• February 28, 2024

Обрушило се окно рудника на југу Малија, погинуло најмање 70 рудара

Карим Берте, високи званичник државне Националне дирекције за геологију и рударство Малија, потврдио је агенцији Асошиејтед прес да је у питању несра, али за сада није јасно шта је изазвало колапс рударског окна у округу Кангаба у региону Куликор на југозападу Малија.

Овакве незгоде су уобичајене у Малију, трећем по величини произвођачу злата у Африци, а рудари који илегално ископавају руде често се оптужују да игноришу обавезне безбедносне мере, посебно у удаљеним областима. “Држава мора да уведе ред у овај сектор занатског рударства како би се у будућности избегле овакве несреће”, рекао је Берте.

Министарство рударства Малија у званичном саопштењу изражава “дубоко жаљење” због колапса рударског окна и губитка људских живота и апелује на рударе, као и на заједнице које живе у близини рудника да “поштују безбедносне мере”.

Последњих година постоји забринутост да би профит од нерегулисаног рударења на северу Малија могао да користи исламским екстремистима који су активни у том делу земље, али регион у коме се догодила најновија несрећа налази се далеко јужније, близу главног града Бамака.

“Злато је далеко најважнији извони продукт Малија и чини више од 80 одсто укупног извоза у 2021. години”, наводи се у саопштењу Управе за међународну трговину при Министарству трговине, уз напомену да више од два милиона људи, или преко 10 одсто становништва Малија, остварује основне приходе за живот од рударења.

Министарство рударства Малија је саопштило да ова земља на западу Африке има око 800 тона златних резерви.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Zašto je Chanel Haute Couture kolekcija iznova podelila mišljenja

Read Next

Масовни штрајк у Буенос Ајресу против економских реформи председника Милеија