• December 11, 2023

Колико дискриминација ЛГБТ популације на тржишту рада кошта Србију

Српска економија је због неповољног окружења за образовање, дискриминације приликом запошљавања и насиља према припадницима ЛГБТ у 2021. години изгубила готово 300 милиона долара или 0,5 одсто БДП-а. Истовремено, фискални губитак због мањих пореза и доприноса је 88 милиона долара или приближно 0,1 проценат БДП-а, показује анализа Светске банке.

“Резултат искључивања и дискриминације су изгубљене зараде, лоши здравствени исходи, а самим тим и ниска продуктивност и већа социјална издвајања”, наводи Клифтон Кортез, глобални саветник Соги.

Такве тврдње поткрепљује јаз између незапослености у Србији, која је нешто мало изнад 7 одсто, и незапослености међу припадницима ЛГБТ популације која износи 17,5 одсто. Поред дискриминације приликом запошљавања, припадници ЛГБТ осећају да због тога теже напредују на послу, имају нижу плату или ће пре добити отказ него њихове хетеросексуалне колеге. Поразан је податак да готово половина на послу крије припадност сексуалној мањини, док је око 9 одсто анкетираних због дискриминације засноване на њиховом сексуалном опредељењу дало отказ.

“У Србији је у протекле две деценије дошло до значајног напретка усвајањем закона, али је њихова примена неуједначена”, истиче Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији.

Србија такође располаже подацима кроз годишње извештаје поверенице за равноправност који се достављају Народној скупштини и држава одговара на те неповољне показатеље, каже министарка за европске интеграције.

“Оно о чему ми говоримо подразумева да можете у потпуности заштити то своје право пред судовима до последње инстанце”, објашњава Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције.

“У оквиру ИПА програма имамо бројне пројекте у партнерству са Владом Србије. Важно је да у примени тих програма покажемо да нема дискриминације у било ком делу српског друштва”, поручује Емануеле Жиофре, амбасадор ЕУ у Србији.

За крај, Светска банка препоручује да се доследно спроведе оно што је гаранатовано законским решењима и унапреди радно окружење у јавним и приватним предузећима.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Аутомобилом улетео на стајалиште градског превоза на Тргу републике, жена повређена

Read Next

Ajdaho bi mogao da u potpunosti zabrani abortus