• February 28, 2024

Путин у интервјуу Такеру Карлсону: САД је бомбардовањем СР Југославије пустио ”духа из лампе”

”Одговорено је да су Повеља УН и међународно право застарели и да све мора бити промењено, јер је измењен баланс снага”, рекао је руски председник Владимир Путин.  

Путин је рекао да су тадашњег руског председника Бориса Јељцина ”развлачили кроз блато, оптуживали да је алкохоличар и да ништа не разуме, иако је, уверевам вас, све добро разумео”, рекао је Путин.

Када сам 2000. године постао председник, помислио сам – ”добро, југословенско питање је завршено, али могли би да обновимо односе и отворимо врата кроз које је Русија покушавала да уђе”.

Руски председник је рекао и да је тадашњем шефу Беле куће Билу Клинтону рекао да ли мисли да би Русија, уколико буде замољена, могла да постане чланица НАТО.

Клинтон му је, како тврди, одговорио да то није могуће.

”Не значи не. Схватили смо да нисмо добродошли и рекло, добро хајде да градимо односе на другачији начин тражећи заједничке интересе на некој другој страни”, рекао је Путин.

Руски председник је као пример такве потраге за заједничким интересима навео догађаје на Блиском истоку и у Ираку, где су односи грађени на веома пажљив и обзиран начин.

Истовремено, рекао је Путин, непрестано сам постављао питање због чега Сједињене Државе подржавају сепаратисте на Кавказу.

Руски председник је одгворио да је од америчког колеге добио одговор да ће ”пребити одговорне”, али да се на концу, нипта драматично није променило.

“Пре или касније Русија и Украјина ће се договорити”

Путин је у интервјуу поручио да ће се Русија и Украјина “пре или касније договорити” истичући да жели да се ситуација у Украјини реши путем преговора.

Према његовим речима, Украјинци се и даље осећају као Руси, а то што се дешава је “елемент грађанског рата”.

“Запад мисли да су борбена дејства у Украјини заувек одвојила један део руског народа од другог, али ће до поновног уједињења доћи”, поручио је Путин.

Поручио је и да је државни удар у Украјини 2014. године извела оружана опозиција уз подршку ЦИА.

“Технички, урадили су све како треба, постигли шта су хтели – променили су власт. Али са политичке тачке гледишта, ово је огромна грешка. Овде, наравно, политички врх није функционисао како треба. Политички врх је требало да види до чега би то довело”, рекао је Путин.

Украјина је донела одлуку да одустане од преговора са Русијом по налогу из Вашингтона, сада САД треба да исправе ту грешку, рекао је Путин. Kако је истакао: “Украјина је почела рат, циљ Русије је да га заврши”.

“Русија за сада није постигла циљ специјалне војне операције, јер је један од њих – денацификација: забрана различитих неонацистичких покрета”, рекао је Путин.

Додао је да НАТО може да призна контролу Русије над новим територијама, да постоје опције, ако постоји жеља.

“Запад је почео да схвата да је немогућ стратешки пораз Русије – нека размисле шта даље да се ради, ми смо спремни за дијалог”, рекао је Путин.

“Русија нема интерес да нападне Пољску, глобални рат не долази у обзир”

Председник Русије навео је да Москва нема интерес да нападне Пољску, додавши да глобални рат не долази у обзир.

“Само у једном случају би могло да дође до тога – ако дође до напада на Русију из Пољске. Зашто? Зато што немамо интересе ни у Пољској, ни у Летонији – нигде”, поручио је Путин у интервјуу на питање да ли може да замисли сценарио у којем би Москва послала трупе у Пољску.

Додао је да глобални рат не долази у обзир, јер је то, како истиче, противно здравом разуму.

“Глобални рат би довео цело човечанство на ивицу уништења”, рекао је Путин.

“САД су разнеле Северни ток, целом свету је јасно шта се догодило”

Путин је истакао да су САД разнеле гасовод “Северни ток” и додао да је целом свету јасно шта се догодило у том случају.

“У овом случају не треба да гледамо само оне који су заинтересовани за тако нешто, већ и оне који имају могућност да то ураде, јер може да буде доста оних који су заинтересовани, али нису сви они способни да се спусте на дно Балтичког мора и изведу ову експлозију. Те две компоненте би требало да буду повезане. Kо је заинтересован и ко је способан”, рекао је Путин у интервјуу.

На питање америчког водитеља зашто не изнесе доказе о томе и тиме “однесе победу у пропагандном рату”, руски председник је поручио да је у пропагандном рату “веома тешко победити САД, зато што Америка контролише све светске и многе европске медије”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Вучић о седници СБ УН: Мала, али значајна победа Србије

Read Next

Đukić Dejanović: Važno što je sednica SB UN bila otvorena za javnost