• February 28, 2024

Изречена пресуда Трампу – мора да плати новинарки Џин Керол више од 83 милиона долара

Пороти од седам мушкараца и две жене било је потребно мање од три сата да донесе одлуку, која је далеко премашила минималних 10 милиона долара, које је Е. Џин Керол тражила.

Порота је наложила бившем америчком председнику Доналду Трампу да Е. Џин Керол исплати 83,3 милиона – 18,3 милиона долара одштете и 65 милиона долара казне.

Осамдесетогодишња Керол је тужила Трампа у новембру 2019. због тога што је порицао да ју је силовао средином деведесетих у кабини робне куће “Bergdorf Goodman” на Менхетну.

Оптужила га је да јој је уништио репутацију новинарке од поверења, негирајући да ју је силовао пре скоро три деценије.

Трамп је тврдио да никада није чуо за Керол и да је она измислила причу како би повећала продају својих мемоара, док су његови адвокати рекли да је Керол била гладна славе и да је уживала у пажњи присталица.

У мају 2023. друга порота је наложила Трампу да плати Керол 5 милиона долара јер је клеветао и сексуално злостављао. Трамп се жалио на ту одлуку.

Трамп напустио суд пре изрицања пресуде

Доналду Трамп је током данашњег суђења било ограничено шта сме да каже на сведочењу, будући да му је председавајући судија Луис Кеплен забранио да коментарише претходну пресуду у којој се наводи да је Трамп сексуално злостављао Керол у продавници ”Bergdorf Goodman” и оклеветао је у својим изјавама из октобра 2022.

Трамп је рекао да “100 одсто” остаје при својој ранијој изјави, у којој је тврдио да није крив ни за једну од оптужби против њега.

Он је напустио судницу само неколико минута након што је адвокат Роберта Кеплан започела завршно излагање, уз пратњу специјалне службе и није се вратио за крај завршне речи, пренео је АП.

Одлазак је уследио само неколико минута након што је судија, без присуства пороте, запретио да ће послати Трамповог адвоката Алину Хабу у затвор јер је наставила да прича када јој је рекао да је њено време готово.

Правни тим Доналда Трампа најавио жалбу

Правни тим Доналда Трампа “одмах ће се жалити” на пресуду коју је донела порота којом је бившем председнику наложено да Е. Џин Керол исплати 83,3 милиона долара одштете, рекао је један од његових адвоката.

Алина Хаб је одбацила, како је назвала, одлуку “смешне пороте” и критиковала судију, рекавши да адвокатима Доналда Трампа није дозвољено да изнесу одбрану пред поротом.

“Одузето нам је право на одбрану и пре него што смо ушли у суд. Поносна сам што стојим уз председника Трампа јер се појавио, устао, заузео став и суочио се са судијом”, поручила је Хабова.

Трамп: Суђење у режији Џозефа Бајдена

Огласио се и Доналд Трамп, који је путем друштвених мрежа поручио да је незадовољан одлуком суда и најавио да ће уложити жалбу.

“У потпуности се не слажем са обе пресуде и жалићу се на цео овај лов на вештице који је режирао Бајден, фокусиран на мене и Републиканску странку. Наш правни систем је ван контроле и користи се као политичко оружје. Одузета су сва права на први амандман. Ово није Америка!”, поручио је Трамп.

Трамп се суочава са четири кривичне оптужнице

Поред овог процеса, Трамп се суочава с 91 тачака у четири кривичне оптужнице, укључујући два случаја у којима се терети да је покушао да незаконито поништи резултате избора 2020, када је изгубио од председника Џоа Бајдена.

Велика порота Фултона је оптужила Трампа и још 18 особа да су покушали да пониште пораз на изборима 2020. године од актуелног америчког председника Џозефа Бајдена.

Тужиоци су подигли оптужницу на 98 страна против Доналда Трампа и његових сарадника, међу којима је и Рудолф Ђулијани. То је четврта кривична пријава против Трампа и друга којом се терети да је покушао да промени резултате гласања 2020. године.

Друго суђење Трампу би требало да буде одржано у Њујорку 25. марта по одвојеним оптужбама за прикривање тајне новчане исплате порно звезди Сторми Данијелс

Такође, у мају ће почети суђење на Флориди по оптужби да је бивши председник САД задржао поверљива владина документа након што је напустио функцију.

Трамп се изјаснио да није крив у овим случајевима, и поручио да је жртва политички мотивисаних лажи и правосудног система који је измакао контроли.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Leverkuzen pojačava ofanzivu: Stigao napadač iz Betisa