Connect with us

Novosti

Две године рата у Украјини – какво је стање на ратном, а какво на политичком пољу

Published

on

Какво је стање сада на терену? Украјинске снаге су се повукле из Авдејевке и каже се да је то прва велика победа Руса после Бахмута. Међутим, професор Филозофског факултета Александар Животић сматра да је то Пирова победа.

“Ако се узме у обзир колико су дуго трајале борбе за Авдејевку, да су се у њеном ширем рејону оне водиле готово пуних десет година, да су се изузетно јаким интензитетом водиле борбе последњих неколико месеци, да је резултат напредовања неколико километара у урбаној зони, односно неких 29 квадратних километара све укупно, а да је све то плаћено заиста великим и људским и материјалним губицима. Сама чињеница да је током борбе за Авдејевку отупела ударна оштрица руских снага на том правцу, говори да ће тај успех веома тешко експлоатисати у неком даљем смислу”, објашњава Животић.

Истиче и да се то видело и претходних неколико дана, с обзиром да је поново дошло до одређеног застоја када су се руске снаге приближиле раније припремљеним украјинским положајима.

Кажу да недостатак муниције на украјинској страни и јачина руских утврђења заправо тера украјинску војску на одбрамбену стратегију. Животић каже да је за ширу офанзиву, озбиљније и замашније офанзивне операције свакако потребна, поред доста артиљеријске муниције, и снажнија подршка из ваздуха.

“Обећани ловачки авиони са Запада још нису стигли, с обзиром да је то потребан доста дуг период за преобуку пилота, тако да у наредних шест до седам месеци са украјинске стране заиста нема видљивијег потенцијала за покретање замашнијих офанзивних операција, што не значи да неће бити оних локалног карактера”, додаје Животић.

Са друге стране, додаје, ни са руске стране не видимо неке предзнаке да би могао да се деси неки јачи удар.

“Тако да можемо да очекујемо у наредним месецима померања, онако како би војници рекли, пре свега на неком тактичком нивоу”, указује Животић.

На питање који проценат територије држе руске снаге, Животић каже да је то тешко израчунати зато што се ситуација мења из дана у дан с обзиром на мања померања и на једној и на другој страни.

“То је отприлике негде око 18 до 20 процената украјинске територије, зависи како се рачуна и да ли се онај део који су држале проруске снаге до почетка овог рата рачуна у ту територију или не”, рекао је Животић.

Поручио је и да је до највеће динамике на бојишту дошло током прве године рата.

“Од новембра 2022. немамо већих померања. Дакле, имамо током украјинске офанзиве летос нека померања неких 500 квадратних километара све укупно, али без дубљег оперативног продора. Са руске стране имамо померање у рејону Соледара, Бахмута, Авдејевке, Маринке – што је доста мање у том површинском смислу од ових померања. Али све заједно у односу на прву годину када смо гледали врло широке операције, ми од тада просто не сведочимо, то је већ петнаестак месеци, неким интензивним борбеним дејствима”, објашњава Животић.

Прибићевић: Простор за дипломатију увек постоји

Некадашњи амбасадор у Немачкој и Великој Британији Огњен Прибићевић каже да ће конфликт између Запада и Русије сигурно трајати годинама с обзиром на тежину и на факторе који на њега утичу.

Према његовим речима, прва и најважнија ствар јесте како доћи до компромиса. 

Кључна детерминанта овог сукоба, каже Прибићевић, јесте да ниједна страна не сме да изгуби.

“Русија овај рат не може да изгуби, Путин је више пута рекао да Русија не може да дозволи да изгуби и да уколико до те ситуације дође, биће принуђена да употреби сво оружје са којим располаже. Врло је ту јасан став Русије“, рекао је Прибићевић.

Са друге стране, указује, САД као водећа сила Запада исто тако не могу да дозволе оно што су дозволиле у случају Вијетнама.

“Америка је била поражена, изашла је, али није озбиљно довела у питање своју позицију доминантне светске суперсиле. Сада је друго време, и то је можда најважнија карактеристика да овај свет није униполаран“, рекао је Прибићевић.

Америка је, наводи, на неки начин проћердала своју победу у Хладном рату, створен је један мултиполаран свет и отуда она не може да изгуби овај рат.

Наравно, каже, ту су и амерички избори, који ће свакако утицати на даљи исход рата.

“Врло је занимљива изјава Путина где се он директно умешао у америчке изборе подржавајући Бајдена. Наравно да је у интересу Москве да победе републиканци, наравно да је Трамп оберучке прихватио поклон од Бајдена и одмах сутрадан рекао да је сасвим разумљиво да Путин подржава Бајдена зато што уколико остане на власти он ће Украјину испоручити Русима“, рекао је Прибићевић.

Истакао је да то показује колико је тај политички говор отишао у правцу који наука с правом “време после истине“ .

“Заправо то су трикови и разни начини да се постигне супротан ефекат од оног што се чини да желиш постићи“, рекао је Прибићевић.

Указао је да простор за дипломатију увек постоји и тај простор је, како каже, управо у томе да овај рат страховито исцрпљује и једну и другу страну.

Недељковић: Ратна економија Русије одржива на краће стазе, следи неминовни пад

Декан Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) Милан Недељковић каже док год су стране у рату у стању да финансирају сукоб он ће трајати. Како додаје, ако дође до суочења са недостатком средстава и успоравања економије – ићи ће се на неки договор.

На то како се предлог Естоније да чланице НАТО-а издвајају 0,25 одсто буџета за Украјину може одразити на њихову економију, Недељковић каже да тај утицај може бити позитиван за државе са сопственом војном индустријом, као што су САД или Немачка, које тиме могу поправити стање своје привреде.

Са друге стране, оне које је немају биће оптерећене таквим издвајањима.

Сматра да приведа Русије у кратком року може да издржи ратна издвајања од 6 до 8 одсто БДП-а.

“Увећани издаци за војну инустрију позитино су утицали на економију у протеклој години, јер сви сектори који су повезани са њом као што су добављачи сировина такође су имали користи”, додао је Недељковић.

Такође, како наводи, растао је и сектор грађевинарства, а због раста плата у Русији порасла је и потрошња.

Међутим, указао је негативне стране као што су раст инфлације и високе референтне каматне стопе од 16 одсто. “Чињеница је да то не може да потраје дуже од пар година, јер неминовно следи пад.”

На питање колико се санкције одражавају на друге гране руске привреде, Недељковић каже да се види велики пад у сектору транспорта и аутоиндустрије.

Наглашава да ће се негативни ефекти тек одразити. “Велики је одлив вискообразованих у иностранство што негативно утиче на одрживост привреде, а спољна трговина је опала за 25 одсто”, објашњава декан ФЕФА.

Сарадњу у оквиру БРИКС-а, Недељковић види као нужност за Русију, будући да су јој врата ка Западу затворена.

Сматра да БРИКС то не може надоместити, али указује да фирме у Русији сада могу издавати корпоративне обвезнице у јуанима што је, како истиче, до пре само три године било немогуће.

“Овом конфликту се не назире крај”

Професор Животић каже да је сасвим јасно да се овом конфликту не назире крај, да ће он чак у одређеним сегментима највероватније бити и нешто шири, можда чак и интензивнији.

“Све то је има сврху пре свега промене слике опасности на западној хемисфери, односно привикавања западних друштава на једну сасвим другачију, не друштвену, већ суштински историјску ситуацију. Ако узмете у обзир све изјаве које се појављују у последње време, ако узмете у обзир најаве да ће издвања за одбрану бити све већа, да ће помоћ Украјини сада прећи у једну другачију фазу, не фазу која подразумева ад хок пакете помоћи, већ различите заједничке пројекте”, рекао је Животић.

Указао је да ће се многе земље додатно задужити.

“Видите да се ствара посебно осећање, расположење које говори у прилог томе да се рачуна на један дуготрајни конфликт. Да ли ће он бити хладног или такозваног топлог карактера, то је сад питање за неку другачију опсервацију, али је чињеница да се тренутно у Европи размишља на такав начин”, поручио је Животић.

Са друге стране, и Русија повећава свој војни буџет.

“Сада је отприлике руско издвајање за одбрану око 8 одсто бруто националног дохотка, а тај војни буџет је вишеструко увећан, мада је он реално много већи. Јер на Западу када видите војни буџет то отприлике толико, али у Русији постоје различите прилично скривене буџетске ставке које се односе на војну потрошњу”, закључио је Животић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Украјинска политичарка подлегла повредама задобијеним у атентату

Published

on

By

Смрт Ирине Фарион је потврдила и Наталија Матолинец, начелница анестезиолошке службе Првог лекарског удружења Лавова.

Према њеним речима, упркос свим покушајима, лекари нису успели да спасу живот политичарки.

“Примљена је код нас у критичном стању са тешком продорном прострелном раном у главу. Урађена је операција на одељењу интензивне неге, а затим је пребачена на одељење интензивне неге на даље лечење, међутим, срце пацијенткиње није могло да издржи, у овој ситуацији, медицина је била немоћна”, навела је Матолинец.

Напад на бившу посланицу и професорку украјинског језика на Националном универзитету у Лавову класификован је као покушај убиства, а истрага злочина је у активној фази, саопштио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Данас око 19.30 сати по локалном времену непознати мушкарац је пуцао у Фарион, а потом побегао са лица места.

Жртва је са прострелном раном главе превезена у болницу у изузетно тешком стању.

Према писању украјинских медија, нападач је бившу народну посланицу сачекао у близини куће, а када је изашла, притрчао јој је и пуцао.

Фарион је радила 30 година као професорка украјинског језика на Националном универзитету у Лавову, а крајем прошле године отпуштена је са посла након изјава у којима је довела у питање патриотизам припадника украјинске војске који говоре руски језик и објављивања проукрајинских изјава и приватне имејл адресе студента на Криму, што је довело до његовог хапшења.

“Знате ли ви шта је дисциплина у војсци? Ако нема дисциплине у војсци, нема ни војске. То је руља!”, говорила је Фарион, напомињући да “војници који не говоре украјински могу да се називају Русима”.

Након тога, студенти “Лавовске политехнике”, Националног универзитета у Лавову и Кијевског националног универзитета за технологију и дизајн протестовали су против Фарион.

Такође, Служба безбедности Украјине (СБУ), саопштила је да истражује контроверзне изјаве политичарке.

Суд је уважио њену жалбу и вратио је на место професора на катедри за украјински језик.

Била је посланик у Врховној ради 2012-2014. и члан украјинске националистичке партије Свобода. Фарион је више пута јавно иступала против употребе руског језика у Украјини. Конкретно, 2019. је захтевала хапшење актуелног председника Володимира Зеленског због обраћања својим бирачима на руском.

Руски истражни комитет је 2015. године отворио случај против Фарион због позивања на “уништење Русије као државе и припадника руске нације”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Вучић: Пензије ће да порасту минимум 10 посто, значајно повећање плата у просвети

Published

on

By

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће пензије бити повећане за најмање 10 одсто и да ће минимална зарада бити значајно повећана, а да ће плате у јавном сектору бити повећане различито, али да би значајно повећање примања требало да буде у просветном сектору.

“Пензије морају да иду најмање 10 одсто на горе и то је сад моје обећање, видећемо тачно колико, али најмање 10 одсто у следећем буџету. Сад да ли ћемо моћи да имамо повећање месец дана раније и да иде од новембра или децембра или од јануара, видећемо. Али у наредна два месеца морамо ту одлуку да донесемо”, рекао је Вучић гостујући на Првој.

Каже да ће бити свакако значајног повећања минималне зараде.

“Што се плата тиче, верујем да ћемо ићи не на линеарно повећање у јавном сектору, већ ће бити различите групе, а мислим да, без обзира на то што по броју радних сати они не могу да се пореде са другим људима, мислим да морамо да идемо на значајно повећање примања у просветном сектору и то ће бити наша идеја”, рекао је Вучић.

Вучић је за ТВ Прва навео да је, пошто избора неће бити наредне три године, до 2027, циљ сада да покуша да се до краја августа све припреми за даљи раст плата и пензија.

“Желим да поставимо све и идемо на повећање плата и пензија, а да не убијемо послодавце, да то буде стабилан напредак људи. Инфлација неће прелазити четири одсто, јул је био лошији због повећања цена нафте, верујем да ће у августу ићи у рикверц што ће смањити инфлацију. На то повећање плата мора да буде веће, посебно пензија. Плате и пензије не смеју да касне”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, битно је да се у наредне три године остави неки траг.

“За три године ће бити 15 година да сам на власти – два пута сам биран за предсеника, био сам председник и потпредседник владе. Никада нико бар скоро неће тако убедљиво да победи на председничким изборима. То смо успели захваљујући великом раду и јер су људи знали да радимо не лаке ствари и ствари које нису популарне”, рекао је Вучић.

Он је рекао да нико није био за мере фискалне консолидације, али је знао да говори истину и да не обмањује грађане.

“Када смо извукли земљу из фискалног проблема кренуло је на боље. Када доносите такве одлуке лако је мени да седим и свађам се са опозицијом. Али пролети две, четири, пет година и кажете шта сам урадио иза себе, које пруге, плате, пензије, какав курс динара имамо. Волео бих да 2027. могу да се бавим нечим другим и да оставим иза себе наслеђе промењене свести великог броја нас, доста тога учињеног”, рекао је Вучић.

Истрага ће показати све мотиве убиства Крсмановића

Председник Вучић изразио је саучешће породици убијеног полицајца Николе Крсмановића и рекао да у вези са убицом има много чудних ствари, да је истрага још у току и да ће тек показати све мотиве.

Вучић је рекао за Прву да је то ужасна трагедија и да су наши органи радили свој посао, као и да је БИА на основу обавештења градоначелника Лознице о кретању лица осумњиченог за тероризам и за убиство полицајца, реаговала и да је САЈ реаговао у складу са законом и овлашћењима које имају.

“И то је то. Оно што је важно, то је да ће истрага тек показати све мотиве. Има много чудних ствари у целој причи, али ја, за разлику од неких других у региону, не трчим пред руду и не доносим закључке на основу прича и теорија завере, а много их има у овом случају. Није фер и бесмислено је неког другог и неког више окривљавати без довољно показатеља и стварних материјалних доказа”, рекао је Вучић.

Каже да има још једно лице српске националности из једне друге државе у региону које је помагало.

“И све је врло чудно, као и немачка боравишна дозвола која је лажна, која је требало да нас наведе на помисао да он иде у Немачку, али уопште није био план да иде у Немачку. И много ствари је ту под знаком питања, али надлежни органи нека се тиме баве”, рекао је Вучић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Јелисејска палата: Макрон подржао интеграцију Србије у ЕУ и истакао значај формирања ЗСО

Published

on

By

На састанку са председником Србије одржаном на маргинама четвртог самита Европске политичке заједнице у палати Бленим, у Великој Британији, председник Француске је истакао своју посвећеност нормализацији односа Београда и Приштине, као и подршку европском посредовању и позвао на пуну примену Бриселског и Охридског споразума.

Током сусрета, Макрон и Вучић су поздравили продубљивање билатералне сарадње у многим областима, навела је Јелисејска палата.

Председник Француске је на крају подсетио на приврженост Француске Дејтонском споразуму, као и јединству и територијалном интегритету Босне и Херцеговине, стоји у саопштењу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.