Connect with us

Novosti

Кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ освојила двоструко више гласова од Пендаровског пред други круг председничких избора

Published

on

Грађани Северне Македоније гласали су данас у првом кругу председничих избора, на којима је учествовало седам кандидата.

Према подацима Државне изборне комисије на основу 68,99 одсто пребројаних листића, у вођству је Гордана Сиљановска Давкова из највеће опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, која је добила 38,88 одсто гласова.

На другом месту је актуелни председник Стево Пендаровски, кога подржава владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), који је освојио 19,04 одсто гласова.

Лош резултат Пендаровског, двоструко мање гласова од главног противкандидата пред други круг, очекивао се у изборном штабу СДСМ, који је током вечери био готово празан.

Са друге стране, симпатизери ВМРО-ДПМНЕ славили су победу испред седишта странке.

“Двобој” две албанске опције – победа Османија и славље испред противничког штаба

На трећем месту је Бујар Османи, министар спољних послова из владајуће албанске партије Демократске уније за интеграцију (ДУИ), са 14,76 проценaта.

Османи је тако победио у “двобоју” са другим представником албанске заједнице, градоначелником Гостивара Арбеном Тараваријем из коалиције албанске опозиције Вреди, који је добио 10,67 одсто.

Из предострожности, испред изборног штаба стигао је кордон полиције, а новинари су се повукли.

На изборима су учествовали и кандидаткиња партије Левица Биљана Ванковска, председник скопске општине Kарпош и лидер партије Гром Стевчо Јакимовски, градоначелник Kуманова и лидер партије Знам – За нашу Македонију Максим Димитриевски.

Парламентарни избори и други круг председничких у исто време

Значај председничких избора у Северној Македонији није превелики, пошто је функција шефа државе протоколарна.

Међутим, могли би да утичу изборе за нови сазив Собрања, који ће бити одржани за две недеље, истовремено са другим кругом председничких.

Опозициони ВМРО-ДПМНЕ, уочи парламентарних избора, има значајну предност у односу на владајуће социјалдемократе.

Сви македонски председници од проглашења независности

Ово су седми по реду избори за македонског председника, а у фотељу шефа државе до сада је село пет председника од стицања независности те бивше југословенске републике.

Први председник Македоније био је Kиро Глигоров који је, као и касније Ђорђе Иванов, обављао функцију председника државе у два мандата, док су по један мандат на власти били Борис Трајковски и Бранко Црвенковски. Актуелни председник Стево Пендаровски поново је у трци за шефа државе.

Први мандат председник Kиро Глигоров добио је на основу избора у Скупштини Републике Македоније, у складу са тадашњим уставним одлукама, а његови наследници су касније бирани на непосредним изборима.

Независност Македоније проглашена је на референдуму 8. септембра 1991. године, а многи су сагласни да Глигоров има велику заслугу што је Македонија изашла из СФРЈ без рата.

Први непосредни председнички избори у Македонији одржани су 16. октобра 1994. године, истовремено са парламентарним изборима. На изборима су учествовала два кандидата, а Kиро Глигоров је у првом кругу победио са 715.087 гласова, односно 78,4 одсто, као кандидат коалиције коју предводи СДСМ. Његов противкандидат Љубиша Георгиевски, кога је подржавала ВМРО-ДПМНЕ, освојио је 197.109 гласова, односно 21,6 одсто.

Други председнички избори у независној Републици Македонији одржани су 1999. године. Претходни председник Kиро Глигоров није се кандидовао на овим изборима, а победио је Борис Трајковски, кандидат ВМРО-ДПМНЕ.

Трећи председнички избори 2004. одржани су превремено због погибије председника Бориса Трајковског. Први круг је одржан 14. априла, а други 28. априла 2004. године. На изборима су учествовала четири кандидата, а победио је Бранко Црвенковски са 550.317 гласова или 62,6 одсто, против Сашка Kедева који је освојио 329.179 гласова или 37,4 одсто.

Четврти председнички избори одржани су 22. марта и 5. априла 2009. године, истовремено са изборима за локалну самоуправу. На изборима је учествовало седам кандидата. На тим председничким изборима победио је Ђорђе Иванов са 453.616 гласова или 63,14 одсто.

Пети председнички избори одржани су 13. и 27. априла 2014. године. Ванредни парламентарни избори одржани су истовремено са другим кругом председничких избора. Други круг је одржан 27. априла и у њему се се нашли Ђорђе Иванов и Стево Пендаровски. На тим петим председничким изборима кандидат ВМРО-ДПНМЕ Ђорђе Иванов победио је са 534.910 гласова кандидата СДСМ Стеву Пендаровског који је имао 398.077 гласова.

Шести председнички избори одржани су 21. априла и 5. маја 2019. године на којима је победио Стево Пендаровски са 435.656 гласова или 53,59 одсто. То су били први избори након ступања на снагу Преспанског споразума, којим је са Грчком решен спор око имена и земља је добила име Република Северна Македонија.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

У болници у Панчеву преминуо дечак коме је позлило на тренингу

Published

on

By

Дечаку је позлило на тренингу кошарке. Лекари су више пута покушали да га реанимирају, али су њихови напори били безуспешни, пренели су београдски медији.

Обдукцијом ће бити утврђен тачан узрок смрти.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Таковска 10: Шта странке нуде грађанима на београдским изборима

Published

on

By

Представници четири листе које према релевантним истраживањима јавног мњења имају највеће шансе на градским изборима, 2. јуна, дебатовали су у емисији Таковска 10.

Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа – др Бранимир Несторовић” каже да ће градоначелник имати управљачку одговорност.

Саво Манојловић, испред листе “И ја сам Београд – Крени – промени” има идеју како уштедети 640 милиона евра, и да треба увести референтне цене.

Добрица Веселиновић, испред листе “Бирамо Београд” каже да су проблеми града комплексни и да ће зауставити инвеститорски урбанизам.

Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић – Београд сутра” поновио је да је “Експо” највећа развојна шанса не само Београда већ и целе Србије.

Антонијевић: Реорганизација рада градоначелника

Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа – др Бранимир Несторовић”, рекао је да ће, уколико добије прилику да управља Београдом, промене отпочети са врха.

Основни циљ је промена штетног модела како се управља градском управом сада – предузећима, установама, буџетом града, инвестицијама и градском имовином. Промене ћемо да отпочнемо с врха. Значи, промена креће са реорганизацијом рада градоначелника тако што ћемо променити статут града Београда”, рекао је Антонијевић.

Градоначелник ће, каже, имати управљачку одговорност, а требало би да се уведе одговорност по свим нивоима.

“Имаће управљачку одговорност за систем управљања јавном имовином на првом месту, земљиштем и некретнинама које се налазе у власништву града Београда“, рекао је Антонијевић.

Да би се то урадило, истакао је Антонијевић, мораће да се јавно објави шта је све у власништву Града, које су то некретнине, земљишта,  да се тачно зна чиме Град располаже.

Према његовим речима, градоначелник, ће бити одговоран за подношење годишњег извештаја о спровођењу годишњег плана за располагање и управљање градском имовином.

Утврдићемо стратегију развоја Београда, стратегију просторног развоја, градњу у Београду, стратегију заштите животне средине и стратегију економског развоја“, рекао је Антонијевић.

На питање како би решили питање саобраћаја у граду, Антонијевић је рекао да струка мора да се врати на позицију која одлучује, планира и организује.

“То значи укључивање еминентних стручњака са Саобраћајног факултета, као и стручњака са Машинског и Електротехничког факултета, да бисмо видели који тип саобраћаја може, да ли могу да се уведу електроаутобуси, да ли наша мрежа то може да издржи, како обезбедити додатну електричну енергију у Београду, за то све постоје решења”, рекао је Антонијевић. 

Позвао је грађане да изађу на изборе и да гласају за адекватну опцију.

Веселиновић: Оптимизоваћемо јавни превоз

Добрица Веселиновић испред листе “Бирамо Београд” истиче да су врло јасни проблеми, који су присутни годинама у Београду.

Наводи проблем јавног градског превоза, за који каже да ће бити оптимизован у плану листе “Бирамо Београд”.

“Ми имамо план ‘Од куће до посла за 30 минута’ који ће оптимизацијом полазака, линија, ширењем мреже, жутих трака и улагањем у шинске системе гарантовати да стигнете од куће до посла за 30 минута”, каже Веселиновић.

Наводи да листа “Бирамо Београд” има одрживи план за ГСП – ширење трамвајске мреже, набавке тролејбуса и повезивање са “Бео возом”.

Истиче да школе и вртићи немају довољно капацитета као и да је стање јавног здравља лоше.

“Зауставићемо ово што се назива инвеститорски урбанизам, који је исто започет под влашћу СНС-а и који има ту тенденцију да сваку слободну зелену површину бетонира и омогући профит инвеститорима”, рекао је Веселиновић.

Каже и да је сепцијализована изложба Експо потребана да би свет видео Београд, али да је “Експо 2027” – магла и фасада која омогућава људима блиским Српској напредној странци да се богате. 

Манојловић: Увешћемо референтне цене, отказати пројекат Експа

Кандидат за градоначелника и носилац листе “Ја сам Београд, Крени-промени” на београдским изборима Саво Манојловић истиче да најважнија ствар за коју ће се залагати ако буде изабран на функцију јесте решење како може да се уштеди око “640 милиона евра које се исисају корупцијом у престоници Србије”.

“Али, о том решењу би требало да разговорамо са Александром Шапићем, а не са Синишом Малим, који је министар финансија и није у директно везан за град”, истакао је Манојловић.

Навео је да суштина у томе што ће се увести референтне цене, наводећи као негативан пример куповину новогдишње јелке у Београду, која је, како тврди, коштала веома више од реалне цене.

“Нећете моћи преко тендера да плаћете набифлане цене, као што је јелка од 80.000 евра, коју на интернету можете да купите за 2.500 евра”, истакао је Манојловић.

Као горуће питање саобраћаја у Београду навео је гужве које настају зато што се, између осталог, у центру града, на местима постојећих кућа зидају зграде.

Такође, сео бих са стручним људима и направио линију метроа која одговора потребама града”, рекао је Манојловић.

Говорећи о пројекту Експа, навео је да је било који пројекат на ком ради тренутна власт, а базиран је на корупцији, апсолутно недопустив, те да ће се ући у нове кредите и задужења.

“Не можете да имате пројекат са толиким степеном корупције. Сматрам да би га требало отказати, а суштина је да се инвестира у алтернативна решења, попут породилишта или накнада за породиље”, закључио је Манојловић. 

Мали: Политика убрзаног раста града

Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић – Београд сутра” рекао је да референтна цена постоји и спроводи се годинама уназад, одговарајући тако Манојловићу.

Хоћемо да водимо политику убрзаног раста града, поручио је Мали.

Подсећа да су 2014. обећали да ће спустити Београд на реке и може се видети, како каже, колико се град променио.

“Имамо бесплатне вртиће у уџбенике. Просечна плата у марту у главном граду је 1.059 евра”, навео је Мали и подвукао да расте квалитет живота.

Експо је навећа развојна шанса земље, очекујемо три милиона посетилаца и зато подижемо квалитет инфраструктуре, навео је Мали.

Важно је рећи да ови избори нису игра, ово су избори на којима се одлучује будућност Србије, напомиње Мали.

Говорећи о горућим питањима саобраћаја, Мали је рекао да је неопходно обједињавање саобраћаја у један систем.

“Решење је систем метроа, Београд ће 2028. године имати прву линију метроа”, каже Мали.

Према његовим речима, шински систем је усвојен 2021. године.

“И цео систем шинског саобраћаја и метро и Беовоз и трамвајски саобраћај објединити у један систем, то је чисто и еколошки а оптимизоваћемо поласке”, навео је Мали.

Указује да је градња је у току од 2022. и да ће се следеће годне градити 21 станица.

Што се тиче отпадних вода, Мали указује да је фабрика за пречишћавање отпадних вода огромна инвестиција. Не финансира је град Београд, финансира је Република Србија, а вредност радове је око 700-800 милиона евра.

Осим тога, као каже, гради се фабрика за пречишћавање отпадних вода у Батајници, Остружници, Крњачи и Болечу.

“Само да подсетим све грађане Београда, да смо у протеклих пар година завршили највећи еколошки пројекат, то је изградња депоније, односно фабрике за производњу струје из чврстог отпада, у Винчи, где смо решили највећу црну тачку, еколошку црну тачку Европе, а то је управо депонија Винча. И ми сада од тог смећа које производи град, производимо струју, производимо и такође грејмо неколико хиљада домаћинстава”, рекао је Мали.

Мали је поручио на крају још једном да је Експо главни циљ.

“Дакле, оно што је важно, морамо да идемо напред. Убрзан и раст развој града Београда као локомотиве раста развоја Србије. Експо је ту као главни циљ, огромна, највећа развојна шанса за нас, за цео Београд, да се представимо на прави начин, да кроз велике инвестиције, завршетак пројекта метроа, нових мостова, нових тунела, подигнемо квалитет инфраструктуре”, закључио је Мали.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чикаго, запалио се мотор на авиону “Јунајтед ерлајнса” непосредно пред полетање

Published

on

By

Лет 2091 “Јунајтед ерлајнса” требало је да крене око 14 по локалном времену када је избио пожар на мотору авиона, саопштила је америчка Федерална управа за ваздухопловство.

Портпарол аеродрома је навео да jе авион доживео “ванредну ситуацију” пре поласка и да је ситуација решена “безбедно”.

Из “Јунајтед ерлајнса” су за Фокс њуз рекли да је авион довучен до капије, као и да су се путници безбедно искрцали и да нико није повређен.

“Радимо на томе да направимо алтернативне путне аранжмане за њих”, додају из компаније.

У питању је авион “Ербас А320”, у којем је било 148 путника и петоро чланова посаде.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.