Connect with us

Novosti

Ветеран 72. специјалне бригаде: Наше акције на Косову су биле дрске, али не супротне ратном праву

Published

on

Заставник у пензији Саша Шајкић наводи да припадници 72. специјалне бригаде никада у акције нису ишли без поздрава, већ су имали обичај због тешких и опасних акција да се поздраве због могућности да неко можда падне у борби. 

“И онда да бисмо растерали малер, осмислили смо ту реченицу ‘да се не поздрављамо’. Значи, неће се ништа лоше десити. Тако да је међу нама из те екипе које је тада били у јединици, остао је тај поздрав дан данас”, каже за РТС ветеран 72. специјалне бригаде Саша Шајкић.

О својој екипи и говори књига “Да се не поздрављамо”. Шајкић у њој описује своје саборце и кроз какав пакао рата су пролазили.

“Ми нисмо никакве машине за убијање или сурови људи. Обични смо људи које можете видети сваки дан на пијаци, тезги, у продавници, на седишту, у градском превозу… Али, то што смо радили, радили смо на најбољи могући начин на свету”, објашњава Шајкић, заставник у пензији.

“Истините приче, аутентичне”

У књизи чак 95 одсто описа акција је аутентично, остало је прилагођено стилу писања.

“Било је толико акције и задатака које смо обавили, да је то преобимно за једну књигу. Приче које се појављују, где главни јунак прича о исконском страху који је доживео, где прича о паклу, рата, свему томе што је преживео, то су истините приче, 95 одсто аутентичне”, наводи аутор. 

Специјалци ретко проговоре о својим акција. Шајкић је проговорио јер, како каже, не жели да му пали другови оду у заборав и јер њихове акције нису биле супротне ратном праву.

“Да ли су животе за отаџбину, слободу и знак на рукаву”

Аутор књиге истиче да акције војске нису биле супротне ратном праву, иако су понекад биле изузетно, како каже, дрске.

“Нисмо имали проблема око тога да било шта причамо касније. Данас, када помислим на тај период,  прво се сетим погинулих друговиа. За 24 године, колико је прошло од рата, није се десио један дан да их нисам споменуо”, подвлачи Шајкић.

Наводи да је реч о људима који су дали највредније што су имали за отаџбину и слободу и, пре свега, знак на рукаву.

“Овај знак који ми носимо, ово је стари знак и то је знак нашег удружења ветерана противтерористичке јединице ‘Соколови’. За тај знак се све дало, живот, тело, било шта”, каже аутор књиге.

“Људи мисле да су борбе најтеже, али нису. Најтеже је кад сретнете удовицу најбољег друга”

Шајкић примећује да посвећеност послу војног специјалца изискује од људи велико одрицање. 

“Људи се одричу многих ствари, испаштају им породице, јер нема изговора кад јединица креће на задатак”, каже саговорник РТС-а. 

Указује да у борби нису имали времена за жаљење палих сабораца.

“Људи мисле да су борбе најтеже, али нису. Најтеже је када сретнете удовицу свог најбољег друга. То је тежак део рата. Све ово остало, ми смо били спремни за то, обучени, добро мотивисани, добро плаћени и радили смо то што смо радили, али за све остало, ми једноставно нисмо били спремни”, објашњава.

Нова књига о психичком стању ветерана

Шајкић сада пише нову књигу којом жели да скрене пажњу на психичко стање ратних ветерана.

“Много редовних војника и дечака који су ратовали, а нису били професионалци, већ су стицајем околности били ту, сада болује од посттрауматског стресног поремећаја. И врло мало се обраћа пажња на њих. Ја желим да једном чудном причом скренем пажњу јавности на те људе”, каже Шајкић

Упутио је и поруку свима који желе да се пријаве за конкурс за специјалне јединице Војске Србије.

Поручио бих младим људима који ће да се пријаве за актуелни конкрус за специјалне јединице Војске Србије да би требало да буду, пре свега, спремни на жртве које ће поднети.

“Десио се рат или не, десио се задатак или не. Ми смо имали обичај да кажемо: Можда нешто не могу, али смем све”, закључује Саша Шајкић у разговору за РТС. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Аутомобилом улетео на терасу бара у Паризу – једна особа страдала, шесторо повређених

Published

on

By

Троје повређених се налази у животној опасности, док су три особе у тежем стању. 

Збринута си у 23 очевица која су се налазила у стању шока.

Возач аутомобила је био у алкохолисаном стању и изгубио контролу над возилом, рекао је полицијски извор за Фигаро.

Побегао је пешке.

Други извор је навео да је сувозач ухапшен, а у узорцима крви је откривено да је конзумирао алкохол и наркотике.

Овај инцидент одиграо се девет дана пре отварања Олимпијских игара, за које ће сваког дана у просеку бити мобилисано око 35.000 полицајаца и жандарма и 18.000 француских војника.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Одржано рочиште Додику и Лукићу; одбрана: Oптужница нема основа

Published

on

By

Председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића суди се због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Српској није признат за високи представник.

Као сведок одбране сведочила је председавајућа Већа народа Сребренка Голић која је објаснила процедуру усвајања закона у Парламенту и Већу народа Српске, у вези са Законом о објављивању закона и прописа Републике Српске и Закона о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Оценила је индикативним чињеницу да су делегати из Клуба Бошњака 4. јула прошле године, три дана након што је Кристијан Шмит донео одлуку о поништавању оба закона, одустали од претходно најављеног вета на те законе.

На питање Додика да ли су оба та закона прошла процедуру и достављена парламенту и њему као председнику РС, одговорила је потврдно.

“Судија под великим притиском, при помени Шмита ‘губи се глава'”

Одбрана Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића, поручила је да је на данашњем рочишту било јасно да је судија под великим притиском и да се при помени имена Кристијана Шмита у судници “губи глава”, а све из намере да се спречи његово сведочење.

Горан Бубић, адвокат Додика, рекао је да је кључни доказ у овом процесу Анекс 10 Дејтонског споразума, без којег није могуће извести било какав закључак о основаности оптужнице, односно извести било какву пресуду.

Бубић истиче да нема сврхе да одбрана изводи своје доказе, ако није изведен кључни доказ из оптужнице.  Додао је да је сведочила Сребренка Голић и истакао да је закључена примарна ствар, а то је да је у складу са Уставом спроведена сва формална процедура, те да су се стекли си услови према Уставу РС да председник потпише два наводно спорна указа.

Адвокат Анто Нобило је рекао да су процесне заврзламе тешко објаснити у пар речи, те да је поштовање права одбране једно од битних начела кривичног поступка. “Указујемо на фер начин где је Суд погрешио, али нам понекад и одговара да суд истраје у тој грешци јер на тај начин доводи до процесног права одбране, што се касније може капитализовати”, рекао је Нобило на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

“Следеће рочиште биће важно јер ћемо тада ући у суштину Шмитовог статуса, његове надлежности и именовању у складу са међународним правом”, рекао је Нобило и додао да ће тада бити јасније докле ће се са тим стићи.

Адвокат Горан Петронијевић је истакао да је одбрана данас имала прилику да види и потврди да Суд има проблем у свом поступању не само у процесном, већ и у материјално правном смислу.

“Очито је да постоји једна врста притиска на Суд. Због чудне журбе и настојања да се на 15 дана заказује претрес. Из те исхитрености закључујемо да је судија под великом притиском и да покушава да удовољи страни која је притиска”, рекао је Петронијевић.

Додао је да је судија у предмет уврстила документ Министрства иностраних послова БиХ који се волшебно нашао у судским списима.

Петронијевић сматра да је очигледно да Суд и Тужилаштво “губе главу” када год се помене Шмит. “Имам утисак да би све учинили само да се Шмит не појави на суду. То је флагрантно кршење права одбране. Судија је направила данас проблем који ће се видети у наредном периоду”, рекао је Петронијевић.

Додик: Суд штити “неправо”

Председник РС изјавио је у Источном Сарајеву да је чињеница да Тужилаштво БиХ није успело да образложи суштину оптужног захтева против њега и Милоша Лукића.

“То што тужилаштво не може да образложи да сам ја прекршио одлуке високог представника (Кристијана Шмита) говори о томе колико је овај процес сумњив”, рекао је Додик новинарима након рочишта.

“Чињеница да Суд није прихватио да Кристијан Шмит сведочи говори о томе да се жели заштити ‘неправо'”, рекао је Додик и указао на чињеницу да се Лукић и он терете да нису испоштовали одлуку Шмита, а када, каже, питају за те одлуке о томе се не расправља.

Додик је захвалио правном тиму на прецизности и стручности, јер, како је истакао, ово је примарно политички процес и све што смо могли данас да видимо указује на то.

Према његовим речима, чињеница да Суд није прихватио сведочење Шмита и неких професора права са Запада говори да се неправно жели заштити та личност. “Процес прати хајка у медијима у ФБиХ, мржњом према свему што долази из Српске, стварају хајку у којој сам чак прочитао да бих и ја могао да останем без увета”, рекао је Додик.

У таквој атмосфери линча, каже, у делу медија у Федерацији је јасно да је овде политички процес, јер немамо именованог високог представника.

“Он (Шмит) нема право да доноси законе, нема права на бонска овлашћења… Ово је био значајан дан у коме је показано пуно бесмисла”, рекао је Додик. Некоме се, истиче, очито жури, неко хоће пресуду политичког карактера.

Позивање Суда БиХ на дипломатски статус Шмита, Додик је рекао да би, ако га има, морао сам да се позове на тај статус да га не позову на Суд, што он није урадио, већ то тумачи Суд.

“Зар је могуће да срамна БиХ која хоће нешто да буде, брани странца, а осуђује свог држављана? Све и једна озбиљна држава штити своје држављане”, закључио је Додик.

Наредно рочиште биће одржано 28. августа када ће сведочити генерални секретар председника РС, Јелена Пајић Баштинац.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Утицај пословних летова на глобалну емисију угљен-диоксида – како смањити карбонски отисак

Published

on

By

Немачко-српска привредна комора организовала је у јануару први нискоугљенички скуп.

То је заправо био округли сто на тему – “неспремни односно спремни за зелену будућност”. За време овог скупа мерен је карбонски отисак. 

“Мерење карбонског отиска у принципу значи први корак како бисмо разумели отисак наших активности на климатске промене”, каже извршни члан Управног одбора Немачко-српске коморе Александар Маркус.

Истиче да потом следи корак предузимања активности како би се смањио негативни утицај који карбонски отисак има на климу.

“Резултати мерења карбонског отиска према извештају нашег партнера Декра дошло је до угљеничног отиска од 1,8 тона еквивалента угљен диоксида и других гасова који су штетни за климу”, каже Маркус.

Истиче да је највећи део емисије угљен-диоксида, настао због тога што су гости из Немачке допутовали авионом.

“Врло је добро познато да коришћење авиона има врло велики утицај на климатске промене”, објашњава гост РТС-а.

Каже да је био врло изненађен када је чуо у којој мери то лоше утиче на климу.

Како пословни летови у свету утичу на климу

Индустрија међународних пословних окупљања и манифестација се након пандемије короне опет врло брзо развија, рекао је извршни члан Немачко-српске коморе.

“Још 2019. године смо имали 1,7 милијарди учесника из више од 180 земаља који су учествовали на пословним окупљањима”, објашњава Александар Маркус за РТС.

Каже да ове манифестације широм света значе потрошњу од 2,8 милијарди долара и стварају 27,5 милиона нових радних места.

“То је заиста један битан привредни фактор и привредна удружења су део ове индустрије, тако да угљенични отисак ове индустрије догађаја је све више тема о којој се дискутује”, рекао је Маркус.

Разговор Ружице Врањковић и Александра Маркуса погледајте у видеу на почетку текста…

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.