Connect with us

Novosti

Европа се плаши тероризма, службе на опрезу – коме у Србији треба дозволити ношење оружја

Published

on

Француска влада ангажовала је додатних 4.000 војника на постојећих 3.000 у превентивној антитерористичкој операцији “Сентинел”. Задатак им је да повећају безбедност на прометним местима, железничким станицама, у школама, позориштима, храмовима.

Антитерористичке мере појачане су и у Италији. Стручњаци за безбедност кажу да се Западна Европа с разлогом плаши огранака који су остали након разбијања Исламске државе.

Радојица Лазић, декан Факултета за дипломатију и безбедност, каже да њих, били то спавачи или мигранти, има по целом свету, али су углавном лоцирани у европским државама.

“То су асиметричне безбедносне претње које се не могу предвидети. Из тих разлога посебну улогу имају службе безбедности које размењују податке кроз партнерску сарадњу, јер их интерес на то тера како би на неки начин осујетили то глобално зло”, указује проф. др Радојица Лазић, декан Факултета за дипломатију и безбедност.

Говорећи за РТС крајем прошле године командант САЈ-а Спасоје Вулевић рекао је да је та јединица у другој половини прошле године ухапсила радикалног исламисту на истоку Србије.

“Нисмо држава интересантна терористима, али службе морају бити будне”

Ипак, стручњаци процењују – мале су шансе да до терористичког напада дође у Србији.

“Нисмо толико интересантна држава за терористе, јер постоји један моменат звучности који је терористичким организацијама или групама јако битан, а то је да њихов догађај одјекне. Тако да из те перспективе посматрано не би требало да буде неког претераног разлога за бригу, али службе морају да буду будне и морају да буду на опрезу”, сматра Владе Радуловић, војни аналитичар.

Иако московска дворана “Крокус сити хол” није имала наоружано обезбеђење, процене су да би жртава било много мање да се бар у маси нашао неки наоружани припадник сектора безбедности.

Наоружани грађани или службена лица

Владимир Баровић, стручњак за безбедност и професор на Филозофском факултету у Новом Саду, каже да се у том контексту може размишљати да ли обученим грађанима треба омогућити ношење ватреног оружја, по моделу Израела или неких других земаља.

“Међутим, то може да буде некад више штете него користи. Тако да се о томе у стручним туговима итекако разговара и разматра се и та опција, да ли би то можда био фактор одвраћања терориста”, додаје Баровић.

Процене су да дозволу за ношење оружја у Србији има око 500 људи, углавном пензионисаних припадника војске и полиције. У исто време, дозволу за ношење службеног наоружања ван радног места немају ни сви припадници сектора безбедности.

“То је нешто што је заиста, заиста веома чудно, могу рећи, контрапродуктивно, јер ти људи су дефинитивно обучени, ти људи су припремљени, ти људи су и психолошки и физички тренирани да користе то оружје. Они пролазе и кроз психолошке провере и пролазе разне тестове, тако да сматрам да је сасвим логично да они имају оружје. Чини ми се да војска има тај проблем, они су лимитирани у том случају да носе оружје ван службене дужности, ван обављања својих редовних активности”, оцењује Баровић.

Како је британски специјалац савладао терористе у Најробију 

Најпознатији такав случај у свету био је у јануару 2019. године приликом терористичког напада у Кенији.

Специјалац британског САС-а Кристијан Крегхед боравио је у Најробију као инструктор специјалних јединица.

С обзиром на то да се нашао на лицу места, захваљујући обучености савладао је терористе и спречио катастрофу ширих размера.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Црна Гора, држављанин Србије утопио се на плажи код Бара

Published

on

By

Београђанин М. П. (69) извучен је из мора без знакова живота, јавља Радио Бар, преноси РТЦГ.

“Околности под којима је смрт наступила, биће познате након уобичајене процедуре”, саопштено је Радио Бару и Бар Инфу из полиције.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Председник Вучић о литијуму: Мислим да је то шанса генерације

Published

on

By

У петак је у Београду потписан Меморандум ЕУ и Србије о стратешким сировинама, а председник Вучић је тим поводом рекао да је то велика прилика како за Србију, тако и за цео регион.

“Мислим да је то шанса генерације. Нису све земље увек биле богате и све увек сиромашне. Аргентина је непосредно после Првог светског рата била готово двоструко богатија од Француске и Немачке, пре само 80 година Венецуела је била богатија од свих ових земаља, то данас није случај. Јужна Кореја била је једна од најсиромашнијих, а данас је једна од најбогатијих. Одлуке које руководства доносе и одлуке које народ доноси имају кључни и детерминишући значај за будућност”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истакао је да сматра да је то велика шанса за нашу земљу, као и да иначе не би на томе инсистирао.

“Ми губимо становништво у Подрињу, треба тамо да вратимо људе, да остану и опстану, а не да размишљају само о томе да се преселе у Београд и Нови Сад”, рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао да ће уговор о литијуму бити комерцијалан. ”Уговор о литијуму ће бити, пошто га сад нема, комерцијални уговор, као што ће бити уговор о инвестирању у фабрику катода или катодног активног материјала и фабрику батерија”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити потребно пет година да се заврше погони за пречишћавање воде у Сланцима и Великом селу, како би Дунав и Сава у Београду били ”провидни и чисти колико је и Дунав у Бечу”.

“Европа није забринута због санкција Русији, већ мог става према Европи”

На питање да прокоментарише писање западних медија да ли долазак немачког канцелара значи промену положаја Србије у смислу увођења санкција Русији, Вучић је изјавио да Србија не одустаје од европског пута, али да у Европи не брину око тога шта је Србија урадила или не, већ због његовог става и да ли верује у европску будућност.

“У Европи су забринути не због онога што Србија стварно ради или не, а доста је урадила на приближавању јединственом евопском тржишту и то ћемо одлукама владе почетком августа потврдити и бићемо прва земља која је све прихватила у складу са врло тешким путем који мора да се прође. Не брине њих то, није ни то што пишу да смо руски агенти, њих брине мој однос, они нису сигурни да ли ја верујем у европску будућност, јер мисле да ако бих ја то гурао, брже бисмо завршили”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да Србија обавља своје реформске задатке, као и да је он на челу независне и суверене земље која има своје интересе на различитим странама света, али не одустаје од европског пута.

Вучић је рекао и да са руским председником Владимиром Путином није разговарао две и по године и да Путин води рачуна о позицији Србије, односно да из тог угла не жели да тражи ту врсту разговора да не би тиме угрозио Вучића.

Он је оценио и да је украјински председник Володимир Зеленски три пута више “при себи” него многи други са којима је разговарао у Лондону.

“Боље зна какво је стање на терену. Лако је када неко други гине, а Украјинци гину сваки дан. Што се тиче санкција сматрам да смо донели исправну одлуку”, рекао је Вучић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

У Поткаљаји у Призрену основан манастир Свете великомученице Недеље

Published

on

By

Митрополиту су саслуживали игуман манастира Светих Архангела, архимандрит Михајло; протосинђел Исидор; јереј Јован Радић и ђакон Братислав Богдановић. За певницом је појало сестринство манастира Грачанице, заједно са настојатељицом, мати Саром.

 Светој Чаши су приступили сви верници који су се окупили данас у Призрену, да прославе Свету Недељу у Призренској Поткаљаји.

Након резања славског колача, Митрополит Теодосије је честитао празник, подсетивши на речи Јеванђеља да се не може сакрити град који на гори стоји.

“Драга браћа и сестре, окупили смо се данас, на овом светом месту, да прославимо Бога који је диван у светима својим. Окупили смо се у овом храму који непоколебиво стоји на призренској гори, познатој као Поткаљаја, који дивно исијава благодат и љубав Божију, да прославимо дивну светитељку Христову, Свету Недељу. Као што се не може сакрити град који на гори стоји, тако се и ова светиња није могла сакрти, него је уз помоћ дивних људи из читавог света засијала још лепше и сјајније. За настојатељицу ове дивне светиње поставили смо монахињу Злату, сестру манастира Светог Великомученика Георгија у Брњаку, како би прислуживала кандило вере и произносила молитве Богу и Светој Недељи, за сав наш верни и страдални народ”, рекао је Теодосије.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.