Connect with us

Novosti

Данијел Живковић нови председник Демократске партије социјалиста

Published

on

Унутрастраначки избори у Демократској партији социјалиста Црне Горе су завршени, јавља РТЦГ.

За председника ДПС-а изабран је досадашњи вршилац дужности шефа странке Данијел Живковић, а за потпредседнике Александра Вуковић Куч, Иван Вуковић, Јевто Ераковић и Абаз Диздаревић.

Живковић је добио 16.492 гласа, односно 97,96 одсто. Против његовог избора гласало је 290 чланова, или 2,4 одсто.

О вођству ДПС-а одлучивало је 20 хиљада чланова, који су шефа и потпредседнике бирали преко апликације и у локалним штабовима широм Црне Горе.

Након избора, Живковић је рекао да је свима јасно да је ДПС остала јединствена и да је спремна да се носи са свим политичким изазовима.

“ДПС ће имати нешто измијењен приступ дјеловања, а у наредних двадесетак дана екипираћемо експертске тимове”, каже Живковић.

Досадашњи вршилац дужности шефа ДПС-а био је једини кандидат за председника.

Данијел Живковић је четврти лидер у историји странке, након Момира Булатовића, Милице Пејановић Ђуришић и Мила Ђукановића.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Нови центар за посетиоце Царичиног града, корак ближе ка Унесковој листи

Published

on

By

Царичин град је живео само 80 година. Сјајан, монументал, задивљујући показивао је моћ свога градитеља, једног од 17 римских императора рођених на тлу Србије. Са базеном, болницом, јавним купатилом, водоводом, канализацијом, подним грејањем, огромним бројем цркава, седиште самосталне архиепископије, град Јустинијана Првог. Шести век на падинама Радана види се као на длану захваљујући Центру за посетиоце.

Страни и домаћи туристи да могу да нађу освежење и информације о Царичином граду, да разгледају део поставке, а ту су и конференцијска сала и све оно што је потребно на оваквом локалитету, каже Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу.

Уз реплике предмета који се откривају више од једног века, информације о туристичким бисерима југа с једне и друге стране Радана. Пут вредан две милијарде динара је и шанса за бољи живот на југу земље.

Иван Богдановић, председник Општине Лебане каже да је један крак пута завршен, и да ће се у наредном периоду завршити други крак који спаја Царичин град и све лепоте с друге стране Радана, а и саму планину.

Од изградње пута до развоја туризма где су резултати у односу на предпандемијски период импозантни.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић каже да је од тог периода достигнут раст од 42 одсто више страних туриста, 70 одсто више ноћења страних гостију и чак 127 одсто већи приход.

Центар за посетиоце је корак ближе Царичиног града ка Унесковој листи, али и страним туристима који су најчешћи посетиоци Јустинијане Приме. Можда јој похрле као ка Аја Софији коју је подигао Цар Јустинијан Први.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Вучевић: Перспектива чланства у ЕУ главно питање за земље Западног Балкана

Published

on

By

Вучевић је на панелу “Приступне перспективе Западног Балкана и њихов значај за будућност Европе. Да ли смо у периоду стагнације или изградње новог моментума?”, у оквиру Међународне конференције “Мир и одржив развој”, оценио да је назив панела управо главно питање и за све земље Западног Балкана.

Како је додао, суштина тог питања или одговора лежи у чињеници да је свима доста “празне приче”, као и да су се људи заситили очекивања, али је истовремено поручио је време да се Западни Балкан охрабри и да Европа дâ јасан сигнал.

“Морамо добити конкретан сигнал из Брисела”, поручио је Вучевић уз подсећање да су се могла чути различита мишљења од доносилаца одлука из европских земаља.

Вучевић је истакао и да Србија у потпуности подржава европски пут Западног Балкана и подсетио да је наша држава активна на различитим нивоима када је реч о регионалној сарадњи, али и сарадњи са ЕУ. У том смислу је подсетио на Берлински процес, Брдо Бриони, Отворени Балкан, који је, истиче, показао да земље у региону имају свест о неопходној сарадњи на регионалном нивоу.

Истакао је да је за Србију најтежа тема везана за Косово и Метохију, додајући да би кроз дијалог и искуство институција ЕУ могло да се буде ближе помирењу на терену.

Говорећи о новој методологији за приступ ЕУ, уведеној 2021, навео је да је то добар пример да покажемо ко је спреман да постане пуноправна држава чланица ЕУ.

“Наравно, спремни смо за ЕУ да кроз европски пут ускладимо нашу спољну политику и безбедност. Очигледно да је Поглавље 35 или питање спољне политике и безбедности сада нови политички кредо ЕУ”, казао је Вучевић.

Немам утисак да ће Курти ући у формирање ЗСО

Премијер Вучевић је ракао да је више од сат времена разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и да је његов утисак да нема ни говора да ће Аљбин Курти ући у формирање Заједнице српских општина.

“То је мој утисак, ја не могу да кажем да је то званична порука Мирослава Лајчака али сам стекао утисак да Куртију не пада на памет да формира ЗСО. До краја ове године нико ни не види план његове активности на формирању ЗСО, да не улазим уопште какав би био садржај те заједнице”, рекао је Вучевић.

Премијер Србије је казао да не може да каже да је оптимистичнији после разговора са Лајчаком или да је добио нека уверавања да Приштина има додатну вољу да смири ситуацију на терену, али је навео да ће Лајчак врло брзо посетити Београд и разговарати са председником Александром Вучићем.

“Веома сам забринут за ситуацију на КиМ, за судбину нашег народа, морамо да чувамо наш народ на КиМ, да му помогнемо а истовремено да будемо стрпљиви да разумемо геополитичке околности, да не наседамо на провокације да нас не увуку у оно што би желели”, поручио је Вучевић.

Он је оценио да је имао важан састанак са специјалним представником ЕУ.

“Важан сусрет са Лајчаком, мислим да он разуме шта се дешава на терену, мени је нејасно да нико не може да изврши притисак на Куртија али дозвољавам да ја немам најбољи преглед ситуације за то што се дешава”, рекао је премијер.

Навео је да су пред Србијом не лаке околности и не лак период.

“Морамо да чувамо државу, да помажемо наш народ на КиМ, да га сачувамо, а да истовремено не угрозимо целу државу Србију, да не будемо увучени у неке сукобе јер би Курти то највише желео и да будемо приказани као негативци”, закључио је Вучевић.

Лајчак: Земље Западног Балкана да искористе тренутак и приближе се ЕУ

Мирослав Лајчак рекао је на конференцији у Атини да је на земљама Западног Балкана да искористе актуелни тренутак који постоји у ЕУ поводом проширења и да се приближе чланству у том европском блоку.

ЕУ је морала да се бави многим кризама које није предвидела, док се, да будем искрен, регион Западног Балкана и даље бави превазилажењем прошлости, освртањем на ратове у бившој СФРЈ. То траје предуго. Пре три-четири године дошао је нови моментум, али се онда догодио напад на Украјину”, навео је Лајчак.

Истакао је да Брисел тренутно има нови приступ, који се зове се постепено приступање.

“То значи да не морате да чекате да уђете у ЕУ, већ то зависи од вас, односно од вашег напретка у испуњавању поглавља. Тренутно је 53 одсто грађана ЕУ за проширење. Неће све бити лако и ружичасто, европске вредности се морају поштовати. Ово је Западном Балкану позив за буђење и могу да кажем да је ЕУ први пут више ентузијастична него Западни Балкан када је у питању проширење. Али потребне су реформе, између осталог… Могу да кажем да сам оптимиста”, рекао је Лајчак.

У Атини се одржава дводневна међународна конференција која се организује поводом шестогодишњице од потписивања Преспанског споразума.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Поновљени избори у Медијани – опозицији мандат више него пре

Published

on

By

Након обрађених података са бирачких места број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому, где су избори за општинске одборнике поновљени, ОИК је саопштио да су СНС и коалиција освојили 15.220 гласова (38,42 одсто од броја бирача који су изашли) што је довољно за 11 мандата, пренеле су Јужне вести.

Група грађана “Др Драган Милић” освојила је 11.000 гласова (27,77 одсто) и осам мандата, а листа “Бирамо Ниш – Бирамо Медијану” 8.317 гласова (20,99 одсто) и шест мандата.

Мандат више у односу на првобитне резултате има листа “Уједињени – нада за Ниш” која има сада два одборника, а освојила је 2.754 гласа (6,95 одсто).

“Ниш, наш град” освојио је 747 гласова (1,89 одсто), Руска странка 687 гласова (1,73 одсто), а Бојан Аврамовић “Не дамо Ниш” 333 гласа (0,84 одсто) и ове три листе нису освојиле мандате.

Према подацима ОИК-а, у Медијани су била 52 изборна места са 76.820 гласача, а изашло је 39.628 бирача што је 51,59 одсто.

Било је 557 неважећих листића.

Због неправилности, избори су поновљени на бирачким местима број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому.

Градски избори у Нишу одржани су 2. јуна.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.