Connect with us

Novosti

РИК одбацио више десетина приговора коалиције Национално окупљање

Published

on

Велики број приговора били су везани за гласање у Зрењанину, а односили су се на то да коверте које су враћене са гласања на бирачком месту наводно нису биле довољно залепљене, да не постоји записник са бирачког места, да је уместо гласача Зорана Аћимовића гласао неко други и слично. Све приговоре РИК је одбио као неосноване.

Одбијени су приговори те коалиције, као неосновани, против решења Општинске изборне комисије Кањижа на бирачком месту 16, а коалиција Национално окупљање тражила је поништавање избора на том гласачком месту и поновно гласање.

Коалиција “Милица Ђурђевић-Стаменковски, Бошко Обрадовић, Национално окупљање – Државотворна снага” затражила је поништавање гласања на бирачком месту број 4 у Беочину и поновно гласање зато што је наводно бирач Симић Миленко био спречен да гласа, јер је претходно друго лице са истим именом и презименом гласало.

И тај приговор одбијен је као неоснован, као и примедба коалиције Национално окупљање на гласање на бирачком место број 8 у Беочину јер су, како су навели, гласачи користили мобилне телефоне за фотографисање листића док су гласали.

Коалиција Национално окупљање поднела је приговор против решења Општинске изборне комисије Бечеј због гласања на бирачком месту број 4, где су тврдили да прилог са примедбама није приложен уз записник и није објављен на сајту РИК, као и против Решења Изборне комисије градске општине Обреновац на гласање на бирачком месту 20, али је РИК констатовао да на тим бирачким местима није било неправилности.

Такође, РИК је одбацио примедбе коалиције Национално окупљање на бирачком месту 11 у Крупњу, где, како су тврдили у тој коалицији, прилог са примедбама није био приложен уз записник о раду бирачког одбора.

Коалиција Национално окупљање тражила је поништавање гласања на бирачком месту 52 у Шапцу, зато што је, како трвде, више лица стајало иза паравана на том бирачком месту и договарало се, чиме је, како су навели, нарушена тајност гласања. И та примедба одбачена је као неоснована.

Такође, та коалиција приложила је и приговор за бирачко место број 10 у Кули, јер прилог са примедбом није био приложен уз Записник, па се не могу утврдити резултати гласања.

Тај приговор је одбијен као неоснован, као и приговор те коалиције на бирачко место 27 у Кули, Сивац, где је приговор поднет јер је уместо гласача Радивоја Бујишића, који није био у стању да гласа, гласала његова супруга.

Национално окупљање затражило је поништавање гласања на бирачком месту 40 у Кули, јер прилог са примедбама није био приложен уз записник и није објављен на сајту РИК-а. Примедба је одбијена као неоснована.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Столтенберг подржао Рутеа као “јаког” кандидата за новог генералног секретара НАТО-а

Published

on

By

Јенс Столтенберг је говорио на конференцији за новинаре са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном непосредно након вести да су Словачка и Мађарска пружиле подршку кандидатури Марка Рутеа, објављено је на сајту НАТО-а.

Чланице НАТО-а бирају шефа Алијансе на основу консензуса, а двадесет девет земаља чланица већ је подржало Рутеа као Столтенберговог наследника, док су Мађарска, Словачка и Румунија биле последње које су се опирале тој опцији.

“Није на мени да бирам свог наследника”, рекао је Столтенберг, али је додао да је Руте “врло јак кандидат” који има пуно искуства као премијер.

“Мислим да је Марк Руте веома јак кандидат. Има доста искуства као премијер. Он је близак пријатељ и колега, и зато чврсто верујем да ће се Алијанса врло брзо одлучити за мог наследника, и то ће бити добро за све нас, за НАТО, али и за мене”, истакао је Столтенберг.

С обзиром на то да је румунски председник Клаус Јоханис још увек званично у трци за новог генералног секретара, званични Букурешт још увек није објавио своју подршку Рутеовој кандидатури.

Међутим, холандска јавна телевизија НОС јавила је да су поузадни извори потврдили да ће Јоханис “ускоро” повући своју кандидатуру и да ће одлазећи холандски премијер Марк Руте бити нови генерални секретар НАТО.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Путин допутовао у Северну Кореју

Published

on

By

Авион руског лидера слетео је на аеродром у Пјонгјангу, где га је дочекао севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, преносе РИА Новости. То је прва посета Путина Северној Кореји после 24 године.

Двојица лидера су заједно извршила смотру постројене почасне гарде севренокорејске војске и неформално разговарала неколико минута, након чега је председничка колона напустила аеродром.

У среду ће председник одржати низ разговора, укључујући и оне у проширеном формату, а планирана је и дужа неформална комуникација двојице лидера.

Према речима Путиновог помоћника Јурија Ушакова, разговараће се о међународној агенди и представити предлози за обнављање хуманитарних веза које су прекинуте због пандемије ковида-19.

Поред тога, Путин и Ким ће се дотаћи безбедносних питања, привредне сарадње, енергетике, транспорта и пољопривреде.

Програм посете обухвата и гала концерт у част Путиновог доласка, државни пријем и полагање венца на Споменик ослобођења посвећен војницима Црвене армије који су ослободили Кореју током Другог светског рата.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Нови центар за посетиоце Царичиног града, корак ближе ка Унесковој листи

Published

on

By

Царичин град је живео само 80 година. Сјајан, монументал, задивљујући показивао је моћ свога градитеља, једног од 17 римских императора рођених на тлу Србије. Са базеном, болницом, јавним купатилом, водоводом, канализацијом, подним грејањем, огромним бројем цркава, седиште самосталне архиепископије, град Јустинијана Првог. Шести век на падинама Радана види се као на длану захваљујући Центру за посетиоце.

Страни и домаћи туристи да могу да нађу освежење и информације о Царичином граду, да разгледају део поставке, а ту су и конференцијска сала и све оно што је потребно на оваквом локалитету, каже Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу.

Уз реплике предмета који се откривају више од једног века, информације о туристичким бисерима југа с једне и друге стране Радана. Пут вредан две милијарде динара је и шанса за бољи живот на југу земље.

Иван Богдановић, председник Општине Лебане каже да је један крак пута завршен, и да ће се у наредном периоду завршити други крак који спаја Царичин град и све лепоте с друге стране Радана, а и саму планину.

Од изградње пута до развоја туризма где су резултати у односу на предпандемијски период импозантни.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић каже да је од тог периода достигнут раст од 42 одсто више страних туриста, 70 одсто више ноћења страних гостију и чак 127 одсто већи приход.

Центар за посетиоце је корак ближе Царичиног града ка Унесковој листи, али и страним туристима који су најчешћи посетиоци Јустинијане Приме. Можда јој похрле као ка Аја Софији коју је подигао Цар Јустинијан Први.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.