Connect with us

Novosti

Захарова: Аутори резолуције о Сребреници да повуку тај документ

Published

on

Марија Захарова је, на брифингу за новинаре, подсетила да је руководство Републике Српске упутило ставове генералном секретару и председавајућем Генералне скупштине УН и земљама чланицама УН са апелом да спрече усвајање резолуције.

“Штавише, недавно је Скупштина Републике Српске покренула захтев за одузимање овлашћења (амбасадору БиХ при УН Златку) Лагумџији. Позивамо ауторе нацрта резолуције да повуку свој документ”, нагласила је Захарова, објављено је на сајту руског Министарства спољних послова.

Додала је да нацрт резолуције, достављен Генералној скупштини УН, не може да доведе до националног помирења у БиХ.

“То може само повећати поделе у овој земљи, и на Балкану у целини. Документ носи антисрпски набој, што је очигледно. Не оптужује директно српски народ, али садржи позивање на одлуке Међународног суда за бившу Југославију, као и мишљење Међународног суда правде о Сребреници, које се тешко може назвати праведним у односу на Србе, што су препознали и учесници процеса који не деле симпатије према Србима. Ове одлуке не уживају подршку међу земљама балканског региона и света”, истакла је Захарова.

Додала је да је од фундаменталног значаја и чињеница да се ова иницијатива промовише кршећи унутрашње процедуре Босне и Херцеговине, с обзиром на то да је Република Српска више пута изражавала своје неслагање са њом.

Уједно је истакла да је предлог за успостављање међународног дана сећања на жртве “геноцида” у Сребреници “исполитизована иницијатива коју промовише Лагумџија, уз подршку земаља НАТО”, истичући да та иницијатива не доприноси помирењу.

“И то, упркос чињеници да су управо чланице НАТО те које сносе главну одговорност за трагичне догађаје у Југославији, који су довели до погибије људи различитих етничких и верских припадности, укључујући и Сребреницу и околину”, истакла је Захарова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Француски председник у Немачкој после 24 године: Морамо се суочити са империјалистичком тежњом у Европи

Published

on

By

Председник Француске Емануел Макрон стигао је у тродневну посету Немачкој, где га је дочекао колега Франк-Валтер Штајнмајер.

Макрон је новинарима, након пријема у председничкој палати, рекао да посета долази у кључном тренутку за Европу, указујући, између осталих изазова, на рат у Украјини.

“Морамо да се суочимо са империјалистичком тежњом у Европи… то подразумева јачање француско-немачких односа”, поручио је Макрон.

Немачки председник, који има углавном церемонијалну функцију, рекао је да Немачка и Француска могу, ако раде заједно, да преброде геополитичке изазове са којима се Европа суочава, као што су ратови у Украјини и Гази, и председнички избори у САД.

Макрон ће посетити престоницу Берлин, Дрезден на истоку земље и Минстер на западу.

То је прва посета француског председника Немачкој после 24 године.

Посета се посматра као показатељ стања немачко-француских односа у време великих изазова за Европу – од рата у Украјини до могућег избора Доналда Трампа за председника САД.

Две највеће силе Европске уније настоје да покажу јединство пред изборе за Европски парламент следећег месеца, оцењује агенција Ројтерс.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Шмит посетио Спомен-подручје Доња Градина

Published

on

By

Кристијан Шмит је, наводе из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), одао почаст Србима, Ромима, Јеврејима, политичким дисидентима и свим другим жртвама усташких и нацистичких злочина.

“Признавање карактера свих ратних злочина и препознавање свих жртава, без било каквих резерви, јесте пут ка препознавању злочина из прошлости, промовисању помирења данас и изградњи заједничке мирне будућности”, рекао је Шмит.

Из ОХР-а наводе да “снага за трајни мир лежи у сећању које поштује све и стварној жељи за активно заједништво у будућности”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Београд, приведен мушкарац због сумње да је погодио дечака из ваздушне пушке

Published

on

By

Припадници ПС Савски венац идентификовали су и привели шездесетшестогодишњег мушкарца који се сумњичи да је данас у Сарајевској улици око 19.15, пуцајући из ваздушне пушке, нанео повреде једанаестогодишњем дечаку, саопштио је МУП.

Он је, како се сумња, са прозора стана у којем живи, из ваздушне пушке погодио у бутину дечака који се налазио у оближњем парку. Једанаестогодишњи дечак је збринут на Институту за мајку и дете у Београду.

Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима све мере и радње ради утврђивања свих околности и чињеница овог догађаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.