Connect with us

Novosti

Вучић: У Сарајеву ће покушати да иду на ревизију тужбе против Србије, али не мислим да је то паметно

Published

on

“Толико су нервозни због резултата неочекиваног, да је Kонаковић себи дозволио да данас де факто позове на моје убиство”, рекао је Александар Вучић у емисији “Ћирилица” на ТВ Хепи.

На питање како коментарише то што Kонаковић тражи ревизију пресуде и ратну одштету од Србије, Вучић је рекао да им смета што је Србија главни јунак и што је успела да се супротстави притисцима и направи не само респектабилан резултат, већ у таквим условима и околностима готово немогући резултат.

“Што се тиче овога што је Kонаковић говорио, ја бих то поделио на три дела. Први је тај у којем сте могли да видите да је за све крив Вучић, што је ок”, рекао је Вучић и додао да је друга ствар, а што је промакло медијима, да је Kонаковић де факто позвао на његово убиство.

“Он је рекао – Вучић може огрнут или неогрнут том заставом, ок, смета и застава Србије, а нама њихове заставе не сметају – да дође у Сребреницу 11. јула или у Уједињене нације. Ја сам у Сребреници био већ једном 11. јула. Погнуо сам главу пред спомеником, али нисам погнуо главу пред каменицама, флашама, ногама, песницама и свим осталим чиме су покушали да ме ликвидирају”, рекао је Вучић.

Истиче да су “бедни покушаји када кажу како је то неко одавде организовао”.

“Хвала му на том позиву да будем убијен и будем ли се одазвао само сви да знате да је одговоран за то убиство Елмедин Kонаковић”, навео је Вучић.

“Ми смо од почетка разумели шта је њихов план”

Што се тиче трећег, много важнијег дела, шта је њихов план, Вучић каже да смо ми од почетка разумели шта је њихов план.

“Никада њихов план није био поштовање жртава, да добију пијетет или саучешће или било шта. То су имали од почетка. Они чак и када оду на српска стратишта, на Kазане, како се зове једно важно српско стратиште у Сарајеву,  не изговарају име Срби, као што не воле да изговарају Република Српска, већ изговарају РС”, рекао је Вучић.

Додаје да се правдају како не пише у Резолуцији ко је починио геноцид, али да је неко морао да почини геноцид о којем они говоре.

“Не мора да пише ни у резолуцији о геноциду у Јасеновцу да су га починили Хрвати, па сви знамо кога је починио. Не мора да пише ни ко је стрељао Јевреје у Kрагујевцу и друге људе, али сви знамо ко је то починио. И све је то њима јасно. Дакле, прва је ставка била морална и политичка одговорност за српски народ. А даље су правно-материјалне консеквенце. То јест, не би ли се дочепали наших пара”, навео је Вучић.

“Нервоза влада у Сарајеву”

Kако каже, покушаће да иду на ревизију тужбе против Републике Србије, али да то није паметно.

“Ја не мислим да је то паметно, не због не знам чега, већ зато што то није добро за регионалне односе… Од најављене ревизије, пресуде и покушаја извлачења ратне одштете од Србије, у правном смислу, то ће им бити веома, веома компликовано и тешко. Ми ћемо направити најбоље тимове”, поручио је Вучић.

Нагласио је да ће за БиХ то бити још једно велико разочарање у будућности.

“Али добро, у будућности морамо да радимо на томе да градимо братство са Бошњацима, да градимо најближе односе, али ти најближи односе се неће родити тако што ће неко да удара у главу сваког Србина који помисли да другачије мисли од њихове званичне политике и да при томе мора да каже да му је много лепо. Тако да, то показује колика нервоза влада у Сарајеву”, навео је Вучић.

Нагласио је да то само показује да политички нису сазрели да разумеју процесе који се одвијају у свету и који ће морати да се одвијају и у нашем региону.

“Има времена, бићемо стрпљиви. Ја ћу сутра имати најпре са муфтијом Исламске заједнице Србије састанак, као и са његовим имамима, а онда ћу имати са састанак са другом исламском заједницом у Србији. Са свима ћу да разговарам о неопходности најближих односа и то је то”, нагласио је Вучић.

Министар спољних послова БиХ Kонаковић позвао је раније данас Вучића у Њујорк, на Генералну скупштину УН, 11. јула ове године на прво обележавање Међународног дана сећања на геноцид у Сребреници, наводећи ”да може да се огрне заставом, а и не мора”.

Kонаковић је, поред осталог, за Н1 рекао да Вучића “наравно позива и у Поточаре” и “да му гарантује безбедност”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Три особе погинуле у пуцњави у Арканзасу

Published

on

By

Директор полиције државе Арканзас Мајк Хагар рекао је новинарима да је осумњичени такође рањен у пуцњави са полицијом и да је приведен, пренео је Си-Ен-Ен.

“Нажалост, можемо да потврдимо да је 11 невиних особа погођено, а три су преминуле. Двојица полицајца су повређена у размени ватре”, рекао је Хагар, напомињући да су сви рањени задобили повреде лакше од опасних по живот. 

Није објаснио околности пуцњаве.

Гувернерка Арканзаса Сара Хакаби Сандерс написала је на Иксу (Твитер) да је обавештена о инциденту.

“Захвална сам припадницима полиције и хитним службама на њиховој брзој и херојској акцији за спасавање живота. Моје молитве су уз жртве и све оне који су погођени овим ужасним инцидентом”, истакла је гувернерка Арканзаса.

Пуцњава се догодила у продавници Мед Бучер у Фордајсу, градићу у центраном делу Арканзаса, у коме живи 3.200 људи.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Завршено суђење оптуженима за помагање у убиству Оливера Ивановића, пресуда 28. јуна

Published

on

By

Јована Филиповић, адвокатица Силване Арсовић, секретарице убијеног Оливера Ивановића, истиче да је тужилац Берим Ћеркинај током изношења завршне речи поновио наводе, а да притом није аболирао нити један доказ који иде у прилог оптужници.

Додала је да је с друге сгране одбрана детаљно образложила непостојање доказа који потврђују оптужницу.

“Ми смо истакли да су сви сведоци који су салушани на главном претресу дали свој исказ у смислу да ли познају оптужену Арсовић и да ли сматрају да она има било какве везе са лицима које се наводе у оптужници и сви су одговорили позитивно да је познају у неком добром контексту и светлу, а што се тиче њеног контакта са било којим лицем које се спомиње у оптужници сви су на то одговорили апсолутно негативно, сви су сведоци сагласни са својим изјавама да не знају због чега се она терети да немају никавких сазнања  нити да постоји било каква могућност да се она повеже са лицима из оптужнице”, рекла је Филиповићева.

Силвана Арсовић је, тврди њена адвокатица, у читавом поступку оштећена страна.  

“Најближи сарадници и пријатељи дали су исказ колико је она била посвећена и лојална и као таква сигуно није могла да буде извшилац дела која јој се стављају на терет нити је имала било какав мотив за извршење тог дела”, рекла је Филиповићева.

Одбрана се нада ослобађајућој пресуди за Силвану Арсовић 

Током изниошења завршне речи тужилац Берим Ћеркини је рекао да је Специјално тужилаштво у Приштини због недостатка доказа одустало од кривичног гоњена оптуженог Радета Басаре који се терерти за саучесништво у сличају убиства Оливера Ивановића.

Трећа допуњена оптужница за његово убиство подигнута је 2020. године. Оптужница није подигнута против извршиоца или налогодавца, већ против лица која су наводно била део организоване криминалне групе која је учествовала у убиству Оливера Ивановића.

Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић оптужени су за умешаност у убиство спрског политичара и они се бране са слободе.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред седишта своје странке у Косовској Митровици, а судски процес је почео у јулу 2021. године.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

“Платинасти вук” у Бујановцу – које сценарије је увежбавало девет армија

Published

on

By

Напада на конвој са храном и лековима, побуна локалног становништва, хемијски акциденти и хитна евакуације рањеника хеликоптером – неки су од сценарија које су увежбавали припадници Војске Србије са још осам армија.

“У протеклом периоду изводиле су се различите теме, све у циљу унапређења интероперабилности и међусобног разумевања. Циљ вежбе је испуњен и самим тим повећане су способности 4. бригаде, Копнене војске, а тиме и Војске Србије“, каже пуковник Миодраг Младеновић, начелник Штаба команде 4. бригаде.

У протеклих 11 дана вежбало је 579 војника, највише српских. Већ по традицији, учествовали су и припадници Националне гарде Охаја.

“Послали смо војну полицију и АБХО. Дошли су да уче друге и да уче од других. Од међународних партнера учили смо о тактици и њиховим карактеристикама како бисмо боље сарађивали“, рекао је Бригадни генерал Џеф Вотсон из Националне гарда Охаја.

Мораторијум на војне вежби са страним партнерима, донет је када је почео рат у Украјини. Ипак, “Платинасти вук“ је одржан другу годину за редом. Вежби се гледа кроз прсте јер, како каже први човек војске, јача Војску Србије за учешће у међународним мисијама.

“Ми смо на иницијативу, условно речено анализу одређених елемената, исказаних потреба Војске Србије, тражили од Владе да се одлука промени. Ми ћемо се односити у погледу мораторијума, на начин да све оно што препознамо као потребу ВС за изградњу своје способности – да се у односу на те способности и односимо ка неким будућим вежбама за наредни период“, каже генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије.

Девети је пут да се одржава ова вежба. Први пут је реализована 2014. године. Изостала је 2020. због коронавируса и 2022. због мораторијума.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.