Connect with us

Novosti

Европосланици усвојили став о Инструменту за Западни Балкан, следе преговори са Саветом

Published

on

На седници два одбора Европског парламента усвојена је и одлука за улазак у међуинституционалне преговоре са Саветом ЕУ, а председник Одбора ЕП за спољне послове Дејвид Макалистер рекао је, уочи гласања, да очекује почетак преговора већ ове недеље и истакао да је преостало мало времена за постизање договора у актуелном мандату Европског парламента.

Посланици два одбора усвојили су став о Инструменту за реформу и раст који се односи на партнере са Западног Балкана, укључујући и Србију, са 65 гласова “за“, пет “против“, а уздржаних није било.

Како се наводи у саопштењу ЕП, они су подржали строге реформе и јачање ЕУ вредности на Западном Балкану, фокусирајући се на транспарентност, владавину права и економску интеграцију.

У усвојеном нацрту извештаја, који су у име два одбора припремили коизвестиоци Карло Реслер и Тонино Пицула, подржава се интеграција Западног Балкана, уз подупирање његове посвећености приступу “основе на првом месту”.

Реч је о принципу који повезује владавину права и основна права са две друге кључне области процеса придруживања – економским управљањем и јачањем демократских институција и реформе јавне управе.

Намера посланика ЕП је да се унапреди управљање инструментом уз фокус на јачи парламентарни надзор и транспарентност, додаје се у саопштењу и истиче да би редован дијалог са Европском комисијом требало да интензивира улогу ЕП у праћењу напретка и обезбеђивању усклађености финансирања са циљевима ЕУ.

Посланици Европског парламента су затражили и да се успостави одбор за ревизију састављен од независних експерата, укључујући држављана корисника, како би заштитили финансијске интересе ЕУ и обезбедили објективан надзор над инструментом.

Инструмент за реформу и раст за Западни Балкан има за циљ покретање друштвено-економских реформи на Западном Балкану, унапређивање економског раста и усклађивање са ЕУ, а посланици инсистирају на оквиру који повезује финансијску подршку са јасним индикаторима напретка.

Одлука два одбора да уђу у међуинституционалне преговоре са Саветом ЕУ биће објављена на пленарној седници и поставиће основу за почетак тих преговора ЕП са Саветом, са циљем усаглашавања коначног текста о структури инструмента.

Коизвестилац Одбора за буџет Карло Реслер рекао је да овим предлогом ЕУ показује јасну посвећеност проширењу и условљеност у областима демократских стандарда, владавине права и усклађености са вредностима ЕУ назвао кључним за приступање помоћи од шест милијарди евра.

Инструментом за реформу и раст за Западни Балкан, који је представљен као камен темељац новог Плана раста за Западни Балкан, који је у новембру 2023. године представила Европска комсија, планирано је да се у периоду од 2024. до 2027. године издвоји две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у кредитима како би се подржао Западни Балкан на путу ка придруживању ЕУ.

Исплата ових средстава зависи од успешне примене одређених реформи наведених у реформској агенди сваке земље кориснице.

Амбасадори земаља чланица ЕУ усагласили су се 6. марта око преговарачког мандата Савета ЕУ о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан, што ће, како је тада саопштио Савет ЕУ, омогућити председавајућем Савета ЕУ да започне преговоре о коначном тексту за инструмент са Европским парламентом.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Црна Гора, држављанин Србије утопио се на плажи код Бара

Published

on

By

Београђанин М. П. (69) извучен је из мора без знакова живота, јавља Радио Бар, преноси РТЦГ.

“Околности под којима је смрт наступила, биће познате након уобичајене процедуре”, саопштено је Радио Бару и Бар Инфу из полиције.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Председник Вучић о литијуму: Мислим да је то шанса генерације

Published

on

By

У петак је у Београду потписан Меморандум ЕУ и Србије о стратешким сировинама, а председник Вучић је тим поводом рекао да је то велика прилика како за Србију, тако и за цео регион.

“Мислим да је то шанса генерације. Нису све земље увек биле богате и све увек сиромашне. Аргентина је непосредно после Првог светског рата била готово двоструко богатија од Француске и Немачке, пре само 80 година Венецуела је била богатија од свих ових земаља, то данас није случај. Јужна Кореја била је једна од најсиромашнијих, а данас је једна од најбогатијих. Одлуке које руководства доносе и одлуке које народ доноси имају кључни и детерминишући значај за будућност”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истакао је да сматра да је то велика шанса за нашу земљу, као и да иначе не би на томе инсистирао.

“Ми губимо становништво у Подрињу, треба тамо да вратимо људе, да остану и опстану, а не да размишљају само о томе да се преселе у Београд и Нови Сад”, рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао да ће уговор о литијуму бити комерцијалан. ”Уговор о литијуму ће бити, пошто га сад нема, комерцијални уговор, као што ће бити уговор о инвестирању у фабрику катода или катодног активног материјала и фабрику батерија”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити потребно пет година да се заврше погони за пречишћавање воде у Сланцима и Великом селу, како би Дунав и Сава у Београду били ”провидни и чисти колико је и Дунав у Бечу”.

“Европа није забринута због санкција Русији, већ мог става према Европи”

На питање да прокоментарише писање западних медија да ли долазак немачког канцелара значи промену положаја Србије у смислу увођења санкција Русији, Вучић је изјавио да Србија не одустаје од европског пута, али да у Европи не брину око тога шта је Србија урадила или не, већ због његовог става и да ли верује у европску будућност.

“У Европи су забринути не због онога што Србија стварно ради или не, а доста је урадила на приближавању јединственом евопском тржишту и то ћемо одлукама владе почетком августа потврдити и бићемо прва земља која је све прихватила у складу са врло тешким путем који мора да се прође. Не брине њих то, није ни то што пишу да смо руски агенти, њих брине мој однос, они нису сигурни да ли ја верујем у европску будућност, јер мисле да ако бих ја то гурао, брже бисмо завршили”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да Србија обавља своје реформске задатке, као и да је он на челу независне и суверене земље која има своје интересе на различитим странама света, али не одустаје од европског пута.

Вучић је рекао и да са руским председником Владимиром Путином није разговарао две и по године и да Путин води рачуна о позицији Србије, односно да из тог угла не жели да тражи ту врсту разговора да не би тиме угрозио Вучића.

Он је оценио и да је украјински председник Володимир Зеленски три пута више “при себи” него многи други са којима је разговарао у Лондону.

“Боље зна какво је стање на терену. Лако је када неко други гине, а Украјинци гину сваки дан. Што се тиче санкција сматрам да смо донели исправну одлуку”, рекао је Вучић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

У Поткаљаји у Призрену основан манастир Свете великомученице Недеље

Published

on

By

Митрополиту су саслуживали игуман манастира Светих Архангела, архимандрит Михајло; протосинђел Исидор; јереј Јован Радић и ђакон Братислав Богдановић. За певницом је појало сестринство манастира Грачанице, заједно са настојатељицом, мати Саром.

 Светој Чаши су приступили сви верници који су се окупили данас у Призрену, да прославе Свету Недељу у Призренској Поткаљаји.

Након резања славског колача, Митрополит Теодосије је честитао празник, подсетивши на речи Јеванђеља да се не може сакрити град који на гори стоји.

“Драга браћа и сестре, окупили смо се данас, на овом светом месту, да прославимо Бога који је диван у светима својим. Окупили смо се у овом храму који непоколебиво стоји на призренској гори, познатој као Поткаљаја, који дивно исијава благодат и љубав Божију, да прославимо дивну светитељку Христову, Свету Недељу. Као што се не може сакрити град који на гори стоји, тако се и ова светиња није могла сакрти, него је уз помоћ дивних људи из читавог света засијала још лепше и сјајније. За настојатељицу ове дивне светиње поставили смо монахињу Злату, сестру манастира Светог Великомученика Георгија у Брњаку, како би прислуживала кандило вере и произносила молитве Богу и Светој Недељи, за сав наш верни и страдални народ”, рекао је Теодосије.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.