Connect with us

Novosti

Обичаји за Божић – како умесити чесницу и дочекати положајника; зашто ваља почети посао, а не дремати

Published

on

Први дан Божића је 7. јануар. На Божић ујутро, пре свитања, звоне сва звона на православним храмовима, пуца се из пушака и прангија и објављује се долазак Божића и божићног славља.

Јутарња литургија

Прослава рођења Христовог почиње јутарњом Божићном литургијом која се служи у свим храмовима.

После службе у цркви се прима нафора (освећени хлеб) и то је прво што се узима на овај празник.

Божићни поздрав 

Један од најважнијих обичаја је да се људи уместо уобичајеног поздрава на данашњи дан поздрављају са “Хрстос се роди” и отпоздрављају са “Ваистину се роди”.

Положајник

Божић не може да прође без положајника који као специјални гост долази у кућу домаћина рано ујутру. То је прва особа која крочи у кућу на Божић. Положајник долази сам или је унапред одређен зато што се сматра да ће донети срећу породици.

Када положајник уђе, обичај је да поздрави укућане речима “Христос се роди”, а онда да приђе огњу, узме гранчицу бадњака и џара ватру уз речи: “Колико варница, толико здравља, колико варница, толико среће и весеља, колико варница, толико парица.” Он може да наброји све што мисли да би домаћину било важно да му се умножи.

Верује се да ће породица захваљујући томе бити здрава и радосна током целе године, а обичај је да домаћини дарују положајника.

Чесница

Рано ујутро на Божић домаћица замеси тесто, углавном од пшеничног брашна, од којег пече погачу која се зове чесница. Припрему чеснице прате различити обичаји који су се мењали временом. Некада се вода за тесто у неким крајевима доносила на Божић пре свитања са извора или бунара у које се баци прегршт жита. Ову воду називали су “јаком водом”, придајући јој посебну благотворну снагу.

Уобичајено је да се у тесто за чесницу стави новчић, који се може чувати и користити у ову сврху из године у годину, нарочито ако је од племенитог метала.

Поред тога, у чесницу се могу ставити и кукуруз, пасуљ, овас, пшеница, ораси, али и иверак од бадњака. Некада су у чесницу стављани чак и део јарма и парче кућног прага. Ови обичаји могу се разликовати у неким деловима земље. Чесница се одозго боде гранчицом бадњака и има улогу славског колача на Божић.

Када сви стану за сто, након молитве приступа се ломљењу чеснице. Домаћин са једним чланом породице окреће чесницу три пута с лева на десно, а затим укућани ломе чесницу међу собом пазећи да не отпадне ниједна мрва.

Онај ко добије део чеснице у којој је новчић, по народном веровању, биће срећан и успешан током читаве године.

У неким деловима три комада чеснице оставе се са стране: један за одсутне укућане (ако их има), други за путника намерника, а трећи за полазника, док се остатак поједе током ручка. 

У Војводини се чесница прави у облику слатког колача. Као основа користе се танке коре, као за гибаницу, ручно развлачене. Од њих се чесница припрема постављањем кора у листовима са надевом од меда, шећера и ораха између. Понегде се ко надев могу наћи и мак, суво грожђе и ситно воће. Поступак је сличан припремању баклаве, само што је војвођанска чесница сува. Током припреме убацује се дукат или новчић у неки од средишњих слојева. Оваква чесница се обично не ломи, већ се сече и раздељује укућанима.

Божићна трпеза

Припреме за Божић започеле су пре 40 дана Божићним постом, прочишћењем духа и тела. Данас је први дан када се једе мрсна храна, а божићни ручак традиционално је најсвечанији ручак у току целе године.

Божићна трпеза према обичајима је обилна и берићетна, јер се верује да ће због тога и читава година бити таква.

Храна не би требало да се односи са стола наредна три дана, а након поста за Божић се једе месо углавном прасетина или јагњетина.

Некада се храна за божићну трпезу припремала дужи временски период и она је симбол заједништва и породице која се окупља око трпезе.

Данас ваља почети посао, не треба дремати

Према народном веровању, данас ваља од сваког посла нешто започети, да би до следећег Божића све ишло од руке. Не спава се, да се не би дремало целе године. 

На данашњи дан не ваља да буде свађа и расправа, а посвађани треба да се помире. Празник се проводи у кругу породице, не иде се у туђе куће.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Изабрана нова влада Северне Македоније, премијер Христијан Мицкоски

Published

on

By

Са 77 гласова “за” и 22 “против”, након дводневне расправе, изабрана је нова влада Северне Македоније на чијем ће челу бити Христијан Мицкоски, председник ВМРО-ДПМНЕ, пренео је македонски јавни сервис МРТ.

Мицкоски је, полажући заклетву, изговорио уставно име Северне Македоније.

Нова влада броји 24 члана – има 20 министара са ресорима и пет потпредседника.

У нови кабинет улази 15 чланова из ВМРО-ДМПНЕ, шесторо из коалиције “Вреди”, а два члана из политичке групације “ЗНАМ”.

У Северној Македонији су парламентарни и председнички избори одржани 8. маја. Нова председница постала је Гордана Сиљановска Давкова, кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ , а та странка је освојила и највише парламентарних мандата.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Дачић: Захваљујући подршци председника Вучића, вишеструко бољи резултати МУП-а

Published

on

By

Ивица Дачић је истакао упоредне резултате у раду Министарства унутрашњих послова два већа разделна периода: првог од 2012. до 2023. године, и другог од 2000. до краја 2011. године, саопштио је МУП.

“Као одговор на беспризорне нападе народног посланика Срђана Миливојевића на председника Републике Србије Александра Вучића, поводом његовог говора на Дану полиције, довољно је само истаћи неколико статистичких података. Уколико узмемо за поређење два већа разделна периода: први од 2012. до 2023. године, и други од 2000. до краја 2011. године, неминовно уочавамо драстичне промене и пре свега пад најтежих кривичних дела. Тако је од 2012. године до данас, у односу на поредбени период, реализовано дупло више заплена дроге и одузета је дупло већа количина опојних дрога – то јест, од 2012. године је заплењено више од 60 тона наркотика, у поређењу са око 23 тоне у претходном периоду”, наводи Дачић.

Када је реч о најтежим крвним деликтима као што су убиства и тешка убиства, од 2012. до 2023. године у односу на поредбени период број је смањен за чак 40,5 одсто.

“У периоду од 2012-2023, у односу на период 2000-2012, број кривичних дела тешка крађа мањи је за 34 одсто, број разбојништава за 42,5 одсто, а број неовлашћених коришћења туђег возила мањи је за 68,8 одсто и то су сјајни резултати посвећеног рада наше полиције, која уз све то обавља веома сложене и успешне акције и у области борбе против корупције”, наводи Дачић.

У циљу заштите малолетника од искоришћавања у порнографске сврхе путем интернета, припадници Одељења за високотехнолошки криминал су од 2012. године до данас открили и пријавили 803 кривична дела из те области

“Управо захваљујући подршци председника Вучића у периоду после 2012. године, урађено је много на опремању и модернизацији полиције, као и побољшању материјалног положаја полицајаца, што је и довело до вишеструко бољих резултата МУП-а и полиције. Уосталом, и о томе су грађани јасно изрекли своје мишљење на свим изборима после 2012. године, и о нама, и о њима”, рекао је Дачић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Фараж: Грешке Запада у Украјини катастрофалне, нећу се извинити што сам рекао истину

Published

on

By

Најџел Фараж је ауторском тексту у британском Телеграфу изјавио да се неће извинити због изјаве да је Запад испровоцирао сукоб у Украјини, инсистирајући да није “апологета или присталица Путина”.

“Немојте ми замерити што говорим истину о Путиновом рату у Украјини. Суочавање са чињеницама о грешкама из прошлости мора бити први корак ка мирној будућности коју сви желимо”, навео је Фараж.

Фараж је претходног дана изјавио у интервјуу за Би-Би-Би Панораму да је Запад испровоцирао рат у Украјини ширењем Европске уније и НАТО-а према истоку и да му се не свиђа руски лидер Владимир Путин, али да му се диви као политичкој фигури, јер је успео да преузме контролу над вођењем Русије.

“Нисам и никада нисам био апологета или присталица Путина. Његова инвазија на Украјину је неморална, нечувена и неодбрањива. Као шампион националног суверенитета, верујем да је Путин потпуно погрешио што је извршио инвазију на суверену нацију Украјине… Никада нисам ни на који начин покушавао да оправдам Путинову инвазију, а нисам ни сада”, истакао је Фараж.

У ауторком тексту је подсетио да је још пре деценију упозоравао на руску инвазију и на то да је Запад “играо на руку Путину, дајући му изговор да ионако уради оно што је желео”.

Фараж додаје да је 2014. године, када је ЕУ први пут понудила Украјини споразум о приступању, рекао у Европском парламенту да ће у Украјини бити рата, зато што је, како је навео, ширење НАТО-а и Европске уније давало Путину изговор који неће игнорисати.

“Као што сам јасно рекао у више наврата од тада, ако руског медведа боцнете штапом, немојте се изненадити ако он одговори. А ако немате ни средстава ни политичке воље да се суочите са њим, боцкање медведа очигледно није добра спољна политика”, нагласио је британски политичар.

Како наводи, упозорио је да није реч само о Украјини, већ да је “дипломатска грешка Запада око тога како да се избори са Путиновом мешавином параноје и самоуверености” била само једна од многих катастрофалних интервенција у две деценије откако се лабуристичка влада Тонија Блера придружила инвазији на Ирак, којој се, како каже, такође противио.

“Западни државници су пречесто покушавали да носе беле каубојске шешире и представљају као хероји који спасавају свет. Били смо сведоци да је сујета заузела место разума у ​​спољној политици, а резултат је био дестабилизација низа земаља са страшним последицама и тамо и овде”, оценио је лидер британских Реформиста.

Према његовим речима, отприлике у исто време када су тензије са Русијом јачале, амерички председник Барак Обама и државна секретарка Хилари Клинтон, уз пуну подршку торијевске владе Дејвида Камерона, свели Либију на рушевину “како би уклонили диктатора Моамера Гадафија”.

Примедбе које је Најџел Фараж изнео у интервјуу за Би-Би-Си изазвале су оштре критике на политичкој сцени уочи избора 4. јула, на којима се очекује да Фаражова странка освоји милионе гласова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.