Connect with us

Novosti

Путин: Санкције против Kарлсона показале би право лице либералне диктатуре у САД

Published

on

Владимир Путин је у интервјуу руском новинару Павелу Зарубину рекао да би санкције против Такера Карлскона биле пример либерално-демократске диктатуре.

“Са становишта да људи широм света схвате шта је модерна либерално-демократска диктатура, која је наводно представљена у данашњој владајућој класи Сједињених Америчких Држава, то би било лепо. Они би тада показали своје право лице“, рекао је Путин, одговарајући на питање о могућим санкцијама против Kарлсона.

Путин је истакао да данас није могуће водити директан дијалог са Западом и захвалио Kарлсону што је у томе посредовао.

„Ако данас, из неког разлога који има везе са њима, нисмо у могућности да водимо директан дијалог, онда би требало да будемо захвални господину Kарлсону што то можемо да урадимо преко њега као посредника“, рекао је Путин у интервјуу објављеном на Телеграм каналу Kремља, преносе РИА Новости.

Говорећи о претњи хапшењем Kарлсона после интервјуа са њим, Путин је оценио да би то било тужно, “али је новинар знао у шта се упушта”.

“Из угла самог Kарлсона, ово би било тужно, не завидим му, али ово је његов избор. Он је знао шта ради”, рекао је руски лидер.

Kоментаришући негативне оцене интервјуа са Kарлсоном на Западу, Путин је позитивно оценио чињеницу да западни лидери “гледају и слушају“ шта он говори.

Такође је напоменуо да није на њему да суди о садржају свог интервјуа са америчким новинаром, већ на гледаоцима и читаоцима.

“Није на мени да судим колико је то на крају било смислено. Гледаоци, слушаоци и, можда, читаоци, они морају сами да донесу закључак”, рекао је Путин.

“Карлсон је ‘опасна особа'”

Према његовим речима, није имао прилику да води оштар дијалог током интервјуа са Kарлсоном оценивши да је амерички новинар “опасна особа“.

“Мислим да је Kарлсон опасна особа. Мислио сам да ће се понашати агресивно и постављати тешка питања. Не само да сам био среман за то, већ сам и прижељкивао, јер би ми то пружило прилику да одговорим на исти начин, што би, према мом мишљењу и дало одређену специфичност целом разговору”, истакао је председник Русије и додао да је амерички новинар био изненађујуће стрпљив и да је “слушао причу” .

“Али он је одабрао другачију тактику. Неколико пута је покушао да ме прекине, али се ипак, за једног западног новинара, показао изненађујуће стрпљивим, слушао је моја дуга излагања, посебно она везане за историју, и није ми дао разлог да урадим оно за шта сам био спреман“, додао је Путин.

“За Русију боље да победи Бајден”

Путин је оценио да америчка предизборна кампања узима маха и поприма акутне облике, као и да је за Руску Федерацију од могућих кандидата за председника САД – Џозефа Бајдена и Доналда Трамп, боље да председник буде Бајден јер је “искуснији и предвидивији”.

“Бајден. Он је искуснија особа. Он је предвидив. Он је политичар јаке формације”, рекао је Путин, пренеле су РИА Новости.

Према његовим речима, Европљани би желели да САД наставе да бесплатно обављају функције које су се развиле од формирања НАТО-а, док је бивши председник САД покушао да натера европске земље да повећају издатке за одбрану или плате Сједињеним Америчким Државама за “атомски кишобран” НАТО – а.

“Постоји само једна ствар, НАТО је инструмент америчке спољне политике. Али ако САД верују да им овај инструмент није потребан, то је њихов одлука”, рекао је Путин.

Изјаве америчког државног секретара Ентонија Блинкена да је његов прадеда побегао из Русије 1904. године, Путин је рекао да Блинкен узалудно даје такве јавне изјаве, јер би то могло да га доведе до неуспеха.

“Ако погледате шта је рекао данашњи (амерички) државни секретар, много тога постаје јасно. На пример, све ово имамо у нашим архивама. Прадеда господина Блинкена је заправо напустио Руско царство, рођен је, негде у Полтавској губернији, а затим је живео и отишао из Kијева. Поставља се питање да ли господин Блинкен верује да је ово исконска руска територија?” рекао је Путин мислећи на Kијев и суседне територије.

Додао је да Блинкен у најмању руку, верује да 1904. године није постојала Украјина.

“Амерички државни секретар тврди да је његов прапрадеда отишао из Kијева у САД, што значи да тамо није било Украјине, јер тврди да је побегао из Русије. Очигледно је господин Блинкен наш човек. Узалуд је давати такве јавне изјаве. То може да доведе до неуспеха”, истакао је руски лидер.

Током двочасовног интервјуа са Карлсоном објављеног у ноћи 9. фебруара, а који је имао више од 170 милиона прегледа на друштвеној мрежи Икс (Твитер) и више од десет милиона на Јутјубу, Путин је, између осталог, рекао да Русија неће напасти НАТО, посебно Пољску, Летонију и друге балтичке земље.

Истовремено, према његовим речима, страни политичари редовно плаше своје становништво претњама из Москве, скрећући пажњу са унутрашњих проблема.

Руски председник је такође приметио да су западне земље почеле да схватају да је стратешки пораз Русије у сукобу са Украјином немогућ, па треба да размишљају о даљим корацима, напомињући да је Москва спремна за дијалог.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Амбасадори ЕУ усвојили ажурирани текст за поглавље 35 са Србијом

Published

on

By

У ажурираном тексту, који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља, а који је усвојен на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ (COREPER), односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

Према сазнањима Танјуга, текст за преговарачко поглавље 35 усвојен је без дискусије на COREPER-у, а биће потврђен на неком од наредних савета, највероватније у понедељак на Савету ЕУ за спољне послове, након чега ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35. 

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (EEAS) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, речено је тада Танјугу.

Тим предлогом ЕК и EEAS, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Обавезе Београда

Према предлогу, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом “Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа”, постаје тачка 4.

Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

“Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије”, наведено је у том захеву.

Нормализација односа

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива “остала питања”, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан.

Ти документи су, у међувремену, постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Камион налетео на теретни воз између Сремске Митровице и Мартинаца – повређене три особе

Published

on

By

До несреће је дошло када је возач камиона на прелазу најпре заобилазио колону која је чекала испред спуштене рампе, а затим је камион поломио рампу и ударио у задњи део теретног воза, наводи се у извештајима железничких стручних служби.

Путни прелаз је био обезбеђен аутоматским полубраницима са светлосном сигнализацијом и саобраћајним знаковима на путу, наводи Инфраструктура железнице

Додаје да је теретни воз превозио дизел гориво и у свом саставу је имао 19 вагона, као и да су повређене особе из друмског возила.

“У тренутку несреће, уређаји на путном прелазу били су исправни и уредно су функционисали, а полубраници су били спуштени”, каже се у саопштењу.

Оштећене су седамнаеста, осамнаеста и деветнаеста цистерна из састава теретног воза, али из цистерни није било никаквих цурења, нити опасности по људе, имовину или животну средину.

О несрећи су одмах обавештени МУП и Хитна помоћ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чека се одлука Израела о одговору на ирански напад, војска спремна за офанзивну и дефанзивну акцију

Published

on

By

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној седници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

“УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбедност. Русија је предложила саопштење за штампу да осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска”, поручио је Иравани.

Он је истакао да, услед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преносе РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савет безбедности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати “могла да буде елиминисана”.

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра да је нападом на Израел у суботу ноћ на недељу “ствар решена”.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(ReutersТанјуг

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.