• February 27, 2024

Вучић после седнице Савета за националну безбедност: Ухапшено више од 35 изгредника, два полицајца тешко повређена; имамо доказе да је све било припремано

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је одржана седница Савета за националну безбедност, јер је вечерас покушано насилно заузимање институција државе Србије и навео да је ухапшено више од 35 особа.

Вучић је за Пинк rekao да је до сада ухапшено више од 35 силеџија и да се наставља хапшење широм града. “Анализирали смо све што се догађало вечерас и захвалио сам припадницима како полицијске бригаде, тако жандармерије, свим припадницима полиције, који су тежак терет поднели вечерас, сагледали све информације и са представницима Безбедносне информативне агенције”, рекао је Вучић.

Поручио је да нико нема право да наноси тешке телесне повреде нашим полицајцима.

“Они су родитељи, они су деца, нечија. Имамо за сада двојицу тешко повређених полицајаца. Једном је једва заустављено крварење. Имамо више лакше или још са нејасно утврђеним степеном повреда повређених полицајаца. Њих су гађали коцкама којима буквално са лакоћом можете да убијете човека. О стаклу којим је падало преко визира на лице, на руке, на ноге да и не говорим”, рекао је Вучић. 

Председник Србије изјавио је да постоје докази да учесници насилног протеста вечерас нису били убачени, као и да постоје сведоци који су спремни да говоре да је све било припремано.

“Зар вас није срамота да без воље народа покушавате да дођете на власт. Нисам се уплашио протеста, чим сам чуо шта се дешава одмах сам дошао у Председништво и ушао на главни улаз и да покажем да сам ту са својим народом”, рекао је Вучић.

“Да знате само колико је људи хтело да дође у Београд да се обрачуна са њима. Ми за силеџије имамо лек – пажња и мир. И само да кажем да су се, чим се појавила жандармерија, разбежали као зечеви за 1,5 минута. А какву су штету нанели држави”, рекао је он. Честитао је полицајцима за које је рекао да су снажне ударе претрпели и изразио наду да ће полицајци бити добро.

“Сутра ће се полиција обратити и показати шта је све уништено. Правно ћемо гонити све и ове квази политичаре. Сви ће одговарати за насилничко понашање”, рекао је Вучић.

Још једном је поручио грађанима да не брину. “Србија је озбиљна држава, супротставићемо се свима и победићемо све који желе да нашкоде својој земљи. Сачуваћемо вољу грађана, сачуваћемо и њих, али они који желе да руше своју земљу биће на месту на коме треба да буду”, рекао је Вучић.

Дачић: Овде је реч о упаду у институције и рушењу уставног поретка

Секретар Савета за националну безбедност Ивица Дачић рекао је да треба одвојити шта су политичка окупљања од упада у државне институције и рушење уставног поретка и додао да је за понедељак у 15 сати заказао седницу Бироа.

“Овде је реч о упаду у институције и рушењу уставног поретка”, рекао је Дачић после седнице Савета за националну безбедност. Он је рекао да су на седници разговарали и о утицају страног фактора.

Дачић је рекао да се листа “Србија против насиља” у називу бори против насиља, али да примењује насиље и да тиме жели да мења изборну вољу.

“Сви који су учествовали на састанку имају задатак да позивају на уздржаност и мир и решавање проблема кроз институције”, рекао је Дачић.

Дачић је додао да ако се насилно покуша рушење државе, државни органи ће осигурати мир. 

Претходно је председник Александар Вучић у обраћању јавности рекао да никаква револуција није у току. Поручио је да је држава довољно снажна да одбрани демократију, као и да ће “изгредници и силеџије бити ухапшени”. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Elegantne haljine za najluđu noć: 6 kreacija u kojima ćete se osećati kao princeza

Read Next

Божић по грегоријанском календару