Connect with us

Novosti

Квоте за упис бруцоша сличне прошлогодишњим, десет факултета најављује веће школарине

Published

on

У наредној академској години на основним, мастер и докторским студијама на београдском универзитету биће места за 27.708 академаца. Основне студије моћи ће да упишу 15.203 бруцоша. Готово две трећине школоваће се о трошку државе.

“Наравно, ово су само прве бројке. Уколико неки факултет акредитује студијски програм до тренутка расписивања конкурса он ће кроз Сенат бити процесуиран и ићи ће се на проширење конкурса”, каже проф. Дејан Филиповић, проректор Универзитета у Београду.

На биологији ће услови уписа бити идентични прошлогодишњим.

“Биолошки факултет није мењао квоте, то је већ уназад десетак година. Што се тиче школарина Биолошки факултет је пре две и по године променио школарине. Тренутно је за основне студије 90.000 динара и даље”, наводи проф. Љубиша Станисављевић, декан Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Осим већег броја студената, ФОН најављује и нове цене. Пратећи раст цена још девет факултета повећава школарине.

“С обзиром на пораст сталних трошкова, с обзиром на инфлацију, а имајући у виду платежну моћ родитеља, за неких 7,6 посто је предложено повећање цене школарине”, истиче проф. Милан Мартић, декан ФОН-а.

Дугогодишње неразумевање финансирања високог образовања, кажу професори, довело је до још једног апела упућеног надлежним органима. Тичу се решења питања материјалних трошкова и цене рада.

“Ми на то указујемо већ више од годину дана, имали смо бројне састанке са представницима Владе, министарствима, формирана је чак и једна радна група која би требало да припреми нови предлог Закона о финансирању високог образовања”, указује проф. Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду.

Професори ће на мајској седници Сената анализирати шта је урађено и на основу тога донети одлуку о наредним поступцима.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Одређен притвор тројици инжењера из “Крушика” осумњичених за шпијунажу

Published

on

By

Они се терете да су из “Крушика” неовлашћено износили поверљиве податке и пословно-техничку документацију и уступали је компанији из Северне Македоније, на штету “безбедносних, одбрамбених, војних и других интереса, као и на слабљење моћи Србије“.

Како РТС незванично сазнаје, један од тројице осумњичених се бранио ћутањем.

Тројица инжењера, осумњичена да су у дужем временском периоду страној држави одавала војне и друге поверљиве тајне из ваљевског “Крушика”, приведена су током јучерашњег дана у акцији БИА, Војнобезбедносне агенције, МУП-а Србије и Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Сенатор Боб Менендез поднео оставку после осуде за корупцију и усмеравање америчке помоћи

Published

on

By

Писмо о оставци Боба Менендеза прочитано је данас наглас у Сенату, јавља Ројтерс.

Демократски гувернер Њу Џерсија Фил Марфи ће именовати Менендезовог наследника.

Оставка ће привремено смањити демократску већину у Сенату на 50-49, док наследник не положи заклетву.

Бројне демократе су позвале Менендеза да поднесе оставку, укључујући Марфија, лидера сенатске већине Чака Шумера и Корија Букера, другог сенатора Њу Џерсија.

На челу Комитета за спољне послове пре оптужбе за корупцију

Менендез је представљао Њу Џерси у Сенату од 2006. године и био је председник утицајног Комитета за спољне послове, док није оптужен за корупцију прошле године.

Седамдесетогодишњи Менендез проглашен је кривим од стране пороте у савезном суду на Менхетну по свих 16 кривичних тачака са којима се суочио – укључујући ометање правде, превару и изнуду.

“Шеме подмићивања” и усмеравање америчке помоћи

У његовим, према речима тужиоца, шемама подмићивања, сенатор и његова супруга прихватили су стотине хиљада долара у готовини, златним полугама, аутомобилима и хипотекама од стране три бизнисмена.

Заузврат, Менендез је усмеравао милијарде долара америчке помоћи Египту и покушао да утиче на кривично гоњење двојице бизнисмена, навели су тужиоци.

Менендез планира да уложи жалбу на пресуду.

То је било друго Менендезово суђење, након што је претходно завршено 2017. године, када порота није могла да донесе једногласну пресуду.

Менендеза је тада Етички комитет Сената осудио зато што је примао поклоне од богатог дугогодишњег пријатеља у замену за званичне услуге.

Албански лобиста и снажан глас у америчким спољним пословима

Деценијама је био снажан глас у америчким спољним пословима, а недавно се залагао за додатну помоћ Украјини и Израелу.

Менендез је српској јавности познат као албански лобиста, који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију да призна самопроглашену независност Косова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Спајић: Главни одбор ПЕС-а једногласно за реконструкцију Владе

Published

on

By

Члан Председништва Бошњачке странле Адмир Шахмановић рекао је да је тој странци у оквиру реконструкције владе припало пет министарстава и једно потпредседничко место.

Реконструкција Владе, уласком Нове српске демократије и Демократске народне партије предвиђена је коалиционим споразумом потписаним приликом формирања нове скупштинске већине и нове Владе крајем октобра прошле године.

Споразумом је предвиђено да се реконструкција деси најкасније до изгласавања буџета за наредну годину.

Подгорички медији спекулишу да би се реконструкција Владе премијера Милојка Спајића могла догодити већ сутра, али званичне потврде нема.

Према ранијим најавама, Новој српској демократији Андрије Мандића, према коалиционом споразуму треба да припадне Министарство просвете и ресори просторног планирања и туризма, а Демократској народној партији Милана Кнежевића место потпредседника Владе и министра саобраћаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.