• February 27, 2024

РИК одбио приговоре листе “Србија против насиља”

РИК је одбио приговоре листе “Србија против насиља” на решења изборних комисија Краљева, Сремске Митровице, Пећинаца, Бабушнице, Шида, Инђије, Ниша, Зрењанина, Житишта, Пландишта, Србобрана и Сремских Карловаца.

Републичка изборна комисија је раније саопштила да ће гласање за народне посланике бити поновљено 2. јануара на још осам бирачких места у пет општина.

РИK одбила 16 приговора СПН, један уступила ПИK на разматрање

Републичка изборна комисија одбила је вечерас 16 приговора коалиције ”Србија против насиља”  у вези са наводним неправилностима на изборима 17. децембра као неосноване, а за један приговор СПН изјаснила се као ненадлежна и тај приговор уступила Покрајинској изборној комисији.

Такође, приговор листе “Милица Ђурђевић-Стаменковски, Бошко Обрадовић, Национално окупљање – Државотворна снага” у вези са изборима у Врању, РИK је одбио као неоснован. Одбијен је и приговор на поништавање избора у Власотинцу.

РИK је на 48. седници изабрала за заменика секретара градске изборне комисије Новог Сада Мирјану Василић уместо Александра Ткалеца.

Заменик председника РИK-а Марко Јанковић рекао је да су приговоре листе ”Србија против насиља” за поништавање избора због наводних нерегуларности одбиле градске и општинске изборне комисије као неосноване јер се не помиње тачно бирачко место где је било наводних неправилности, већ се захтева поништавање избора на свим местима.

Kада је реч о приговорима на присуство странака у медијима, Јанковић је истакао да је за то надлежан РЕМ.

Kада су у питању примедбе у вези са ажурирањем јединственог бирачког списка, за то је надлежно Министарство за државну управу и локалну самоуправу, а за то није овлашћен РИK, нагласио је Јанковић.

Јанковић је истакао да су за примедбе о слању позива бирачима за гласање надлежни оптшински и градски органи управе. Нема доказа да је дошло до вођења паралелних спискова на појединим бирачким местима, рекао је Јанковић поводом приговора листе ”Србија против насиља” у вези са тим. Према његовим речима, паушална је оцена те листе да је било паралелних спискова у свим општинама и градовима на и изван бирачких места.

Kада је у питању тврдња листе ”Србија против насиља” о куповини гласова, уколико се утвди, треба да буде предмет кривичног поступка, напоменуо је Јанковић.

Он је одбацио и примедбе те листе о примопредаји изборног материјала. РИK не може да поништи изборе на свим бирачким местима једне локалне самоуправе, напоменуо је Јанковић.

Поводом примедби против решења општинске изборне комисије у Новом Kнежевцу, РИK се изјаснио као ненадлежан и уступио је ту прмедбу ПИK.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Масовна убиства, протести, тензије на КиМ, избори – шта је све обележило 2023. у Србији

Read Next

Otkazana proslava Nove godine na jugu Engleske zbog jakog vetra