Connect with us

Novosti

Вучић о нападу на уредницу РТС-а: Тежак је злочин радити за медиј којим не управља Ђилас

Published

on

“Жао ми је тих људи који пролазе кроз ту врсту личних напада и увреда. То нису сви људи научили да трпе”, рекао је председник Александар Вучић у Скопљу, одговарајући на новинарско питање шта мисли о нападу Драгана Ђиласа на уредницу Дневника РТС-а Милицу Недић, после напада на водитељку Драгану Косјерину.

“Зашто би Милица и Мики Недић трпели било шта? Због чега? Шта су коме криви”, упитао је председник.

Истиче да је реч о замени теза.

“Када ми Срби правимо неке песме, увек су наше песме контроверзне. Шта је контроверзно? Па, нико не зна. А онда видите неки на нашој политичкој сцени ће да вам кажу – замислите злочинца Милицу Недић радила је на Студију Б кад Ђилас није управљао Студијом Б – то је тежак злочин. Дивно је, ваљда, оваплоћење свих снова и богољубиве истине, уколико радите за Ђиласа, а ако не радите за Ђиласа то је страшно, што у вашој кампањи не можете да превазиђете“, рекао је Вучић.

Додао је да не жели да говори ништа лоше на Савиндан, када би требало славити дан саборности српске слоге, али да, како каже, “разуме фрустрације“.

“Имате онолико људи на протесту, више смо ми имали људи у Скопљу вечерас или ту негде, сала је била затворена па људи нису могли да уђу због високих званица, иначе бисмо имали много више људи него што су они имали у Београду. Али вам неће рећи колико их је било. Нећу ни ја. Морате да чувате образ политичким противницима и зато је боље да то не радите”, рекао је Вучић.

“Што је мањи број људи и што виде да падају и у истраживањима јавног мњења, а да смо ми све снажнији – утолико је нервоза све већа, утолико су напади на све који им се супротстављају већи и јачи“, додао је председник.

Истиче да не може да “сакрије свој презир и одвратност према људима који немају шта Србији да понуде“.

“И једино што нуде је мржња и напади на неког другог, а програм, план или нешто слично немају. Оно што ми желимо да понудимо људима овде, али и људима у нашој Србији, то је онај план развоја који смо поставили и то је велика ствар за нас, да наша земља иде напред, да покажемо колико волимо Србију, да покажемо да смо у стању да изградимо, како смо у стању да повећавамо плате и пензије“, рекао је Вучић.

Драган Ђилас је у последњем одговору Колегијуму РТС-а критиковао уредницу Другог дневника Милицу Недић, због тога што је, како наводи, неколико месеци пред петооктобарске промене дошла на Студио Б и, додаје, “прихватила да ради за Шешеља и да јој главни уредник буде Небојша Стефановић“.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Београд, приведен мушкарац због сумње да је погодио дечака из ваздушне пушке

Published

on

By

Припадници ПС Савски венац идентификовали су и привели шездесетшестогодишњег мушкарца који се сумњичи да је данас у Сарајевској улици око 19.15, пуцајући из ваздушне пушке, нанео повреде једанаестогодишњем дечаку, саопштио је МУП.

Он је, како се сумња, са прозора стана у којем живи, из ваздушне пушке погодио у бутину дечака који се налазио у оближњем парку. Једанаестогодишњи дечак је збринут на Институту за мајку и дете у Београду.

Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима све мере и радње ради утврђивања свих околности и чињеница овог догађаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Лорд Ланкестер на седници ПС НАТО-а: Ширење ЕУ у региону кључно средство за решавање спора Београда и Приштине

Published

on

By

Известилац за нацрт извештаја “Западни Балкан – обновљени безбедносни изазови на вратима НАТО-а”, лорд Марк Ланкестер заложио се за посвећивање веће пажње решавању спора Београда и Приштине, и политичком застоју у Босни и Херцеговини.

У нацрту извештаја, у којем, како је навео, указује на узроке главних безбедносних изазова у региону, а који је представио на заседању Парламентарне скупштине НАТО-а у Софији, каже да је кључно средство да се то учини напор да се олакша ширење Европске уније у региону.

Кфор, према његовом мишљењу, мора да добије већу подршку, а “савезници да пронађу нове начине и средства да прошире војну сарадњу са регионом”.

У нацрту извештаја, Ланкестер оцењује да одсуство нормализованих односа између Београда и Приштине изазива претњу озбиљног сукоба са потенцијалним регионалним импликацијама.

“Заустављен дијалог о КиМ, политичка парализа у БиХ”

Када је реч о БиХ, он сматра да политичка парализа у Босни и Херцеговини има латентни потенцијал да сруши Дејтонски споразум.

“Заустављен дијалог Београда и Приштине и наметнута политичка парализа у БиХ спречавају напредак Србије, БиХ и процеса придруживања Косова ЕУ”, наведено је у нацрту извештаја.

Истакнуто је и да то остаје главни фактор регионалне нестабилности и блокира ефикасну регионалну економску интеграцију.

Примедбе Србије 

Из Скупштине Србије претходно је саопштено да су током састанка чланова делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО са лордом Ланкестером народни посланици изнели низ коментара на текст извештаја, посебно на део који се односи на ситуацију на КиМ.

Лорду Ланкастеру су уручене детаљне примедбе и коментари делегације Србије, које се, поред осталог, односе на потребу да се заузме непристрасан однос према КиМ, који би био у складу са декларисаном политиком НАТО-а према овом питању.

Указано је да извештајем нису обухваћени подаци о насиљу којем су Срби на КиМ у континуитету изложени, услед низа једностраних потеза Приштине и истакнуто је да Приштина не испуњава обавезе преузете Бриселским споразумом, те да већ 11 година није формирана Заједница српских општина. 

Делагација Србије је подсетила да су, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, припадници мисије Кфора једине легитимне оружане снаге, те је стога трансформација “косовских безбедносних снага” у супротности са међународним правом, наведено је у саопштењу.

Захтев Приштине 

На агенди пролећног заседања ПС НАТО које се одржава у Софији налази се, између осталог, и захтев Приштине да постане придружени члан, након што је одлуку о томе у марту донео Стални одбор Парламентарне скупштине НАТО-а.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић упутила је писмо шефовима свих делегација чланица и придружених чланица у Парламентарној скупштини НАТО-а, у којем је указано да би додељивање статуса придруженог члана неупитно представљало награду за Приштину која континуирано врши насиље и системску дискриминацију над Србима на КиМ, као и за опструисање Бриселског дијалога.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Вучић: Колективни Запад припремио “савршену олују” против Србије, урадили смо највише могуће

Published

on

By

Председник Александар Вучић рекао је по повратку из Њујорка где је изгласана резолуција о Сребреници да су у готово немогућим условима успела да ураде највише могуће за нашу земљу. “Суочили смо се са предлогом који је Немачка најјаче гурала против интереса Србије, а против је био и цео колективни Запад”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да није сигуран да код нас постоји јасна визура оног шта се догодило у Њујорку.

Напоменуо је да смо се суочили са предлогом Немачке које је најснажније гурала Аналена Бербок. 

“Ми смо се суочили са најтежом темом. Против нас је то била као савршена олуја, јер против нас је био комплетан колективни Запад, дакле ЕУ, плус ови што нису ЕУ а као да јесу, али су још јачи заштитници прекоокеанских интереса – Швајцарска, Норвешка, Сан Марино, Андора, Лихтенштајн и сви остали”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Додао је да су ту против Србије били и Америка, Канада, као и Аустралија и Нови Зеланд.

Према његовим речима, рачунали су да ми можемо да обезбедимо осам гласова ‘против’ и до 40 уздржаних гласова. Међутим, како је рекао, ми смо се томе посветили.

“Маштали смо да у збиру имамо више. Стварни однос гласања о резолуцији о Сребреници је 84 ‘за’ и 107 држава које нису гласале за резолуцију. Од 191 државе које су имале право гласа, 107 није гласало ‘за'”, истакао је Вучић.

Напоменуо је да је 43,5 одсто оних који су гласали за Резолуцију..

“То су све трикови – зашто нису ишли на Савет безбедности. Тема је таква да нико неће да иде против”, навео је Вучић.

Навео је и да је на гласању било ”два позитивна изненађења”, као и ”макар осам негативних”, и додао да је тако нешто било очекивано, пошто је притисак стално растао. Захвалио се Кини и Белорусији што су гласале против усвајања.

”Ја неретко заборавим Белорусији да се захвалим, јер се то негде подразумева да буду с нама. Наравно, ту је и Москва, али посебно хвала Виктору Орбану, јер је показао да је премијер братске земље и народа. Хвала и великом броју арапских земаља”, рекао је председник.

Додао је да је међу арапским земљама, 11 гласало за усвајање, и исто толико против, а од 54 афричке земље, 37 није гласало за усвајање.

Притисак за усвајање резолуције

Вучић је рекао да су многе велике земље вршиле притисак на друге земље да гласају за усвајање.

”Министри две најмоћније европске земље слали су поруке, нећу вам рећи како су утицали на одлуку, на пример, Украјине. Пет пута сам хтео у хотелској соби да плачем од муке. Један лидер велике европске земље је рекао да ће ми изаћи у сусрет и гласати против”, рекао је председник, додајући да ”није тешко закључити” о ком лидеру је реч.

Захвалио се и шеику Бин Заједу и огромном броју земаља који нису гласали за резолуцију о Сребреници.

Вучић је истакао да представници земаља који чине пет милијарди и 250 милиона људи у свету није гласало за Резолуцију.

“Једна моћна Индија је била уздржана, тих 107 земаља је ово разумело као нешто што је исполитизовано, урађено против једне мале слободарске земље“, каже Вучић.

Осврнуо се на гласање Црне Горе и Северне Македоније у Генералној скупштини УН.

“Нећемо Црној Гори послати протестну ноту, иако су гласали за резолуцију, више ме је погодио однос Северне Македоније него Црне Горе, показало се да је Грчка имала више кичме него Северна Македонија“, каже Вучић.

Председник Србије позвао је све народе на Балкану да међусобно разговарају, а не, како је рекао, да носе папире Немцима или неком другом.

Навео је да не жели да умањи сребреничке жртве, али да не можемо да дозволимо да се Срби прогласе геноцидним народом.

На питање новинарке да прокоментарише изјаву мађарског премијера Виктора Орбана који је оценио да су у Бриселу у току припреме за улазак Европе у рат и додао да је неопходно ојачати одбрамбене капацитете Мађарске, Вучић је рекао да се тога највише плаши и да је тешко када почне да се загрева војна машинерија и да тада почну да раде и војна лобирања.

“Тешко је то зауставити. Зато мислим да је крајње време да неко стварно покуша нешто, а не само да се пребацује кривица на другу страну. Ако се то не деси, плашим се да идемо у катастрофу”, навео је Вучић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.