Connect with us

Novosti

Почео Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду – шта нуди Србија на све захтевнијем тржишту хране

Published

on

Европска унија је навеће тржиште за извоз српских прехрамбено-пољопривредних производа, а сектор аграра је најусаглашенија област две стране. О привредном али и политичком значају говори то што су састанку са комесаром поред српског премијера и министра пољопривреде присуствовале још три чланице владе – министарке за европске интеграције, за привреду и за науку.

Након састанка је речено да две стране коначно разумеле како да се боље искористе средства која је ЕУ определила за рурални развој Србије. Ипард програмом ЕУ определила је 460 милиона евра.

“Молио сам ЕУ партнере да нам што пре дају оквирни финансијски извештај како би Ипард 3 могао да се активира како би српски фармери били конкурентнији и имали боље засаде, сетве, бољу опрему, имали што више грла стоке и били конкурентнији”, каже премијер Милош Вучевић.

Производња хране нема само привредни већ и безбедносни значај за државу, а то смо најбоље видели у време короне сагласни су српски премијер и европски комесар. Сајамско партнерство виде као снажан сигнал за унапређење сарадње у области аграра.

Пољопривреда није само економија она је и део културе. Размена пољопривредним производима је важна због наше прехрамбене безбедности. Циљ сајма је да поспешимо трговину и сарадњу између агро-компанија. Захваљујем се српским пољопривредницима који су дали допринос у прехрамбеној сигурности током тешких времена. Србија није члан ЕУ, али је део европског друштва. Српски пољопривредник је европски пољопривредник”, нагласио је европски комесар за пољопривреду Јанош Војчеховски.

А за његов бољи положај потребне су нове инвестиције у прераду и наставак дигитализације, сматра нови министар пољопривреде.

Каже да је српском аграру потребан сваки произвођач без обзира на његову економску величину. Да ће радити на њиховом дијалогу са привредом, комором и државом, да ће разговарати са свима.

Понекад велики морају да се ставе у ципеле малих, као што мали пољопривредни произвођачи морају да разумеју да за нашу државу и буџет битно да имамо и велике компаније које могу да се пробију на европско и светско тржиште које је све захтевније”, рекао је министар пољопривреде Александар Мартиновић.

О томе како искористити европска средства пољопривредници ће моћи да се информишу на неком од бројних сајамских панела. Ипак највећи број њих на сајам је дошло да нешто купи.

Многи долазе из године у годину, а има и оних који су на сајму први пут. Истичу значај иновација и дигитализацију за пољопривреду.

Србија у Европску унију извезе 49 одсто хране коју произведе. Доминирају примарни пољопривредни производи, а циљ је да произведемо и на једно од најбогатијих светских тржишта извеземо више органских и производа са заштићеним географским пореклом.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Три особе погинуле у пуцњави у Арканзасу

Published

on

By

Директор полиције државе Арканзас Мајк Хагар рекао је новинарима да је осумњичени такође рањен у пуцњави са полицијом и да је приведен, пренео је Си-Ен-Ен.

“Нажалост, можемо да потврдимо да је 11 невиних особа погођено, а три су преминуле. Двојица полицајца су повређена у размени ватре”, рекао је Хагар, напомињући да су сви рањени задобили повреде лакше од опасних по живот. 

Није објаснио околности пуцњаве.

Гувернерка Арканзаса Сара Хакаби Сандерс написала је на Иксу (Твитер) да је обавештена о инциденту.

“Захвална сам припадницима полиције и хитним службама на њиховој брзој и херојској акцији за спасавање живота. Моје молитве су уз жртве и све оне који су погођени овим ужасним инцидентом”, истакла је гувернерка Арканзаса.

Пуцњава се догодила у продавници Мед Бучер у Фордајсу, градићу у центраном делу Арканзаса, у коме живи 3.200 људи.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Завршено суђење оптуженима за помагање у убиству Оливера Ивановића, пресуда 28. јуна

Published

on

By

Јована Филиповић, адвокатица Силване Арсовић, секретарице убијеног Оливера Ивановића, истиче да је тужилац Берим Ћеркинај током изношења завршне речи поновио наводе, а да притом није аболирао нити један доказ који иде у прилог оптужници.

Додала је да је с друге сгране одбрана детаљно образложила непостојање доказа који потврђују оптужницу.

“Ми смо истакли да су сви сведоци који су салушани на главном претресу дали свој исказ у смислу да ли познају оптужену Арсовић и да ли сматрају да она има било какве везе са лицима које се наводе у оптужници и сви су одговорили позитивно да је познају у неком добром контексту и светлу, а што се тиче њеног контакта са било којим лицем које се спомиње у оптужници сви су на то одговорили апсолутно негативно, сви су сведоци сагласни са својим изјавама да не знају због чега се она терети да немају никавких сазнања  нити да постоји било каква могућност да се она повеже са лицима из оптужнице”, рекла је Филиповићева.

Силвана Арсовић је, тврди њена адвокатица, у читавом поступку оштећена страна.  

“Најближи сарадници и пријатељи дали су исказ колико је она била посвећена и лојална и као таква сигуно није могла да буде извшилац дела која јој се стављају на терет нити је имала било какав мотив за извршење тог дела”, рекла је Филиповићева.

Одбрана се нада ослобађајућој пресуди за Силвану Арсовић 

Током изниошења завршне речи тужилац Берим Ћеркини је рекао да је Специјално тужилаштво у Приштини због недостатка доказа одустало од кривичног гоњена оптуженог Радета Басаре који се терерти за саучесништво у сличају убиства Оливера Ивановића.

Трећа допуњена оптужница за његово убиство подигнута је 2020. године. Оптужница није подигнута против извршиоца или налогодавца, већ против лица која су наводно била део организоване криминалне групе која је учествовала у убиству Оливера Ивановића.

Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић оптужени су за умешаност у убиство спрског политичара и они се бране са слободе.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред седишта своје странке у Косовској Митровици, а судски процес је почео у јулу 2021. године.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

“Платинасти вук” у Бујановцу – које сценарије је увежбавало девет армија

Published

on

By

Напада на конвој са храном и лековима, побуна локалног становништва, хемијски акциденти и хитна евакуације рањеника хеликоптером – неки су од сценарија које су увежбавали припадници Војске Србије са још осам армија.

“У протеклом периоду изводиле су се различите теме, све у циљу унапређења интероперабилности и међусобног разумевања. Циљ вежбе је испуњен и самим тим повећане су способности 4. бригаде, Копнене војске, а тиме и Војске Србије“, каже пуковник Миодраг Младеновић, начелник Штаба команде 4. бригаде.

У протеклих 11 дана вежбало је 579 војника, највише српских. Већ по традицији, учествовали су и припадници Националне гарде Охаја.

“Послали смо војну полицију и АБХО. Дошли су да уче друге и да уче од других. Од међународних партнера учили смо о тактици и њиховим карактеристикама како бисмо боље сарађивали“, рекао је Бригадни генерал Џеф Вотсон из Националне гарда Охаја.

Мораторијум на војне вежби са страним партнерима, донет је када је почео рат у Украјини. Ипак, “Платинасти вук“ је одржан другу годину за редом. Вежби се гледа кроз прсте јер, како каже први човек војске, јача Војску Србије за учешће у међународним мисијама.

“Ми смо на иницијативу, условно речено анализу одређених елемената, исказаних потреба Војске Србије, тражили од Владе да се одлука промени. Ми ћемо се односити у погледу мораторијума, на начин да све оно што препознамо као потребу ВС за изградњу своје способности – да се у односу на те способности и односимо ка неким будућим вежбама за наредни период“, каже генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије.

Девети је пут да се одржава ова вежба. Први пут је реализована 2014. године. Изостала је 2020. због коронавируса и 2022. због мораторијума.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.