• February 28, 2024

Резерве на декларацију ЕУ: КиМ интегрални део Србије у складу са Резолуцијом 1244

Јасне црвене линије Србије су непризнавање Косова и Метохије и неприхватање Косова и Метохије као члана Уједињених нација, као и члана у систему организација и агенција Уједињених нација, наводи се у документу.

 ”Република Србија, посвећена процесу европске интеграције и преговорима, генерално се, са резервама, усклађује са Декларацијом ‘Самит ЕУ-Западни Балкан, Брисел 13. децембар 2023.’ као политичком изјавом и правно необавезујућим документом”, наводи се у тексту који је у Бриселу предала премијерка Србије.

На самиту лидера ЕУ и Западног Балкана у среду је усвојена Бриселска декларација” у којој се тражи потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и напомиње да ће ЕУ брзо испитати предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

Премијерка Србије је, у тексту у којем се наводе резерве према овом документу, навела се да “договор о путу ка нормализацији и његов прилог о имплементацији,” како је наведено у овој Декларацији, сматра се прихватљивим само у контексту који се не односи на било какво де факто или де јуре признавање тзв. “Косова”.

Република Србија наглашава да усклађивање никако не значи признавање чланства тзв. “Косова” у УН, систему организација и агенција УН, нити такозваног територијалног интегритета тзв. “Косова”.

”Горе поменути документ не представља правно обавезујући уговор по међународном праву. Даље, усклађивање са овом Декларацијом не утиче ни на чињеницу да Косово и Метохија остаје интегрални део територије Републике Србије под међународном управом у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН из 1999. Године”, наводи се у тексту који је ЕУ предала српска премијерка.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Трећина предузећа у власништву жена, новац ипак није кључан – поручују предузетнице на свој дан

Read Next

MUP od naredne godine preuzima predsedavanje SEPKA