Connect with us

Novosti

Коцка је бачена – Трамп и Бајден без рукавица преко Украјине и Газе до Беле куће

Published

on

Бајдена и Трампа од готово извесног реванша дели око осам месеци. А на суботњем митингу, дели их мање од сто километара ауто-пута у Џорџији. Једној од шест колебљивих држава, које су обично тас на ваги кад се бира председник Америке.

Мало који резултати ће се у новембру пратити са већом пажњом од оних у Џорџији.

Говор Бајдена – почетак кампање

Али кампања је, тумачи се, већ почела. И то у Вашингтону. У говору Џозефа Бајдена пред Конгресом. И од старта је без рукавица

“Мој претходник, бивши републикански председник, каже Путину: `Ради шта год хоћеш. То је рекао бивши амерички председник, клањајући се руском лидеру. То је нечувено.То је опасно.То је неприхватљиво”, поручио је Џозеф Бајден, председник САД.

Доналд Трамп, бивши амерички председник је коментарисао Бајденов говор: “То је можда био најљући, најмање саосећајан, најгори говор председника у Конгресу. Била је то срамота за нашу земљу.”

Димтрије Милић из организације “Нови трећи пут” мисли да је говор био више партијски него што је тежио неком јединству.

“Што је био случај и са Трамповим последњим говором 2020. године. Јер је био циљ Бајдена да направи контраст између себе и Републиканске партије, да је представи као једну врло екстремну партију изван политичког мејнстрима као по питању абортуса. Контраст политички према Украјини, Трампове политике према Украјини”, објашњава Милић. 

“Трампе, врати се”

“Вратите се и донесите мир, господине председниче”, твитовао је мађарски премијер Виктор Орбан, после састанка са бившим америчким председником.

Разговарали су на Трамповом имању на Флориди, док је Бајден држао говор о стању нације. И у њему стање у свету упоредио са историјским тренутком – почетка Другог светског рата.

Шта је за Американце најважније

Американци су ипак на изборима, пре свега, вођени унутрашњим питањима – имиграције, економије, здравствене заштите.

Стеван Недељковић, доцент Факултета политичких наука каже да постоје врло танане разлике у различитим државама.

За Аризону је, наводи, најбитнија имиграција, имајући у виду миграторну кризу која постоји на јужној граници САД. Опет, за државе које не стоје економски најбоље, државе у појасу рђе које су некад биле економски доминантне, као што су Минесота или као Мичиган, за њих је, истиче, економија тема свих тема.

“С тим што опет имате догађаје, као што је рат који се одвија у овом тренутку у Гази, које могу да определе неке бираче. Ако имамо у виду да у Мичигану и Минесоти живи велики број Американаца муслиманске вероисповести, за њих ће, рецимо, Бајденова снажна подршка Израелу бити можда одређујући фактор. Не да гласају за Трампа, али да не изађу на изборе 5. новембра 2024. године”, наводи Недељковић. 

Трамп против Бајдена, ко води

Демократе у реванш улазе са најнижим рејтингом актуелног председника и све више сумње да ли је најстарији председник у историји способан за други мандат. Имао би 86 година кад се заврши.

Следи тесна трка против познатог противкандидата, који се суочава са више од 90 оптужби, укључујући и да је покушавао да поништи резултате избора 2020, кад је од Бајдена изгубио.

Тренутна истраживања показују – Трамп против Бајдена води за мање од два одсто.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан

Published

on

By

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден је за још годину продужио извршну уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан, јер, како тврди, ситуација у региону и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику САД.

У саопштењу објављеном на сајту Беле куће, Бајден наводи да се настављају “акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Западном Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности”. 

“Такве ситуације ометају напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције”, саопштила је Бела кућа. 

Бајден сматра да те акције представљају “ванредну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД” и да би због тога ванредна ситуација за Балкан требало да остане на снази и након 26. јуна.

Прва таква извршна уредба донесена је 26. јуна 2001. године.

Тадашњи председник САД, млађи Џорџ Буш, накнадно је изменио ту уредбу наводећи низ личности и организација који подривају демократски поредак и стабилност Западног Балкана.

Прва два документа Беле куће односила су се махом на “реметилачке факторе” након постизања Охридског споразума у Северној Македонији. 

Последњи пут став Беле куће о питању Западног Балкана дефинисан је 2021. године уредбом којом је проширен “обим ванредног стања на националном нивоу”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Оцене самита у Бечићима – инфлација успорава, време да новац “појефтини”

Published

on

By

Раст цена у нашој земљи у мају је успорен на циљану брзину 3 +/- 1,5 одсто, тачније на 4,5 одсто на годишњем нивоу. Наставиће да успорава на 3 процента почетком наредне године, процењује Народна банка Србије.

И на глобалном нивоу инфлација успорава довољно да се крене у смањење основних камата што ће и грађанима и привреди омогућити да се јефтиније задужују.

“Народна банка Србије не очекује знатнији раст цена производа и услуга које увозимо, али пажљиво прати све факторе на страни и понуде и тражње и од тога ће зависити будуће одлуке монетарне политике”, саопштава НБС.

Смањењу инфлације највише је допринело појефтињење хране, мировање цене струје и гаса у овој години. Била би и нижа да у мају нису порасле акцизе на дуван управо због усклађивања са инфлацијом.

“Ми не очекујемо никакве нове корекције у смислу пореских стопа, само оне које су дефинисане законом о акцизама, односно везане за акцизни календар. Важно је напоменути да су приходи од пореза и акциза на дуван готово 9 одсто прихода у буџет. Прошле године то је било 165,5 милијарди динара, ове године очекујемо и више”, каже Горан Пекез из Јапан тобака.

Централне банке су подизале камате да би сузбиле инфлацију. Постигле су циљ и сада је време за инфузију привреди појефтињењем кредита.

Већи пораст БДП-а Србије од очекиваног

Статистика региструје већи раст БДП-а Србије у прва три месеца од очекиваног – 4,7 одсто, а погурале су га услуге, индустрија и грађевинарство. И до краја године српска економија рашће брже од других у региону, где ће у просеку раст бити 3,2 одсто.

“Србији јако добро иде – јавне инвестиције су прошле године биле 20 одсто БДП-а, али треба подстаћи приватна улагања. Просечан раст у региону у протекле две деценије био је 3-4 процента, у Србији у неким годинама и већи, то је за поштовање, резултат недостижан у мојој земљи. Али ако гледамо животни стандард, тим темпом ниво Европске уније достићи ћете за 4-5 деценија, а уз раст од 6-7 процента за упола мање времена”, указује Никола Понтара, шеф Канцеларије СБ за Србију.

Сложено и незивесно најчешће су изговаране речи на регионалном финансијском самиту, пре свега због успореног раста у еврозони који ће ове године бити свега 0,7 одсто. Ту су и ризици на које посебно државе региона не могу да утичу – ратови у Украјини и на Блиском истоку, тензије на Корејском полуострву, трговински рат Америке и Кине, климатске промене. Али реформе су оно што може да се уради, кажу у ММФ-у.

“Неке државе у региону су се опоравиле и иду добрим стопама раста, али има и доста проблема сличних у свим државама. За дугорочан, одржив раст, неопходно је подстаћи инвестиције и побољшати управљање улагањима. И даље је удео неформалног сектора односно сиве зоне велики у односу на развијене земље, а то успорава раст, продуктивност и конкурентност. Треба јачати сарадњу, трговинске везе у региону и са ЕУ и улагати у зелену енергију”, истиче шеф канцеларије ММФ-а за Западни Балкан Себастијан Соса.

Оно о чему се на Самиту није говорило, а јесте било упадљиво је одсуство српских званичника. На маргинама тумачење једно – разлог су нарушени политички односи у региону због гласања у УН за Резолуцију о Сребреници, посебно Црне Горе.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Мушкарац на Миријеву упуцан у ногу

Published

on

By

Мушкарац је погођен у ногу. Нападач је у бекству и полиција трага за њим. Увиђај на лицу места је у току, а истрагу воде МУП и Више јавно тужиластво у Београду.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.