Годишњица немачко-српске сарадње обележена у Крагујевцу

Ученици Средње стручне школе у Крагујевцу уче и у учионици и у компанији. Удружене настава и пракса избрусиле су од њих врсне мајсторе. Зато и не морају на тржиште рада, већ им компаније долазе “на ноге”.

Лазар Шуковић, бравар заваривач, рекао је да види себе у овој струци и да има доста понуда за посао. Воли да се бави тиме.

“У претпрошлој генерацији 28 ученика је завршило школовање, 24 особе су добиле посао”, рекао је наставник у средњој стручној школи у Крагујевцу Лука Грубач.

Србија је лидер у Европи у дуалном образовању, а у Средњој стручној школи у Крагујевцу, од 16 смерова, више од половине, реализује се по том моделу.

“То су сигурно најтраженији и најпотребнији профили нашој привреди, а они су тако и креирани на основу потреба привреде”, каже директор Средње стручне школе у Крагујевцу Синиша Којић.

Трговинска размена Немачке и Србије расте. У прошлој години износила је 8,3, милијарде евра, а у првих шест месеци ове године 5,5 милијарди евра. Значајан удео у том колачу имају немачке компаније које послују у Шумадији, а извозни производ број 1 – трамвај из “Сименса”.

“Извоз Шумадије и Поморавља у Немачку износио је нешто више од 172 евра, а када је рецимо у питању привреда града Крагујевца, извносио је нешто више од 127 милиона евра”, рекао је Предраг Лучић, директор РПК Крагујевац.

Добра инфраструктура и инвестициона клима, политичка стабилност, обучен кадар и позитивно искуство немачких компанија које послују у Србији, најбоља су препорука за нова улагања.

“Све оно што овде радимо, сви наши напори и оно што покушавамо да спроведемо, наша биолатерална сарадња и немачке компаније које овде инвестирају, све то служи једном великом циљу. И ту смо потпуно сагласни са Србијом – то је чланство Србије у Европској унији”, рекла је амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад. 

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић напоменула је да свака та помоћ, подршка, потврђује да нас једна од најснажнијих, ако не и најснажнија држава чланица Европске уније види јасно на путу европских интеграција.

За око две деценије Немачка је кроз пројекте ГИЗ-а и развојне банке, са две и по милијарде евра, помогла да више од 2 милиона грађана Србије живи боље. Од одрживог економског развоја, преко животне средине, владавине права, унапређења демократије и државне администрације.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Admin

Read Previous

BOOM POP TALK podcast sa Ninom Milović i Markom Nikolićem: Epizoda 2

Read Next

Сцена као у криминалистичком роману – део људске лобање пронађен у кабинету премијерке Исланда