Connect with us

Novosti

Гашић: Свечљине оптужбе заправо су најава новог насиља и притиска на Србе

Published

on

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић реаговао је на изјаву Џељаља Свечље да се око 400 “српских екстремиста” обучава на административној линији између Косова и Метохије и централне Србије, саопштио је МУП.

“Када год Свечља упућује оптужбе на рачун председника Србије, заправо је најава новог насиља и притиска на Србе којима жели да их протера са њихових вековних огњишта. Зна он да је лаж све што пише и говори, али тиме покушава да оправда своју несамосталност и недостатак самопоуздања, јер за разлику од њега и Куртија, председник Вучић храбро доноси одлуке слушајући свој народ и за њега је једини интерес заштита српског становништва и њихових интереса на Косову и Метохији”, истакао је Гашић.

Сукоби и тензије су, додаје, једини речник којим Свечља, као и “његов власник Курти”, умеју да комуницирају, а не дијалогом, поштовањем договора и међународних споразума.

“Незаконитим преузимањем надлежности Кфора, стварањем нелегалних база Росу на северу КиМ показују да не поштују Бриселски споразум, да не поштују ни Европу ни њене инстистуције, и да им мир и владавина права нису ни познате ни жељене категорије, али насиље, мржња, прогон и убијање Срба јесу оно чиме су задојени и не либе се да то отворено покажу”, каже Гашић.

Да ли се до нормалног и демократског друштва, упитао је министар, долази ослобађањем злочинца Азема Куртаја, припадника тзв. КБС, који је на Бадњи дан пуцао на српску децу?

“Председник Републике Србије понаша се у складу са својим уставним надлежностима. А подсетићу Свечљу да је у складу са Уставом Србије, Повељом УН и Резолуцијом 1244 Косово и Метохија део наше земље”, наводи министар.

Поручује да је Србија независна, суверена држава, континуиране политике мира, стабилности и просперитета којом је води председник Александар Вучић и нормалност, демократија, ред и закон нису њена тежња, већ реалност коју Србија живи, и као таква зна како да сачува свој народ у јужној српској покрајини.

“Нећемо дозволити да буду изложени агресији Свечље ни његових паравојних формација које су само пресвучени ОВК, као ни нове погроме, протеривања и убијања Срба. Србија не напада ни свој народ ни своје територије, већ брани интересе и безбедност својих грађана, суверенитет и територијални интегритет. Јер достојанство, национални понос и очување српске историје, традиције и културе нема цену”, поручио је Гашић.

Mинистар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља рекао је да је ситуација на северу КиМ и даље крхка, јер Београд има изузетно деструктиван приступ, као и да су “Вучић и његова влада искористили територију Косова да изазову тензије широм региона, али и шире”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Амбасадори ЕУ усвојили ажурирани текст за поглавље 35 са Србијом

Published

on

By

У ажурираном тексту, који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља, а који је усвојен на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ (COREPER), односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

Према сазнањима Танјуга, текст за преговарачко поглавље 35 усвојен је без дискусије на COREPER-у, а биће потврђен на неком од наредних савета, највероватније у понедељак на Савету ЕУ за спољне послове, након чега ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35. 

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (EEAS) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, речено је тада Танјугу.

Тим предлогом ЕК и EEAS, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Обавезе Београда

Према предлогу, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом “Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа”, постаје тачка 4.

Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

“Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије”, наведено је у том захеву.

Нормализација односа

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива “остала питања”, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан.

Ти документи су, у међувремену, постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Камион налетео на теретни воз између Сремске Митровице и Мартинаца – повређене три особе

Published

on

By

До несреће је дошло када је возач камиона на прелазу најпре заобилазио колону која је чекала испред спуштене рампе, а затим је камион поломио рампу и ударио у задњи део теретног воза, наводи се у извештајима железничких стручних служби.

Путни прелаз је био обезбеђен аутоматским полубраницима са светлосном сигнализацијом и саобраћајним знаковима на путу, наводи Инфраструктура железнице

Додаје да је теретни воз превозио дизел гориво и у свом саставу је имао 19 вагона, као и да су повређене особе из друмског возила.

“У тренутку несреће, уређаји на путном прелазу били су исправни и уредно су функционисали, а полубраници су били спуштени”, каже се у саопштењу.

Оштећене су седамнаеста, осамнаеста и деветнаеста цистерна из састава теретног воза, али из цистерни није било никаквих цурења, нити опасности по људе, имовину или животну средину.

О несрећи су одмах обавештени МУП и Хитна помоћ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чека се одлука Израела о одговору на ирански напад, војска спремна за офанзивну и дефанзивну акцију

Published

on

By

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној седници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

“УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбедност. Русија је предложила саопштење за штампу да осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска”, поручио је Иравани.

Он је истакао да, услед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преносе РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савет безбедности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати “могла да буде елиминисана”.

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра да је нападом на Израел у суботу ноћ на недељу “ствар решена”.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(ReutersТанјуг

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.