Connect with us

Novosti

Мајка и ћерка из Србије данима заробљене на Реиниону због урагана “Белал”

Published

on

Наташа Ђукић, светска путница из Крагујевца која живи на Криту, уместо туристичког разгледања рајског острва нашла се са ћерком усред ванредног стања које подразумева и забрану да се 36 сати излази из безбедних грађевина. Интернет и електронске везе на острву су поремећене, а засад је једна особа погинула.

“Данас је у подне престао да важи црвени аларм. У 12.05 као да је све становништво изашло на улицу. Продавнице и бензинске пумпе још нису радиле, а свуда су се формирали километарски редови. То нас је изненадило”, рекла је Наташа Ђукић.

Хотели су тако грађени да немају стакла на отвореном, него је увек између нека врста зида. Сваких неколико година слична олуја прође близу Реиниона, а у просеку на сваких десетак година прође преко самог острва.

“Закључали су нас у хотел и нисмо могли да изађемо. Међутим, на телевизији смо видели да је и на улицама било људи који су у томе проналазили узбуђење и желели да гледају океан током олује. Највише људи је управо тако повређено, када их је захватио велики олујни талас, иако нису били на самој обали”, додаје.

Аеродром је остао затворен још шест сати по укидању црвеног аларма, када је отворен за хитне летове. Лет који је српска породица данас имала са Реиниона, отказан је.

“Реинион је званично део Француске и, самим тим, и Европске уније, али су прекршили многа правила и законе у вези са међународним транспортом. Нико нам се није обратио, ми смо покушавали да дођемо до представника авио-компанија, власти, било кога – никакву информацију не можемо да добијемо, осим да је аеродром у Маурицијусу, где је требало да летимо, поплављен. На стотине људе окупило се око улаза у аеродром. Не знамо када ћемо, и како, одавде отићи. По европским прописима морали би да нам обезбеде смештај и основне потрепштине, а не ми да се сами сналазимо”, говори у даху Наташа Ђукић, додајући да су дуж путева почупани електрични водови и да се свуда види на стотине поломљених стабала.

Већина путева је била затворена све до данас, а поломљена стабла се још свуда могу видети. Улице су прекривене клизавим лишћем што вожњу чини нарочито опасном.

“Свуда су екипе са посебним усисивачима које то скупљају. Веома су организовани, одмах су сви почели да чисте, да пакују побацане ствари, лишће, дрвеће, већ после неколико сати већи део је уклоњен”, каже Наташа.

Истиче да је данас успела да се прошета и изађе на обалу.

“Било ми је веома тешко да видим на хиљаде гнезда оборених на земљу. Веома волим животиње и та сцена ме је погодила”, каже Наташа, истичући да оваква природна непогода оставља страшне последице у животињском и биљном свету којем су потребне деценије да се опорави.

Овај текст и снимци не смеју се преносити или преузимати без дозволе аутора.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Столтенберг подржао Рутеа као “јаког” кандидата за новог генералног секретара НАТО-а

Published

on

By

Јенс Столтенберг је говорио на конференцији за новинаре са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном непосредно након вести да су Словачка и Мађарска пружиле подршку кандидатури Марка Рутеа, објављено је на сајту НАТО-а.

Чланице НАТО-а бирају шефа Алијансе на основу консензуса, а двадесет девет земаља чланица већ је подржало Рутеа као Столтенберговог наследника, док су Мађарска, Словачка и Румунија биле последње које су се опирале тој опцији.

“Није на мени да бирам свог наследника”, рекао је Столтенберг, али је додао да је Руте “врло јак кандидат” који има пуно искуства као премијер.

“Мислим да је Марк Руте веома јак кандидат. Има доста искуства као премијер. Он је близак пријатељ и колега, и зато чврсто верујем да ће се Алијанса врло брзо одлучити за мог наследника, и то ће бити добро за све нас, за НАТО, али и за мене”, истакао је Столтенберг.

С обзиром на то да је румунски председник Клаус Јоханис још увек званично у трци за новог генералног секретара, званични Букурешт још увек није објавио своју подршку Рутеовој кандидатури.

Међутим, холандска јавна телевизија НОС јавила је да су поузадни извори потврдили да ће Јоханис “ускоро” повући своју кандидатуру и да ће одлазећи холандски премијер Марк Руте бити нови генерални секретар НАТО.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Путин допутовао у Северну Кореју

Published

on

By

Авион руског лидера слетео је на аеродром у Пјонгјангу, где га је дочекао севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, преносе РИА Новости. То је прва посета Путина Северној Кореји после 24 године.

Двојица лидера су заједно извршила смотру постројене почасне гарде севренокорејске војске и неформално разговарала неколико минута, након чега је председничка колона напустила аеродром.

У среду ће председник одржати низ разговора, укључујући и оне у проширеном формату, а планирана је и дужа неформална комуникација двојице лидера.

Према речима Путиновог помоћника Јурија Ушакова, разговараће се о међународној агенди и представити предлози за обнављање хуманитарних веза које су прекинуте због пандемије ковида-19.

Поред тога, Путин и Ким ће се дотаћи безбедносних питања, привредне сарадње, енергетике, транспорта и пољопривреде.

Програм посете обухвата и гала концерт у част Путиновог доласка, државни пријем и полагање венца на Споменик ослобођења посвећен војницима Црвене армије који су ослободили Кореју током Другог светског рата.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Нови центар за посетиоце Царичиног града, корак ближе ка Унесковој листи

Published

on

By

Царичин град је живео само 80 година. Сјајан, монументал, задивљујући показивао је моћ свога градитеља, једног од 17 римских императора рођених на тлу Србије. Са базеном, болницом, јавним купатилом, водоводом, канализацијом, подним грејањем, огромним бројем цркава, седиште самосталне архиепископије, град Јустинијана Првог. Шести век на падинама Радана види се као на длану захваљујући Центру за посетиоце.

Страни и домаћи туристи да могу да нађу освежење и информације о Царичином граду, да разгледају део поставке, а ту су и конференцијска сала и све оно што је потребно на оваквом локалитету, каже Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу.

Уз реплике предмета који се откривају више од једног века, информације о туристичким бисерима југа с једне и друге стране Радана. Пут вредан две милијарде динара је и шанса за бољи живот на југу земље.

Иван Богдановић, председник Општине Лебане каже да је један крак пута завршен, и да ће се у наредном периоду завршити други крак који спаја Царичин град и све лепоте с друге стране Радана, а и саму планину.

Од изградње пута до развоја туризма где су резултати у односу на предпандемијски период импозантни.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић каже да је од тог периода достигнут раст од 42 одсто више страних туриста, 70 одсто више ноћења страних гостију и чак 127 одсто већи приход.

Центар за посетиоце је корак ближе Царичиног града ка Унесковој листи, али и страним туристима који су најчешћи посетиоци Јустинијане Приме. Можда јој похрле као ка Аја Софији коју је подигао Цар Јустинијан Први.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.