Connect with us

Novosti

Ко располаже огромним резервама природног гаса, а ко одређује количине и цене на светском тржишту

Published

on

Први дан самита земаља извозница гаса протекао је у разговору експерата за енергетику чији је циљ да координирају и успоставе дијалог у погледу потражње и снабдевања овог енергента на светском тржишту, посебно у кризним ситуацијама.

Домаћин самита, Алжир располаже огромним резервама природног гаса као и капацитетима за извоз течног гаса преко поморских лука.

Мурад Прер, међународни експерт за енергетику наводи да је природни гас присутан са 23 процената у светским енергетским потребама.

“То је фосилно гориво које чува животну средину, тако да због потреба зелене енергије може да буде решења за повећане енергетске захеве земаља у успону”, наводи Прер.

Указује да економска криза у Европи и свету утиче на потражњу.

“Овај самит земаља извозница гаса је важан јер постоје многе кризе украјинска и она на Блиском истоку, а и Европа је у тешкој ситуацији због чега земље извознице морају да јој помогну. Економска криза у Европи и свету утиче на потражњу. Сарадња земаља извозница гаса и земаља потрошача мора да буде правило енергетске индустрије”, оцењује Прер.

Форум земаља извозница гаса чини 11 држава чланица и 8 посматрача и има важну улогу у погледу одређивања количине и цене гаса на светском тржишту. По утицају једнак је Организацији земаља извозница нафте, Опеку. На самиту је представљен нови Институт за истраживање гаса, као и најновије издање публикације Глобални гас.

Мурад Прер наводи да Алжир производи 100 милијарди кубних метара гаса.

“Има значајно искуство у преради природног гаса у индустрији. Удео Алжира у глобоалној производњи и резервама износи 2,5 трилиона кубних метара природног гаса, док њене природне резерве износе 22 трилиона кубних метара. Улога Алжира у производњи природног гаса ће расти у будућности, јер је важан снабдевач Европе овим енергентом”, каже Прер.

Самит наставља рад на министраском нивоу, а следи сусрет председника и премијера земаља извозница гаса на коме ће се присутнима обратити домаћин председник Алжира Абделмаџи Тебун.

Скуп се одржава од 29. фебруара до 3. марта.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Одређен притвор тројици инжењера из “Крушика” осумњичених за шпијунажу

Published

on

By

Они се терете да су из “Крушика” неовлашћено износили поверљиве податке и пословно-техничку документацију и уступали је компанији из Северне Македоније, на штету “безбедносних, одбрамбених, војних и других интереса, као и на слабљење моћи Србије“.

Како РТС незванично сазнаје, један од тројице осумњичених се бранио ћутањем.

Тројица инжењера, осумњичена да су у дужем временском периоду страној држави одавала војне и друге поверљиве тајне из ваљевског “Крушика”, приведена су током јучерашњег дана у акцији БИА, Војнобезбедносне агенције, МУП-а Србије и Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Сенатор Боб Менендез поднео оставку после осуде за корупцију и усмеравање америчке помоћи

Published

on

By

Писмо о оставци Боба Менендеза прочитано је данас наглас у Сенату, јавља Ројтерс.

Демократски гувернер Њу Џерсија Фил Марфи ће именовати Менендезовог наследника.

Оставка ће привремено смањити демократску већину у Сенату на 50-49, док наследник не положи заклетву.

Бројне демократе су позвале Менендеза да поднесе оставку, укључујући Марфија, лидера сенатске већине Чака Шумера и Корија Букера, другог сенатора Њу Џерсија.

На челу Комитета за спољне послове пре оптужбе за корупцију

Менендез је представљао Њу Џерси у Сенату од 2006. године и био је председник утицајног Комитета за спољне послове, док није оптужен за корупцију прошле године.

Седамдесетогодишњи Менендез проглашен је кривим од стране пороте у савезном суду на Менхетну по свих 16 кривичних тачака са којима се суочио – укључујући ометање правде, превару и изнуду.

“Шеме подмићивања” и усмеравање америчке помоћи

У његовим, према речима тужиоца, шемама подмићивања, сенатор и његова супруга прихватили су стотине хиљада долара у готовини, златним полугама, аутомобилима и хипотекама од стране три бизнисмена.

Заузврат, Менендез је усмеравао милијарде долара америчке помоћи Египту и покушао да утиче на кривично гоњење двојице бизнисмена, навели су тужиоци.

Менендез планира да уложи жалбу на пресуду.

То је било друго Менендезово суђење, након што је претходно завршено 2017. године, када порота није могла да донесе једногласну пресуду.

Менендеза је тада Етички комитет Сената осудио зато што је примао поклоне од богатог дугогодишњег пријатеља у замену за званичне услуге.

Албански лобиста и снажан глас у америчким спољним пословима

Деценијама је био снажан глас у америчким спољним пословима, а недавно се залагао за додатну помоћ Украјини и Израелу.

Менендез је српској јавности познат као албански лобиста, који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију да призна самопроглашену независност Косова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Спајић: Главни одбор ПЕС-а једногласно за реконструкцију Владе

Published

on

By

Члан Председништва Бошњачке странле Адмир Шахмановић рекао је да је тој странци у оквиру реконструкције владе припало пет министарстава и једно потпредседничко место.

Реконструкција Владе, уласком Нове српске демократије и Демократске народне партије предвиђена је коалиционим споразумом потписаним приликом формирања нове скупштинске већине и нове Владе крајем октобра прошле године.

Споразумом је предвиђено да се реконструкција деси најкасније до изгласавања буџета за наредну годину.

Подгорички медији спекулишу да би се реконструкција Владе премијера Милојка Спајића могла догодити већ сутра, али званичне потврде нема.

Према ранијим најавама, Новој српској демократији Андрије Мандића, према коалиционом споразуму треба да припадне Министарство просвете и ресори просторног планирања и туризма, а Демократској народној партији Милана Кнежевића место потпредседника Владе и министра саобраћаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.