Connect with us

Novosti

Европосланици усвојили став о Инструменту за Западни Балкан, следе преговори са Саветом

Published

on

На седници два одбора Европског парламента усвојена је и одлука за улазак у међуинституционалне преговоре са Саветом ЕУ, а председник Одбора ЕП за спољне послове Дејвид Макалистер рекао је, уочи гласања, да очекује почетак преговора већ ове недеље и истакао да је преостало мало времена за постизање договора у актуелном мандату Европског парламента.

Посланици два одбора усвојили су став о Инструменту за реформу и раст који се односи на партнере са Западног Балкана, укључујући и Србију, са 65 гласова “за“, пет “против“, а уздржаних није било.

Како се наводи у саопштењу ЕП, они су подржали строге реформе и јачање ЕУ вредности на Западном Балкану, фокусирајући се на транспарентност, владавину права и економску интеграцију.

У усвојеном нацрту извештаја, који су у име два одбора припремили коизвестиоци Карло Реслер и Тонино Пицула, подржава се интеграција Западног Балкана, уз подупирање његове посвећености приступу “основе на првом месту”.

Реч је о принципу који повезује владавину права и основна права са две друге кључне области процеса придруживања – економским управљањем и јачањем демократских институција и реформе јавне управе.

Намера посланика ЕП је да се унапреди управљање инструментом уз фокус на јачи парламентарни надзор и транспарентност, додаје се у саопштењу и истиче да би редован дијалог са Европском комисијом требало да интензивира улогу ЕП у праћењу напретка и обезбеђивању усклађености финансирања са циљевима ЕУ.

Посланици Европског парламента су затражили и да се успостави одбор за ревизију састављен од независних експерата, укључујући држављана корисника, како би заштитили финансијске интересе ЕУ и обезбедили објективан надзор над инструментом.

Инструмент за реформу и раст за Западни Балкан има за циљ покретање друштвено-економских реформи на Западном Балкану, унапређивање економског раста и усклађивање са ЕУ, а посланици инсистирају на оквиру који повезује финансијску подршку са јасним индикаторима напретка.

Одлука два одбора да уђу у међуинституционалне преговоре са Саветом ЕУ биће објављена на пленарној седници и поставиће основу за почетак тих преговора ЕП са Саветом, са циљем усаглашавања коначног текста о структури инструмента.

Коизвестилац Одбора за буџет Карло Реслер рекао је да овим предлогом ЕУ показује јасну посвећеност проширењу и условљеност у областима демократских стандарда, владавине права и усклађености са вредностима ЕУ назвао кључним за приступање помоћи од шест милијарди евра.

Инструментом за реформу и раст за Западни Балкан, који је представљен као камен темељац новог Плана раста за Западни Балкан, који је у новембру 2023. године представила Европска комсија, планирано је да се у периоду од 2024. до 2027. године издвоји две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у кредитима како би се подржао Западни Балкан на путу ка придруживању ЕУ.

Исплата ових средстава зависи од успешне примене одређених реформи наведених у реформској агенди сваке земље кориснице.

Амбасадори земаља чланица ЕУ усагласили су се 6. марта око преговарачког мандата Савета ЕУ о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан, што ће, како је тада саопштио Савет ЕУ, омогућити председавајућем Савета ЕУ да започне преговоре о коначном тексту за инструмент са Европским парламентом.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Амбасадори ЕУ усвојили ажурирани текст за поглавље 35 са Србијом

Published

on

By

У ажурираном тексту, који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља, а који је усвојен на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ (COREPER), односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

Према сазнањима Танјуга, текст за преговарачко поглавље 35 усвојен је без дискусије на COREPER-у, а биће потврђен на неком од наредних савета, највероватније у понедељак на Савету ЕУ за спољне послове, након чега ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35. 

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (EEAS) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, речено је тада Танјугу.

Тим предлогом ЕК и EEAS, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Обавезе Београда

Према предлогу, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом “Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа”, постаје тачка 4.

Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

“Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије”, наведено је у том захеву.

Нормализација односа

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива “остала питања”, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан.

Ти документи су, у међувремену, постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Камион налетео на теретни воз између Сремске Митровице и Мартинаца – повређене три особе

Published

on

By

До несреће је дошло када је возач камиона на прелазу најпре заобилазио колону која је чекала испред спуштене рампе, а затим је камион поломио рампу и ударио у задњи део теретног воза, наводи се у извештајима железничких стручних служби.

Путни прелаз је био обезбеђен аутоматским полубраницима са светлосном сигнализацијом и саобраћајним знаковима на путу, наводи Инфраструктура железнице

Додаје да је теретни воз превозио дизел гориво и у свом саставу је имао 19 вагона, као и да су повређене особе из друмског возила.

“У тренутку несреће, уређаји на путном прелазу били су исправни и уредно су функционисали, а полубраници су били спуштени”, каже се у саопштењу.

Оштећене су седамнаеста, осамнаеста и деветнаеста цистерна из састава теретног воза, али из цистерни није било никаквих цурења, нити опасности по људе, имовину или животну средину.

О несрећи су одмах обавештени МУП и Хитна помоћ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чека се одлука Израела о одговору на ирански напад, војска спремна за офанзивну и дефанзивну акцију

Published

on

By

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној седници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

“УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбедност. Русија је предложила саопштење за штампу да осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска”, поручио је Иравани.

Он је истакао да, услед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преносе РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савет безбедности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати “могла да буде елиминисана”.

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра да је нападом на Израел у суботу ноћ на недељу “ствар решена”.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(ReutersТанјуг

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.