Connect with us

Novosti

Раст привреде, пад инфлације и каматних стопа – шта нас све очекује на макроекономском плану у 2024. години

Published

on

Банкари очекују изазове, али кажу да много тога зависи и од нас самих. Можемо да рачунамо више на учешће домаћих приватних инвестиција и улагања, него на екстерне факторе. Инвестиције и потрошња највише зависе од камата, па се већ сада лицитира да би оне могле од лета постепено наниже.

“Пројекције тржишта показују, на пример, да тромесечни еурибор који је јако важан за наше грађане и клијенте у ширем контексту може бити у неком распону од два и по одсто што су неке најоптимистичније процене након јучерашњег састанка ЕЦБ-а па до 2,9 процената на крају године”, наводи Милан Зечевић из Ерсте банке.

Оно што клијенте, посебно оне са стамбеним позајмицама занима је ситуација са економијом земље крајем године и да ли ће евентуално доћи до продужења мораторијума.

“Како буду падале каматне стопе и цена новца тако ћемо видети и даље вероватно повећани обим кредитирања сa обзиром на то да видимо каква је ситуација на тржишту некретнина – да имамо неку стагнацију, али да немамо неке велике падове као што је било најављивано раније”, каже Никола Стакић, професор Унивезитета Сингидунум.

Вулетић: Раст ће долазити из приватне потрошње

Никола Вулетић, председник извршног одбора Уникредит банке наводи да ће раст долазити из приватне потрошње. 

“Битно је да ће раст долазити из раста приватне потрошње, успоравање инфлације, враћање инфлације вероватно у таргетиране коридоре вероватно до краја године, смањење каматних стопа, раст општих нивоа зарада, све ће то утицати на раст приватне потрошње. Такође, дефицит од 2,3 одсто је добар”, додаје Вулетић.

Бољем окружењу допринеће и велике инвестиције у оквиру Експо изложбе

Уједињене нације сматрају да је дошло време да дамо брзе одговоре на дугорочне проблеме. То се односи на енергетску транзицију, али и одрживи раст.

“Можемо да говоримо да ће економија овде да расте три и по одсто, али да бисте имали одрживи раст, морате да водите рачуна и о томе какав је квалитет образовања и здравствене заштите. Квалитет ваздуха и животне околине. Људи одлазе, али и долазе. Флуктуација радне снаге је добар знак јер када потребе за радницима расту, расте и економија”, наводи Франсоа Жакоб, стални координатор УН у Србији.

Дакле економисти очекују да се динарске камате спусте на најмање пет процената што ће поспешити кредитирање и потрошњу. Бољем окружењу, кажу, допринеће и велике инвестиције у оквиру Експо изложбе.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Столтенберг подржао Рутеа као “јаког” кандидата за новог генералног секретара НАТО-а

Published

on

By

Јенс Столтенберг је говорио на конференцији за новинаре са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном непосредно након вести да су Словачка и Мађарска пружиле подршку кандидатури Марка Рутеа, објављено је на сајту НАТО-а.

Чланице НАТО-а бирају шефа Алијансе на основу консензуса, а двадесет девет земаља чланица већ је подржало Рутеа као Столтенберговог наследника, док су Мађарска, Словачка и Румунија биле последње које су се опирале тој опцији.

“Није на мени да бирам свог наследника”, рекао је Столтенберг, али је додао да је Руте “врло јак кандидат” који има пуно искуства као премијер.

“Мислим да је Марк Руте веома јак кандидат. Има доста искуства као премијер. Он је близак пријатељ и колега, и зато чврсто верујем да ће се Алијанса врло брзо одлучити за мог наследника, и то ће бити добро за све нас, за НАТО, али и за мене”, истакао је Столтенберг.

С обзиром на то да је румунски председник Клаус Јоханис још увек званично у трци за новог генералног секретара, званични Букурешт још увек није објавио своју подршку Рутеовој кандидатури.

Међутим, холандска јавна телевизија НОС јавила је да су поузадни извори потврдили да ће Јоханис “ускоро” повући своју кандидатуру и да ће одлазећи холандски премијер Марк Руте бити нови генерални секретар НАТО.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Путин допутовао у Северну Кореју

Published

on

By

Авион руског лидера слетео је на аеродром у Пјонгјангу, где га је дочекао севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, преносе РИА Новости. То је прва посета Путина Северној Кореји после 24 године.

Двојица лидера су заједно извршила смотру постројене почасне гарде севренокорејске војске и неформално разговарала неколико минута, након чега је председничка колона напустила аеродром.

У среду ће председник одржати низ разговора, укључујући и оне у проширеном формату, а планирана је и дужа неформална комуникација двојице лидера.

Према речима Путиновог помоћника Јурија Ушакова, разговараће се о међународној агенди и представити предлози за обнављање хуманитарних веза које су прекинуте због пандемије ковида-19.

Поред тога, Путин и Ким ће се дотаћи безбедносних питања, привредне сарадње, енергетике, транспорта и пољопривреде.

Програм посете обухвата и гала концерт у част Путиновог доласка, државни пријем и полагање венца на Споменик ослобођења посвећен војницима Црвене армије који су ослободили Кореју током Другог светског рата.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Нови центар за посетиоце Царичиног града, корак ближе ка Унесковој листи

Published

on

By

Царичин град је живео само 80 година. Сјајан, монументал, задивљујући показивао је моћ свога градитеља, једног од 17 римских императора рођених на тлу Србије. Са базеном, болницом, јавним купатилом, водоводом, канализацијом, подним грејањем, огромним бројем цркава, седиште самосталне архиепископије, град Јустинијана Првог. Шести век на падинама Радана види се као на длану захваљујући Центру за посетиоце.

Страни и домаћи туристи да могу да нађу освежење и информације о Царичином граду, да разгледају део поставке, а ту су и конференцијска сала и све оно што је потребно на оваквом локалитету, каже Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу.

Уз реплике предмета који се откривају више од једног века, информације о туристичким бисерима југа с једне и друге стране Радана. Пут вредан две милијарде динара је и шанса за бољи живот на југу земље.

Иван Богдановић, председник Општине Лебане каже да је један крак пута завршен, и да ће се у наредном периоду завршити други крак који спаја Царичин град и све лепоте с друге стране Радана, а и саму планину.

Од изградње пута до развоја туризма где су резултати у односу на предпандемијски период импозантни.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић каже да је од тог периода достигнут раст од 42 одсто више страних туриста, 70 одсто више ноћења страних гостију и чак 127 одсто већи приход.

Центар за посетиоце је корак ближе Царичиног града ка Унесковој листи, али и страним туристима који су најчешћи посетиоци Јустинијане Приме. Можда јој похрле као ка Аја Софији коју је подигао Цар Јустинијан Први.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.