Connect with us

Novosti

Вујовићева у Ужицу: Приоритет гашење пожара, после санација депоније

Published

on

“Укључили смо цео штаб за ванредне ситуације, сва јавна комунална предузећа и градска и републичка, постоји протокол према којем радимо, јутрос је дошло до ескалације пожара, али чинимо све да се пожар што пре угаси“, истакла је министарка Ирена Вујовић након састанка са Штабом за ванредне ситуације града Ужица, а поводом пожара на депонији Дубоко.

Ирена Вујовић је додала да се ово дешава зато што немамо модерне рециклажне центре, а депоније су препуне.

“Конкретно овај центар користе два округа и важно је да смо као Влада Србије одлучни да овај проблем решимо и зато смо одвојили 30 милиона евра да овај центар буде по свим најмодернијим светским стандардима и ускоро ће кренути радови на санацији, а тендер за извођача требало би да буде расписан данас“, истакла је министарка Вујовић и додала да су средства обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој и Француске развојне агенције.

Она је истакла да ово није једини регионални центар и тренутно се ради на још две локације – на Убу Каленић депонија, ускоро креће Сомбор, као и пиротска депонија а то је неопходно, да се “улаже у зелену инфраструктуру“.

Министарка је истакла да ће радови на санацији депоније Дубоко почети до краја године, она ће бити модерна, имаће и биогасни третман,биће и проширење тела депоније све што треба за нормално функционисање једног оваквог центра.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Француски председник у Немачкој после 24 године: Морамо се суочити са империјалистичком тежњом у Европи

Published

on

By

Председник Француске Емануел Макрон стигао је у тродневну посету Немачкој, где га је дочекао колега Франк-Валтер Штајнмајер.

Макрон је новинарима, након пријема у председничкој палати, рекао да посета долази у кључном тренутку за Европу, указујући, између осталих изазова, на рат у Украјини.

“Морамо да се суочимо са империјалистичком тежњом у Европи… то подразумева јачање француско-немачких односа”, поручио је Макрон.

Немачки председник, који има углавном церемонијалну функцију, рекао је да Немачка и Француска могу, ако раде заједно, да преброде геополитичке изазове са којима се Европа суочава, као што су ратови у Украјини и Гази, и председнички избори у САД.

Макрон ће посетити престоницу Берлин, Дрезден на истоку земље и Минстер на западу.

То је прва посета француског председника Немачкој после 24 године.

Посета се посматра као показатељ стања немачко-француских односа у време великих изазова за Европу – од рата у Украјини до могућег избора Доналда Трампа за председника САД.

Две највеће силе Европске уније настоје да покажу јединство пред изборе за Европски парламент следећег месеца, оцењује агенција Ројтерс.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Шмит посетио Спомен-подручје Доња Градина

Published

on

By

Кристијан Шмит је, наводе из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), одао почаст Србима, Ромима, Јеврејима, политичким дисидентима и свим другим жртвама усташких и нацистичких злочина.

“Признавање карактера свих ратних злочина и препознавање свих жртава, без било каквих резерви, јесте пут ка препознавању злочина из прошлости, промовисању помирења данас и изградњи заједничке мирне будућности”, рекао је Шмит.

Из ОХР-а наводе да “снага за трајни мир лежи у сећању које поштује све и стварној жељи за активно заједништво у будућности”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Београд, приведен мушкарац због сумње да је погодио дечака из ваздушне пушке

Published

on

By

Припадници ПС Савски венац идентификовали су и привели шездесетшестогодишњег мушкарца који се сумњичи да је данас у Сарајевској улици око 19.15, пуцајући из ваздушне пушке, нанео повреде једанаестогодишњем дечаку, саопштио је МУП.

Он је, како се сумња, са прозора стана у којем живи, из ваздушне пушке погодио у бутину дечака који се налазио у оближњем парку. Једанаестогодишњи дечак је збринут на Институту за мајку и дете у Београду.

Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима све мере и радње ради утврђивања свих околности и чињеница овог догађаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.