Connect with us

Novosti

За десет година више од стотину деце повређено пиротехничким направама – МУП очекује измену закона и веће казне

Published

on

Наизглед безазлена игра петардама и барутом. Последице, повређена рука – лекари, превијање, изостанак из школе.

“Обично се повреда догоди тако што петарда детету експлодира у руци или се догоди да дете проба да баци петарду па она не експлодира, онда он узме ту петарду и онда дође до експлозие при томе могу да настану различите врсте повреда могу да буду неке мање опекотине, могу да буду мање ране, али у неким ситуацијама долази и до врло тешких повреда шаке где деца остају без делова прстију”, рекао је др Ђорђе Крављанац, пластични хирург у Институту за мајку и дете.

У 90 одсто незгода повређени су дечаци. Упркос редовним полицијским и инспекцијским контролама, сваке године, у децембру, иста прича о нелегалној продаји петарди, ватромета и осталих експлозивних предмета.

“Оно што могу да кажем да из године у годину је приметан повећан број пиротехничких средстава али то се види и огледа у нашим поступањима приликом све већих заплена како на просторима где није дозвољена продаја, на отвроеним просторима, као што су бувље пијаце тргови и остала недозвољена места, а у задње две године се кренуло и са интензивним контролама објеката, у којима се легално продаје пиротехника, где и ту наилазимо на одређене незаконитости па и ту пиротехнику одузимамо”, навео је Владимир Баковић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Нацрт новог закона у процедури

Како наводе из МУП-а, до повреда долази због неправилног руковања пиротехничким и експлозивним средствима и непоштовања упутстава која су на декларацији произвођача.

“МУП је израдио нацрт новог закона о експлозивним материјама, да је он у процедури прописаној за усвајање и да се надамо да ће не само државне институције него и грађански сектор и сви појединци, који су заинтересовани да дођемо до свеобухватног квалитетног решења, на општу добробит и наше заједнице, а поготову најмлађих, учествовати у томе, и да ћемо у врло кратком периоду, односно током следеће године, надамо се, имати закон који ће бити савремен и на неки квалитетнији начин регулисати ову област”, додао је Баковић.

Само место и начин коришћења пиротехнике регулисано је Законом о јавном реду и миру, грађани могу пријавити оне који бацају петарде или друге експлозивне предмете.

Апел да се петарде не бацају ни у близини животиња

Из удружењâ за заштиту животиња, моле родитеље и децу, да се уздрже од бацања петарди, поготову у близини животиња.

“Од те буке од пиротехничких средства више од 5.000 паса угине зато што им у тренутку стане срце или су толико уплашени и узнемирени да им после одређеног времена долази до убрзаног срчаног рада и ритма и нажалост они не преживе новогодишње празнике”, рекла је Ана Стаменковић, новинарка РТС-а.

За нарушавање јавног реда и мира и угрожавање сигурности грађана паљењем експлозивних направа прописана је казна од 50.000 до 100.000 динара или рад у јавном интересу од 40 до 120 часова. Уколико су три особе или њих више учествовале у томе, прети им и казна затвора од 30 до 60 дана.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Изабрана нова влада Северне Македоније, премијер Христијан Мицкоски

Published

on

By

Са 77 гласова “за” и 22 “против”, након дводневне расправе, изабрана је нова влада Северне Македоније на чијем ће челу бити Христијан Мицкоски, председник ВМРО-ДПМНЕ, пренео је македонски јавни сервис МРТ.

Мицкоски је, полажући заклетву, изговорио уставно име Северне Македоније.

Нова влада броји 24 члана – има 20 министара са ресорима и пет потпредседника.

У нови кабинет улази 15 чланова из ВМРО-ДМПНЕ, шесторо из коалиције “Вреди”, а два члана из политичке групације “ЗНАМ”.

У Северној Македонији су парламентарни и председнички избори одржани 8. маја. Нова председница постала је Гордана Сиљановска Давкова, кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ , а та странка је освојила и највише парламентарних мандата.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Дачић: Захваљујући подршци председника Вучића, вишеструко бољи резултати МУП-а

Published

on

By

Ивица Дачић је истакао упоредне резултате у раду Министарства унутрашњих послова два већа разделна периода: првог од 2012. до 2023. године, и другог од 2000. до краја 2011. године, саопштио је МУП.

“Као одговор на беспризорне нападе народног посланика Срђана Миливојевића на председника Републике Србије Александра Вучића, поводом његовог говора на Дану полиције, довољно је само истаћи неколико статистичких података. Уколико узмемо за поређење два већа разделна периода: први од 2012. до 2023. године, и други од 2000. до краја 2011. године, неминовно уочавамо драстичне промене и пре свега пад најтежих кривичних дела. Тако је од 2012. године до данас, у односу на поредбени период, реализовано дупло више заплена дроге и одузета је дупло већа количина опојних дрога – то јест, од 2012. године је заплењено више од 60 тона наркотика, у поређењу са око 23 тоне у претходном периоду”, наводи Дачић.

Када је реч о најтежим крвним деликтима као што су убиства и тешка убиства, од 2012. до 2023. године у односу на поредбени период број је смањен за чак 40,5 одсто.

“У периоду од 2012-2023, у односу на период 2000-2012, број кривичних дела тешка крађа мањи је за 34 одсто, број разбојништава за 42,5 одсто, а број неовлашћених коришћења туђег возила мањи је за 68,8 одсто и то су сјајни резултати посвећеног рада наше полиције, која уз све то обавља веома сложене и успешне акције и у области борбе против корупције”, наводи Дачић.

У циљу заштите малолетника од искоришћавања у порнографске сврхе путем интернета, припадници Одељења за високотехнолошки криминал су од 2012. године до данас открили и пријавили 803 кривична дела из те области

“Управо захваљујући подршци председника Вучића у периоду после 2012. године, урађено је много на опремању и модернизацији полиције, као и побољшању материјалног положаја полицајаца, што је и довело до вишеструко бољих резултата МУП-а и полиције. Уосталом, и о томе су грађани јасно изрекли своје мишљење на свим изборима после 2012. године, и о нама, и о њима”, рекао је Дачић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Фараж: Грешке Запада у Украјини катастрофалне, нећу се извинити што сам рекао истину

Published

on

By

Најџел Фараж је ауторском тексту у британском Телеграфу изјавио да се неће извинити због изјаве да је Запад испровоцирао сукоб у Украјини, инсистирајући да није “апологета или присталица Путина”.

“Немојте ми замерити што говорим истину о Путиновом рату у Украјини. Суочавање са чињеницама о грешкама из прошлости мора бити први корак ка мирној будућности коју сви желимо”, навео је Фараж.

Фараж је претходног дана изјавио у интервјуу за Би-Би-Би Панораму да је Запад испровоцирао рат у Украјини ширењем Европске уније и НАТО-а према истоку и да му се не свиђа руски лидер Владимир Путин, али да му се диви као политичкој фигури, јер је успео да преузме контролу над вођењем Русије.

“Нисам и никада нисам био апологета или присталица Путина. Његова инвазија на Украјину је неморална, нечувена и неодбрањива. Као шампион националног суверенитета, верујем да је Путин потпуно погрешио што је извршио инвазију на суверену нацију Украјине… Никада нисам ни на који начин покушавао да оправдам Путинову инвазију, а нисам ни сада”, истакао је Фараж.

У ауторком тексту је подсетио да је још пре деценију упозоравао на руску инвазију и на то да је Запад “играо на руку Путину, дајући му изговор да ионако уради оно што је желео”.

Фараж додаје да је 2014. године, када је ЕУ први пут понудила Украјини споразум о приступању, рекао у Европском парламенту да ће у Украјини бити рата, зато што је, како је навео, ширење НАТО-а и Европске уније давало Путину изговор који неће игнорисати.

“Као што сам јасно рекао у више наврата од тада, ако руског медведа боцнете штапом, немојте се изненадити ако он одговори. А ако немате ни средстава ни политичке воље да се суочите са њим, боцкање медведа очигледно није добра спољна политика”, нагласио је британски политичар.

Како наводи, упозорио је да није реч само о Украјини, већ да је “дипломатска грешка Запада око тога како да се избори са Путиновом мешавином параноје и самоуверености” била само једна од многих катастрофалних интервенција у две деценије откако се лабуристичка влада Тонија Блера придружила инвазији на Ирак, којој се, како каже, такође противио.

“Западни државници су пречесто покушавали да носе беле каубојске шешире и представљају као хероји који спасавају свет. Били смо сведоци да је сујета заузела место разума у ​​спољној политици, а резултат је био дестабилизација низа земаља са страшним последицама и тамо и овде”, оценио је лидер британских Реформиста.

Према његовим речима, отприлике у исто време када су тензије са Русијом јачале, амерички председник Барак Обама и државна секретарка Хилари Клинтон, уз пуну подршку торијевске владе Дејвида Камерона, свели Либију на рушевину “како би уклонили диктатора Моамера Гадафија”.

Примедбе које је Најџел Фараж изнео у интервјуу за Би-Би-Си изазвале су оштре критике на политичкој сцени уочи избора 4. јула, на којима се очекује да Фаражова странка освоји милионе гласова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.