Connect with us

Novosti

Глас открива идентитет – како то раде форензичари

Published

on

Вештачење гласа је форензички приступ анализи гласа и говора. Најједноставнија подела гласова је на дечје, женске мушке, гласове старијих, млађих, на вику, шапат и слично.

Форензичар током вештачења издваја параметре гласа из снимака, рачунарском анализом.

“На почетку, вештак од суда добије наредбу, спорне и неспорне снимке гласова на компакт диску када се креће у обраду. Обрађивање снимака подразумева сегментацију оних гласова који су од интереса за вештачење. Затим се приступа чишћењу од разних сметњи, као што су ветар, бука, музика у кафићу, у колима како би се снимци припремили за рачунарску анализу“, каже проф. др Слободан Јовичић са Електротехничког факултета у Београду.

Као што су ДНК резултати и отисак прста јединствени, тако је и са гласом. На целој планети не постоје два иста гласа. Некада се деси да се два слична гласа чују у истој просторији, што може да отежа вештачење.

“Напоменућу само монозиготне близанце. Тако да, на сву срећу, у својој пракси нисам имао много таквих случајева, пар. Могу само да напоменем пример девојака 16, 17 година, које су одрасле заједно, спавале, јеле, ишле у школу, итд”, наводи Јовичић.

Истиче да му је највећи проблем био да после њиховог смеха у снимку, оцени која је прва почела да говори.

Само једно обележје може бити кључно у разликовању две особе. Тако је, осим форензичара, у вештачењу гласа ангажовано више стручњака. Лингвисти, најчешће фонетичари, врло су значајни у анализи гласа особе.

“Професор Роуз из Аустралије написао је сјајну књигу. На првој страници у првом пасусу помиње случај Призивалија. То је радник који је радио у авио-агенцији и замерио се руководству. Једног дана је дошло до дојаве бомбе у авиону. Руководство је одмах њега прогласило да је он тај јер су гласови били слични. Наравно, на суду је фонетичар одмах рекао ‘не то су две различите особе’ акценат учиниоца дела јесте из Њу Ингланда, а Призивалијев акценат је њујоршки“, објашњава професор Јовичић.

Вештачење гласа постоји и пре технолошке ере. Пре скоро два века почело је да се примењује у Енглеској. Тада је све било у рукама  форензичара. Први инструмент за вештачење гласа, спектограф, почео је да се користи за време Другог светског рата и значајно је померио границе ове научне дисциплине. Данашња тенхологија допринела је њеном бржем усавршавању.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Француски председник у Немачкој после 24 године: Морамо се суочити са империјалистичком тежњом у Европи

Published

on

By

Председник Француске Емануел Макрон стигао је у тродневну посету Немачкој, где га је дочекао колега Франк-Валтер Штајнмајер.

Макрон је новинарима, након пријема у председничкој палати, рекао да посета долази у кључном тренутку за Европу, указујући, између осталих изазова, на рат у Украјини.

“Морамо да се суочимо са империјалистичком тежњом у Европи… то подразумева јачање француско-немачких односа”, поручио је Макрон.

Немачки председник, који има углавном церемонијалну функцију, рекао је да Немачка и Француска могу, ако раде заједно, да преброде геополитичке изазове са којима се Европа суочава, као што су ратови у Украјини и Гази, и председнички избори у САД.

Макрон ће посетити престоницу Берлин, Дрезден на истоку земље и Минстер на западу.

То је прва посета француског председника Немачкој после 24 године.

Посета се посматра као показатељ стања немачко-француских односа у време великих изазова за Европу – од рата у Украјини до могућег избора Доналда Трампа за председника САД.

Две највеће силе Европске уније настоје да покажу јединство пред изборе за Европски парламент следећег месеца, оцењује агенција Ројтерс.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Шмит посетио Спомен-подручје Доња Градина

Published

on

By

Кристијан Шмит је, наводе из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), одао почаст Србима, Ромима, Јеврејима, политичким дисидентима и свим другим жртвама усташких и нацистичких злочина.

“Признавање карактера свих ратних злочина и препознавање свих жртава, без било каквих резерви, јесте пут ка препознавању злочина из прошлости, промовисању помирења данас и изградњи заједничке мирне будућности”, рекао је Шмит.

Из ОХР-а наводе да “снага за трајни мир лежи у сећању које поштује све и стварној жељи за активно заједништво у будућности”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Београд, приведен мушкарац због сумње да је погодио дечака из ваздушне пушке

Published

on

By

Припадници ПС Савски венац идентификовали су и привели шездесетшестогодишњег мушкарца који се сумњичи да је данас у Сарајевској улици око 19.15, пуцајући из ваздушне пушке, нанео повреде једанаестогодишњем дечаку, саопштио је МУП.

Он је, како се сумња, са прозора стана у којем живи, из ваздушне пушке погодио у бутину дечака који се налазио у оближњем парку. Једанаестогодишњи дечак је збринут на Институту за мајку и дете у Београду.

Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима све мере и радње ради утврђивања свих околности и чињеница овог догађаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.