чланица председништва Босне и Херцеговине каже да је једна “од кључних реченица која је речена овдје и тако лијепо описује стање ствари, јесте, да смо сви ми свједоци да је свјетском поретку који ми познајемо истекао рок”.

“А то самим тим значи, само по себи шаље поруку, да се морају наћи нове формуле и за сарадњу у будућности али исто тако да то даје простор старим формулама каква је ова да добију додатну снагу и додатно гориво за сарадњу у будућности”, истакла је Цвијановићева.

На овогодишњем 19. самиту несврстаних дошло је до проширења чланства.

Одлуком донетом на седници у Бакуу у јулу прошле године, нови члан је Јужни Судан. Тако да је ова земља постала 121. чланица покрета несврстаних. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Vikend mapa Beograda: Evo šta možete da posetite od 19. do 21. januara

Read Next

После јучерашњих 20 степени, забелело се у Србији – снег и у Београду