Connect with us

Novosti

Када би Србија могла да достигне инвестициони рејтинг од агенције “Стандард енд Пурс”

Published

on

 Позитивна прогноза за повећање кредитног рејтинга резултат је стабилног економског раста Републике Србије, одговорне макроекономске политике, снажних макроекономских резултата остварених у 2023. години, раста страних директних инвестиција и умереног нивоа јавног дуга, наводи се у извештају рејтинг агенције, преноси Министарство финансија.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да добре вести које нам долазе од рејтинг агенције Стандард eнд Пурс, доказују стабилност наших јавних финансија и наше економије, као и њену отпорност с обзиром на сва глобална дешавања и светску економску кризу.

“Сада дефинитивно, након ове објаве и позитивних изгледа, можемо очекивати да коначно добијемо и инвестициони рејтинг, што је велики корак који Србија заслужује. Добијање инвестиционог рејтинга ће за нашу земљу значити боље услове финансирања, даљи раст БДП-а, привлачење нових инвеститора, отварање нових радних места, већа примања грађана и даље побољшање њиховог животног стандарда”, нагласио је Мали.

Мали је додао да се у претходном периоду показало да постоји велика заинтересованост инвеститора на домаћем тржишту капитала и интересовање за улагања у српске обвезнице деноминоване у динарима, што је уједно и потврда да су инвеститори већ оценили Србију као добру инвестициону дестинацију, те да многи од њих Србију и перципирају као земљу са инвестиционим рејтингом.

“Побољшање кредитног рејтинга је додатна потврда исправности наше економске политике која долази од још једне реномиране међународне финансијске институције”, навео је Синиша Мали.

Он је подсетио и да је Међународни монетарни фонд прошле недеље завршио Мисију у Београду и том приликом саопштио да сматра да водимо добру, успешну, адекватну економску политику, те да је наша економија отпорна и јака.

Рејтинг би могао да буде побољшан у наредних 12 месеци

Агенција додаје да би кредитни рејтинг Србије могао да буде побољшан у наредних 12 месеци у случају даљег раста извоза и прилива страних директних инвестиција, као и бољег фискалног резултата који би додатно утицао на даље смањење јавног дуга.

Агенција очекује благо смањење фискалног дефицита на 2,1 одсто БДП-а у 2024. години, раст дефицита текућег рачуна на 3,8 одсто БДП-а у 2024. години због јачања увоза подстакнутог домаћом потражњом, као и да ће прилив страних директних инвестиција наставити да покрива дефицит текућег рачуна, што ће помоћи одржавању високих девизних резерви централне банке.

Очекује се наставак смањења међугодишње инфлације и да ће инфлација наставити да успорава, те да би у границе циља НБС требало да се врати средином године. Наставак успоравања инфлације вероватно ће покренути циклус релаксације монетарне политике у наредном периоду.

Позитиван изглед, додељен од Агенције, одражава остварене снажне макроекономске резултате Републике Србије, као и очекивано даље побољшање спољних и фискалних резултата и наставак великих капиталних инвестиција, наводе у министарству.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Француски председник у Немачкој после 24 године: Морамо се суочити са империјалистичком тежњом у Европи

Published

on

By

Председник Француске Емануел Макрон стигао је у тродневну посету Немачкој, где га је дочекао колега Франк-Валтер Штајнмајер.

Макрон је новинарима, након пријема у председничкој палати, рекао да посета долази у кључном тренутку за Европу, указујући, између осталих изазова, на рат у Украјини.

“Морамо да се суочимо са империјалистичком тежњом у Европи… то подразумева јачање француско-немачких односа”, поручио је Макрон.

Немачки председник, који има углавном церемонијалну функцију, рекао је да Немачка и Француска могу, ако раде заједно, да преброде геополитичке изазове са којима се Европа суочава, као што су ратови у Украјини и Гази, и председнички избори у САД.

Макрон ће посетити престоницу Берлин, Дрезден на истоку земље и Минстер на западу.

То је прва посета француског председника Немачкој после 24 године.

Посета се посматра као показатељ стања немачко-француских односа у време великих изазова за Европу – од рата у Украјини до могућег избора Доналда Трампа за председника САД.

Две највеће силе Европске уније настоје да покажу јединство пред изборе за Европски парламент следећег месеца, оцењује агенција Ројтерс.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Шмит посетио Спомен-подручје Доња Градина

Published

on

By

Кристијан Шмит је, наводе из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), одао почаст Србима, Ромима, Јеврејима, политичким дисидентима и свим другим жртвама усташких и нацистичких злочина.

“Признавање карактера свих ратних злочина и препознавање свих жртава, без било каквих резерви, јесте пут ка препознавању злочина из прошлости, промовисању помирења данас и изградњи заједничке мирне будућности”, рекао је Шмит.

Из ОХР-а наводе да “снага за трајни мир лежи у сећању које поштује све и стварној жељи за активно заједништво у будућности”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Београд, приведен мушкарац због сумње да је погодио дечака из ваздушне пушке

Published

on

By

Припадници ПС Савски венац идентификовали су и привели шездесетшестогодишњег мушкарца који се сумњичи да је данас у Сарајевској улици око 19.15, пуцајући из ваздушне пушке, нанео повреде једанаестогодишњем дечаку, саопштио је МУП.

Он је, како се сумња, са прозора стана у којем живи, из ваздушне пушке погодио у бутину дечака који се налазио у оближњем парку. Једанаестогодишњи дечак је збринут на Институту за мајку и дете у Београду.

Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима све мере и радње ради утврђивања свих околности и чињеница овог догађаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.