Connect with us

Novosti

Дипломом до запослења у струци – како државни факултети да привуку већи број будућих бруцоша

Published

on

Међу државним факултетима на Универзитету у Београду остало је непопуњених места.

Док расте интересовање за приватне факултете, неки државни не успевају да попуне ни сва буџетска места. 

Саобраћајни факултет будуће студенте са својим студијским програмом упознаје кроз презентације у средњим школама.

Могућност запослења најбитнија

Средњошколци кажу да их највише мотивише обећање да ће, пошто дипломирају добити посао.

“То студенте највише занима – да после завршеног факултета могу да почну да раде у струци”, каже продекан за студије Саобраћајног факултета професор др Петар Миросављевић.

Наглашава да факултет није само образовна него и педагошка установа.

“Сваки проблем који имају током студија, покушамо заједно да решимо и да их доведемо до тренутка добијања дипломе, завршетка студија”, објашњава професор Миросављевић.

Међу младима је већ неколико година најпопуларнији Факултет организационих наука, потом Електротехнички факултет, Архитектонски, Медицински, психологија на Филозофском, али и Стоматолошки факултет.

Предност практичног учења

Прошле године стоматологију је хтело да студира 705 кандидата, али је места било само за њих 220.

Са Стоматолошког факултета истичу да је велика предност што студенти имају толико практичног рада.

“Ми се трудимо да наше студенте оспособимо да једног дана када посатану доктори стоматологије, одређене стоматолошке интервенције могу самостално да обављају и зато су они доста ангажовани на практичној настави где они овладавају одређеним вешитнама. Ми у току школске године имамо бесплатан програм, то практично значи да студенти на студентским вежбама пацијентима бесплатно обављају прегледе и раде одређене стоматолошке интервенције”, наводи професор др Драгана Пузовић, продекан за наставу Стоматолошког факултета.

Најмање пријављених кандидата већ годинама углавном буде на Факултету за физичку хемију и Физичком факултету.

Интересовање за наставничке факултете је знатно опало у последњим годинама.

На Математичком факултету прво се попуни студијски програм Информатика, док за наставнике буде недовољно кандидата.

“Свесни смо да је Математички факултет један од најозбиљнијих факултета на овим просторима и захтева велика одрицања, али зато, сваки  студент који заврши ове студије он може да се запосли у целом свету”, каже доцент др Миљан Кнежевић, продекан за акредитацију, организацију текућих послова и докторске студије Математичког факултета.

Према подацима Републичког завода за статистику, прошле године прву годину на државним факултетима уписало је око 27 хиљада студената, а на приватним око девет хиљада.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Амбасадори ЕУ усвојили ажурирани текст за поглавље 35 са Србијом

Published

on

By

У ажурираном тексту, који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља, а који је усвојен на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ (COREPER), односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

Према сазнањима Танјуга, текст за преговарачко поглавље 35 усвојен је без дискусије на COREPER-у, а биће потврђен на неком од наредних савета, највероватније у понедељак на Савету ЕУ за спољне послове, након чега ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35. 

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (EEAS) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, речено је тада Танјугу.

Тим предлогом ЕК и EEAS, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Обавезе Београда

Према предлогу, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом “Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа”, постаје тачка 4.

Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

“Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије”, наведено је у том захеву.

Нормализација односа

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива “остала питања”, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан.

Ти документи су, у међувремену, постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Камион налетео на теретни воз између Сремске Митровице и Мартинаца – повређене три особе

Published

on

By

До несреће је дошло када је возач камиона на прелазу најпре заобилазио колону која је чекала испред спуштене рампе, а затим је камион поломио рампу и ударио у задњи део теретног воза, наводи се у извештајима железничких стручних служби.

Путни прелаз је био обезбеђен аутоматским полубраницима са светлосном сигнализацијом и саобраћајним знаковима на путу, наводи Инфраструктура железнице

Додаје да је теретни воз превозио дизел гориво и у свом саставу је имао 19 вагона, као и да су повређене особе из друмског возила.

“У тренутку несреће, уређаји на путном прелазу били су исправни и уредно су функционисали, а полубраници су били спуштени”, каже се у саопштењу.

Оштећене су седамнаеста, осамнаеста и деветнаеста цистерна из састава теретног воза, али из цистерни није било никаквих цурења, нити опасности по људе, имовину или животну средину.

О несрећи су одмах обавештени МУП и Хитна помоћ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чека се одлука Израела о одговору на ирански напад, војска спремна за офанзивну и дефанзивну акцију

Published

on

By

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној седници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

“УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбедност. Русија је предложила саопштење за штампу да осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска”, поручио је Иравани.

Он је истакао да, услед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преносе РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савет безбедности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати “могла да буде елиминисана”.

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра да је нападом на Израел у суботу ноћ на недељу “ствар решена”.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(ReutersТанјуг

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.