Connect with us

Novosti

Око: Ко је, како, и зашто гласао о Сребреници

Published

on

Некадашњи амбасадор у Риму и Кијеву Горан Алексић који се вратио са гласања из Њујорка у емисији Око за РТС каже да је то гласање показало да је већина чланова УН прихватила аргументацију Србије без обзира на покушаје да нас изолују.

“Ово гласање је показало да Србија има велики број пријатеља који поштују њено мишљење. Уздржана позиција, такође је позиција: Позиција је и када у тренутку гласања нисте у сали”, рекао је Алексић.

Некадашњи амбасадор у Турској, Јерменији и Грчкој Душан Спасојевић очекује у наредним данима и месецима анализу и закључке за будуће спољнополитичке потезе наше земље.

“Они који су предложили ову резолуцију имали су за циљ да изазову поделе по принципу ‘завади па владај’. Србија је земља која у последњих 20 година, када је реч о помирењу, има позитивну улогу и чија су два председника ишла и одала пошту у Сребреници. Ова резолуција је изазвалa подозрење и у УН и свету и њени предлагачи су доживели неуспех”, сматра Спасојевић.

Двојица дипломата анализирали су и гласања појединих земаља, пре свега оних из нашег непосредног реиона.

Када су пријатељства чвршћа од притисака

Спасојевић који је био амбасадор у Атини каже да је Грчка била под огромним притиском, и да је својом уздржаношћу показала огромну љубав и пријатељство према српском народу.

Алексић нашу позицију у Африци пре свега базира на политици пријатељства која је непромењена деценијама, и која почива на принципима равноправности и сарадње.

“Када говорите са афричким и азијским земљама, и када говорите о принципима сарадње и равноправности они томе увек дају подршку. Ми уживамо њихову подршку као пријатељска земља. Ми немамо економску моћ, али смо принципијални и увек спремни на сарадњу и подршку”, рекао је Алексић.

Поделе унутар земаља 

Спасојевић је говорећи о томе зашто су Иран и Индонезија гласале за резолуцију рекао да је тај глас изнуђен јер су предлагачи овом резолуцијом ишли на додворавање муслиманским земљама.

“Не можете очекивати да се људи у региону одрекну предрасуда, када они који то траже од нас не одустају од предрасуда старих више од 150 година”, сматра Спасојевић.

Ова резолуција је свакако поделила чланство и у Арапској лиги, Африци па и ЕУ, сматрају српске дипломате, и додају да су гласови ‘за’ често били у супротности жељама становника тих земаља.

“Гласање Црне Горе изазвало је незадовољство у самој Црној Гори, и треба добро размислити о томе. Иако је Црна Гора чланица НАТО-а и кандидат за ЕУ, узмимо пример Мађарске која је као чланица оба савеза гласала против, или рецимо Кипра који је мањи од Црне Горе, а био је уздржан. Исто се односи и на Северну Македонију, то нису демократске већ политичке одлуке, јер се већина ставновништва тих земаља не слаже са тим”, закључио је Душан Спасојевић у емисији Око.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Три особе погинуле у пуцњави у Арканзасу

Published

on

By

Директор полиције државе Арканзас Мајк Хагар рекао је новинарима да је осумњичени такође рањен у пуцњави са полицијом и да је приведен, пренео је Си-Ен-Ен.

“Нажалост, можемо да потврдимо да је 11 невиних особа погођено, а три су преминуле. Двојица полицајца су повређена у размени ватре”, рекао је Хагар, напомињући да су сви рањени задобили повреде лакше од опасних по живот. 

Није објаснио околности пуцњаве.

Гувернерка Арканзаса Сара Хакаби Сандерс написала је на Иксу (Твитер) да је обавештена о инциденту.

“Захвална сам припадницима полиције и хитним службама на њиховој брзој и херојској акцији за спасавање живота. Моје молитве су уз жртве и све оне који су погођени овим ужасним инцидентом”, истакла је гувернерка Арканзаса.

Пуцњава се догодила у продавници Мед Бучер у Фордајсу, градићу у центраном делу Арканзаса, у коме живи 3.200 људи.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Завршено суђење оптуженима за помагање у убиству Оливера Ивановића, пресуда 28. јуна

Published

on

By

Јована Филиповић, адвокатица Силване Арсовић, секретарице убијеног Оливера Ивановића, истиче да је тужилац Берим Ћеркинај током изношења завршне речи поновио наводе, а да притом није аболирао нити један доказ који иде у прилог оптужници.

Додала је да је с друге сгране одбрана детаљно образложила непостојање доказа који потврђују оптужницу.

“Ми смо истакли да су сви сведоци који су салушани на главном претресу дали свој исказ у смислу да ли познају оптужену Арсовић и да ли сматрају да она има било какве везе са лицима које се наводе у оптужници и сви су одговорили позитивно да је познају у неком добром контексту и светлу, а што се тиче њеног контакта са било којим лицем које се спомиње у оптужници сви су на то одговорили апсолутно негативно, сви су сведоци сагласни са својим изјавама да не знају због чега се она терети да немају никавких сазнања  нити да постоји било каква могућност да се она повеже са лицима из оптужнице”, рекла је Филиповићева.

Силвана Арсовић је, тврди њена адвокатица, у читавом поступку оштећена страна.  

“Најближи сарадници и пријатељи дали су исказ колико је она била посвећена и лојална и као таква сигуно није могла да буде извшилац дела која јој се стављају на терет нити је имала било какав мотив за извршење тог дела”, рекла је Филиповићева.

Одбрана се нада ослобађајућој пресуди за Силвану Арсовић 

Током изниошења завршне речи тужилац Берим Ћеркини је рекао да је Специјално тужилаштво у Приштини због недостатка доказа одустало од кривичног гоњена оптуженог Радета Басаре који се терерти за саучесништво у сличају убиства Оливера Ивановића.

Трећа допуњена оптужница за његово убиство подигнута је 2020. године. Оптужница није подигнута против извршиоца или налогодавца, већ против лица која су наводно била део организоване криминалне групе која је учествовала у убиству Оливера Ивановића.

Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић оптужени су за умешаност у убиство спрског политичара и они се бране са слободе.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред седишта своје странке у Косовској Митровици, а судски процес је почео у јулу 2021. године.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

“Платинасти вук” у Бујановцу – које сценарије је увежбавало девет армија

Published

on

By

Напада на конвој са храном и лековима, побуна локалног становништва, хемијски акциденти и хитна евакуације рањеника хеликоптером – неки су од сценарија које су увежбавали припадници Војске Србије са још осам армија.

“У протеклом периоду изводиле су се различите теме, све у циљу унапређења интероперабилности и међусобног разумевања. Циљ вежбе је испуњен и самим тим повећане су способности 4. бригаде, Копнене војске, а тиме и Војске Србије“, каже пуковник Миодраг Младеновић, начелник Штаба команде 4. бригаде.

У протеклих 11 дана вежбало је 579 војника, највише српских. Већ по традицији, учествовали су и припадници Националне гарде Охаја.

“Послали смо војну полицију и АБХО. Дошли су да уче друге и да уче од других. Од међународних партнера учили смо о тактици и њиховим карактеристикама како бисмо боље сарађивали“, рекао је Бригадни генерал Џеф Вотсон из Националне гарда Охаја.

Мораторијум на војне вежби са страним партнерима, донет је када је почео рат у Украјини. Ипак, “Платинасти вук“ је одржан другу годину за редом. Вежби се гледа кроз прсте јер, како каже први човек војске, јача Војску Србије за учешће у међународним мисијама.

“Ми смо на иницијативу, условно речено анализу одређених елемената, исказаних потреба Војске Србије, тражили од Владе да се одлука промени. Ми ћемо се односити у погледу мораторијума, на начин да све оно што препознамо као потребу ВС за изградњу своје способности – да се у односу на те способности и односимо ка неким будућим вежбама за наредни период“, каже генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије.

Девети је пут да се одржава ова вежба. Први пут је реализована 2014. године. Изостала је 2020. због коронавируса и 2022. због мораторијума.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.