Connect with us

Novosti

Путин у интервјуу Такеру Карлсону: САД је бомбардовањем СР Југославије пустио ”духа из лампе”

Published

on

”Одговорено је да су Повеља УН и међународно право застарели и да све мора бити промењено, јер је измењен баланс снага”, рекао је руски председник Владимир Путин.  

Путин је рекао да су тадашњег руског председника Бориса Јељцина ”развлачили кроз блато, оптуживали да је алкохоличар и да ништа не разуме, иако је, уверевам вас, све добро разумео”, рекао је Путин.

Када сам 2000. године постао председник, помислио сам – ”добро, југословенско питање је завршено, али могли би да обновимо односе и отворимо врата кроз које је Русија покушавала да уђе”.

Руски председник је рекао и да је тадашњем шефу Беле куће Билу Клинтону рекао да ли мисли да би Русија, уколико буде замољена, могла да постане чланица НАТО.

Клинтон му је, како тврди, одговорио да то није могуће.

”Не значи не. Схватили смо да нисмо добродошли и рекло, добро хајде да градимо односе на другачији начин тражећи заједничке интересе на некој другој страни”, рекао је Путин.

Руски председник је као пример такве потраге за заједничким интересима навео догађаје на Блиском истоку и у Ираку, где су односи грађени на веома пажљив и обзиран начин.

Истовремено, рекао је Путин, непрестано сам постављао питање због чега Сједињене Државе подржавају сепаратисте на Кавказу.

Руски председник је одгворио да је од америчког колеге добио одговор да ће ”пребити одговорне”, али да се на концу, нипта драматично није променило.

“Пре или касније Русија и Украјина ће се договорити”

Путин је у интервјуу поручио да ће се Русија и Украјина “пре или касније договорити” истичући да жели да се ситуација у Украјини реши путем преговора.

Према његовим речима, Украјинци се и даље осећају као Руси, а то што се дешава је “елемент грађанског рата”.

“Запад мисли да су борбена дејства у Украјини заувек одвојила један део руског народа од другог, али ће до поновног уједињења доћи”, поручио је Путин.

Поручио је и да је државни удар у Украјини 2014. године извела оружана опозиција уз подршку ЦИА.

“Технички, урадили су све како треба, постигли шта су хтели – променили су власт. Али са политичке тачке гледишта, ово је огромна грешка. Овде, наравно, политички врх није функционисао како треба. Политички врх је требало да види до чега би то довело”, рекао је Путин.

Украјина је донела одлуку да одустане од преговора са Русијом по налогу из Вашингтона, сада САД треба да исправе ту грешку, рекао је Путин. Kако је истакао: “Украјина је почела рат, циљ Русије је да га заврши”.

“Русија за сада није постигла циљ специјалне војне операције, јер је један од њих – денацификација: забрана различитих неонацистичких покрета”, рекао је Путин.

Додао је да НАТО може да призна контролу Русије над новим територијама, да постоје опције, ако постоји жеља.

“Запад је почео да схвата да је немогућ стратешки пораз Русије – нека размисле шта даље да се ради, ми смо спремни за дијалог”, рекао је Путин.

“Русија нема интерес да нападне Пољску, глобални рат не долази у обзир”

Председник Русије навео је да Москва нема интерес да нападне Пољску, додавши да глобални рат не долази у обзир.

“Само у једном случају би могло да дође до тога – ако дође до напада на Русију из Пољске. Зашто? Зато што немамо интересе ни у Пољској, ни у Летонији – нигде”, поручио је Путин у интервјуу на питање да ли може да замисли сценарио у којем би Москва послала трупе у Пољску.

Додао је да глобални рат не долази у обзир, јер је то, како истиче, противно здравом разуму.

“Глобални рат би довео цело човечанство на ивицу уништења”, рекао је Путин.

“САД су разнеле Северни ток, целом свету је јасно шта се догодило”

Путин је истакао да су САД разнеле гасовод “Северни ток” и додао да је целом свету јасно шта се догодило у том случају.

“У овом случају не треба да гледамо само оне који су заинтересовани за тако нешто, већ и оне који имају могућност да то ураде, јер може да буде доста оних који су заинтересовани, али нису сви они способни да се спусте на дно Балтичког мора и изведу ову експлозију. Те две компоненте би требало да буду повезане. Kо је заинтересован и ко је способан”, рекао је Путин у интервјуу.

На питање америчког водитеља зашто не изнесе доказе о томе и тиме “однесе победу у пропагандном рату”, руски председник је поручио да је у пропагандном рату “веома тешко победити САД, зато што Америка контролише све светске и многе европске медије”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Одређен притвор тројици инжењера из “Крушика” осумњичених за шпијунажу

Published

on

By

Они се терете да су из “Крушика” неовлашћено износили поверљиве податке и пословно-техничку документацију и уступали је компанији из Северне Македоније, на штету “безбедносних, одбрамбених, војних и других интереса, као и на слабљење моћи Србије“.

Како РТС незванично сазнаје, један од тројице осумњичених се бранио ћутањем.

Тројица инжењера, осумњичена да су у дужем временском периоду страној држави одавала војне и друге поверљиве тајне из ваљевског “Крушика”, приведена су током јучерашњег дана у акцији БИА, Војнобезбедносне агенције, МУП-а Србије и Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Сенатор Боб Менендез поднео оставку после осуде за корупцију и усмеравање америчке помоћи

Published

on

By

Писмо о оставци Боба Менендеза прочитано је данас наглас у Сенату, јавља Ројтерс.

Демократски гувернер Њу Џерсија Фил Марфи ће именовати Менендезовог наследника.

Оставка ће привремено смањити демократску већину у Сенату на 50-49, док наследник не положи заклетву.

Бројне демократе су позвале Менендеза да поднесе оставку, укључујући Марфија, лидера сенатске већине Чака Шумера и Корија Букера, другог сенатора Њу Џерсија.

На челу Комитета за спољне послове пре оптужбе за корупцију

Менендез је представљао Њу Џерси у Сенату од 2006. године и био је председник утицајног Комитета за спољне послове, док није оптужен за корупцију прошле године.

Седамдесетогодишњи Менендез проглашен је кривим од стране пороте у савезном суду на Менхетну по свих 16 кривичних тачака са којима се суочио – укључујући ометање правде, превару и изнуду.

“Шеме подмићивања” и усмеравање америчке помоћи

У његовим, према речима тужиоца, шемама подмићивања, сенатор и његова супруга прихватили су стотине хиљада долара у готовини, златним полугама, аутомобилима и хипотекама од стране три бизнисмена.

Заузврат, Менендез је усмеравао милијарде долара америчке помоћи Египту и покушао да утиче на кривично гоњење двојице бизнисмена, навели су тужиоци.

Менендез планира да уложи жалбу на пресуду.

То је било друго Менендезово суђење, након што је претходно завршено 2017. године, када порота није могла да донесе једногласну пресуду.

Менендеза је тада Етички комитет Сената осудио зато што је примао поклоне од богатог дугогодишњег пријатеља у замену за званичне услуге.

Албански лобиста и снажан глас у америчким спољним пословима

Деценијама је био снажан глас у америчким спољним пословима, а недавно се залагао за додатну помоћ Украјини и Израелу.

Менендез је српској јавности познат као албански лобиста, који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију да призна самопроглашену независност Косова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Спајић: Главни одбор ПЕС-а једногласно за реконструкцију Владе

Published

on

By

Члан Председништва Бошњачке странле Адмир Шахмановић рекао је да је тој странци у оквиру реконструкције владе припало пет министарстава и једно потпредседничко место.

Реконструкција Владе, уласком Нове српске демократије и Демократске народне партије предвиђена је коалиционим споразумом потписаним приликом формирања нове скупштинске већине и нове Владе крајем октобра прошле године.

Споразумом је предвиђено да се реконструкција деси најкасније до изгласавања буџета за наредну годину.

Подгорички медији спекулишу да би се реконструкција Владе премијера Милојка Спајића могла догодити већ сутра, али званичне потврде нема.

Према ранијим најавама, Новој српској демократији Андрије Мандића, према коалиционом споразуму треба да припадне Министарство просвете и ресори просторног планирања и туризма, а Демократској народној партији Милана Кнежевића место потпредседника Владе и министра саобраћаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.