Connect with us

Novosti

РИК одбио приговоре листе “Србија против насиља”

Published

on

РИК је одбио приговоре листе “Србија против насиља” на решења изборних комисија Краљева, Сремске Митровице, Пећинаца, Бабушнице, Шида, Инђије, Ниша, Зрењанина, Житишта, Пландишта, Србобрана и Сремских Карловаца.

Републичка изборна комисија је раније саопштила да ће гласање за народне посланике бити поновљено 2. јануара на још осам бирачких места у пет општина.

РИK одбила 16 приговора СПН, један уступила ПИK на разматрање

Републичка изборна комисија одбила је вечерас 16 приговора коалиције ”Србија против насиља”  у вези са наводним неправилностима на изборима 17. децембра као неосноване, а за један приговор СПН изјаснила се као ненадлежна и тај приговор уступила Покрајинској изборној комисији.

Такође, приговор листе “Милица Ђурђевић-Стаменковски, Бошко Обрадовић, Национално окупљање – Државотворна снага” у вези са изборима у Врању, РИK је одбио као неоснован. Одбијен је и приговор на поништавање избора у Власотинцу.

РИK је на 48. седници изабрала за заменика секретара градске изборне комисије Новог Сада Мирјану Василић уместо Александра Ткалеца.

Заменик председника РИK-а Марко Јанковић рекао је да су приговоре листе ”Србија против насиља” за поништавање избора због наводних нерегуларности одбиле градске и општинске изборне комисије као неосноване јер се не помиње тачно бирачко место где је било наводних неправилности, већ се захтева поништавање избора на свим местима.

Kада је реч о приговорима на присуство странака у медијима, Јанковић је истакао да је за то надлежан РЕМ.

Kада су у питању примедбе у вези са ажурирањем јединственог бирачког списка, за то је надлежно Министарство за државну управу и локалну самоуправу, а за то није овлашћен РИK, нагласио је Јанковић.

Јанковић је истакао да су за примедбе о слању позива бирачима за гласање надлежни оптшински и градски органи управе. Нема доказа да је дошло до вођења паралелних спискова на појединим бирачким местима, рекао је Јанковић поводом приговора листе ”Србија против насиља” у вези са тим. Према његовим речима, паушална је оцена те листе да је било паралелних спискова у свим општинама и градовима на и изван бирачких места.

Kада је у питању тврдња листе ”Србија против насиља” о куповини гласова, уколико се утвди, треба да буде предмет кривичног поступка, напоменуо је Јанковић.

Он је одбацио и примедбе те листе о примопредаји изборног материјала. РИK не може да поништи изборе на свим бирачким местима једне локалне самоуправе, напоменуо је Јанковић.

Поводом примедби против решења општинске изборне комисије у Новом Kнежевцу, РИK се изјаснио као ненадлежан и уступио је ту прмедбу ПИK.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан

Published

on

By

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден је за још годину продужио извршну уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан, јер, како тврди, ситуација у региону и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику САД.

У саопштењу објављеном на сајту Беле куће, Бајден наводи да се настављају “акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Западном Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности”. 

“Такве ситуације ометају напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције”, саопштила је Бела кућа. 

Бајден сматра да те акције представљају “ванредну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД” и да би због тога ванредна ситуација за Балкан требало да остане на снази и након 26. јуна.

Прва таква извршна уредба донесена је 26. јуна 2001. године.

Тадашњи председник САД, млађи Џорџ Буш, накнадно је изменио ту уредбу наводећи низ личности и организација који подривају демократски поредак и стабилност Западног Балкана.

Прва два документа Беле куће односила су се махом на “реметилачке факторе” након постизања Охридског споразума у Северној Македонији. 

Последњи пут став Беле куће о питању Западног Балкана дефинисан је 2021. године уредбом којом је проширен “обим ванредног стања на националном нивоу”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Оцене самита у Бечићима – инфлација успорава, време да новац “појефтини”

Published

on

By

Раст цена у нашој земљи у мају је успорен на циљану брзину 3 +/- 1,5 одсто, тачније на 4,5 одсто на годишњем нивоу. Наставиће да успорава на 3 процента почетком наредне године, процењује Народна банка Србије.

И на глобалном нивоу инфлација успорава довољно да се крене у смањење основних камата што ће и грађанима и привреди омогућити да се јефтиније задужују.

“Народна банка Србије не очекује знатнији раст цена производа и услуга које увозимо, али пажљиво прати све факторе на страни и понуде и тражње и од тога ће зависити будуће одлуке монетарне политике”, саопштава НБС.

Смањењу инфлације највише је допринело појефтињење хране, мировање цене струје и гаса у овој години. Била би и нижа да у мају нису порасле акцизе на дуван управо због усклађивања са инфлацијом.

“Ми не очекујемо никакве нове корекције у смислу пореских стопа, само оне које су дефинисане законом о акцизама, односно везане за акцизни календар. Важно је напоменути да су приходи од пореза и акциза на дуван готово 9 одсто прихода у буџет. Прошле године то је било 165,5 милијарди динара, ове године очекујемо и више”, каже Горан Пекез из Јапан тобака.

Централне банке су подизале камате да би сузбиле инфлацију. Постигле су циљ и сада је време за инфузију привреди појефтињењем кредита.

Већи пораст БДП-а Србије од очекиваног

Статистика региструје већи раст БДП-а Србије у прва три месеца од очекиваног – 4,7 одсто, а погурале су га услуге, индустрија и грађевинарство. И до краја године српска економија рашће брже од других у региону, где ће у просеку раст бити 3,2 одсто.

“Србији јако добро иде – јавне инвестиције су прошле године биле 20 одсто БДП-а, али треба подстаћи приватна улагања. Просечан раст у региону у протекле две деценије био је 3-4 процента, у Србији у неким годинама и већи, то је за поштовање, резултат недостижан у мојој земљи. Али ако гледамо животни стандард, тим темпом ниво Европске уније достићи ћете за 4-5 деценија, а уз раст од 6-7 процента за упола мање времена”, указује Никола Понтара, шеф Канцеларије СБ за Србију.

Сложено и незивесно најчешће су изговаране речи на регионалном финансијском самиту, пре свега због успореног раста у еврозони који ће ове године бити свега 0,7 одсто. Ту су и ризици на које посебно државе региона не могу да утичу – ратови у Украјини и на Блиском истоку, тензије на Корејском полуострву, трговински рат Америке и Кине, климатске промене. Али реформе су оно што може да се уради, кажу у ММФ-у.

“Неке државе у региону су се опоравиле и иду добрим стопама раста, али има и доста проблема сличних у свим државама. За дугорочан, одржив раст, неопходно је подстаћи инвестиције и побољшати управљање улагањима. И даље је удео неформалног сектора односно сиве зоне велики у односу на развијене земље, а то успорава раст, продуктивност и конкурентност. Треба јачати сарадњу, трговинске везе у региону и са ЕУ и улагати у зелену енергију”, истиче шеф канцеларије ММФ-а за Западни Балкан Себастијан Соса.

Оно о чему се на Самиту није говорило, а јесте било упадљиво је одсуство српских званичника. На маргинама тумачење једно – разлог су нарушени политички односи у региону због гласања у УН за Резолуцију о Сребреници, посебно Црне Горе.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Мушкарац на Миријеву упуцан у ногу

Published

on

By

Мушкарац је погођен у ногу. Нападач је у бекству и полиција трага за њим. Увиђај на лицу места је у току, а истрагу воде МУП и Више јавно тужиластво у Београду.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.