Connect with us

Novosti

Ванредна седница Савета безбедности УН о ситуацији у БиХ; Цвијановић: Предложена резолуција пример кршења устава и угрожавања мира и стабилности

Published

on

Српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић навела је како је амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија показао непоштовање према Уставу БиХ тиме што је иницирао резолуцију о Сребреници без овлашћења и консензуса сва три конститутивна народа БиХ.

Цвијановић је истакла да је та активност супротна Дејтонском споразуму и додала да, поједини чланови УН, верују да је та резолуција бенигна, што је далеко од истине.

“Правни саветник бошњачких лидера Франсис Бојл рекао је да снаге морају да се искористе да се укине Република Српска. То говори о намери и да се резолуција користи као дестабилизујући фактор БиХ“, рекла је Цвијановић.

Подсетила је да Дејтонски споразум подразумева три конститутивна народа који једнако учествују у управљању државом.

“Српска не крши међународно право и Дејтонски споразум већ заговара поштовање Устава БиХ. Високи представници морају да буду изабрани према процедурама и делују према свом мандату. Резолуција о Сребреници се предлаже без одобрења надлежних институција БиХ. Изазови са којима се суочавамо поткопавају Устав БиХ и безбедност државе и целог Западног Балкана”, рекла је Цвијановић.

Како је рекла, неке стране дипломате у БиХ и Кристијан Шмит, који се, рекла је, представља као “нешто између колонијалног гувернера и модерног деспота” све више има тенденцију да се уплиће у демократске процесе доношења одлуке у БиХ.

“Ово ометање је поткопало политички консензус на заједничком нивоу БиХ који је усмерио напредак БиХ према чланству ЕУ. Консензус за чланство БиХ је једино важно питање који дозвољава тешке компромисе и споразуме и договоре између свих политичких организација. Као такав, то је кључ за одржавање мира и стабилности унутар наше заједничке државе”, рекла је Цвијановић.

Додала је и да се неке стране дипломате мешају у унутрашње послове и кроз то уплитање инсистирају на незаконитом деловању високог представника.

“Чак и предложена резолуција пред СБ УН је очит пример како се крши устав и како то кршење угрожава мир и стабилност. Оваква страна уплитања поткопавају преговоре и компромитују стање БиХ јер увек иду у прилог једне стране, а то су Бошњаци”, рекла је Цвијановић.

Истакла је да званичници РС инсистирају да се очува стабилност и да се реше сва политичка питања кроз демократске институције, а да неке војне изјаве западних амбасадора и даље имају за циљ да шире страх међу Србима и да се користе неке радикалне снаге међу бошњачким лидерима, са наративом да је проблематична РС.

“Истовремено бошњачки званичници као што је министар одбране БиХ, Зукан Хелез и министар државних послова Рамо Исак прете ратом. Претња од исламистичких ћелија на Западном Балкану прети целој Европи. Локални медији БиХ пренели су да је Хелез овластио употребу опреме која припада оружаним снагама у Мостару и странцима и локалним индивидуалцима који су повезани са Вехабијском покрету. Ово је нарочито опасно и одговорно и то се већ дессава дуго година да је БиХ у међународним медијима означена као најопаснији извор џихадистичког тероризма у Европи“, рекла је Цвијановић.

Додала је да је владавина права један од кључних захтева за мир и демократско управљање, али да се то стално крши и игнорише у БиХ. У томе се, истиче, “посебно истиче Кристијан Шмит и они који му помажу“ у страним амбасадама.

“Он каже да има извршну законодавну власт и да он није одговоран ниједној институцији, нити влади, или суду, или праву у БиХ. Они сматрају да он има апсолутну моћ, али не и одговорност. Није јасно и веома је нејасно како то може да се уклопи у концепт владавине права. И још горе, Шмит је извршио измене и допуне кривичног закона да би казнио све који не поштују његове одлуке, пре свега демократски изабран председник Републике Српске (Милорад Додик). Они се кривично гоне за то што су спроводили своје уставне одговорности и због тога што нису поштовали незаконите одредбе господина Шмита”, рекла је Цвијановић.

Због тога се, каже, прети се међународним санкцијама.

“Санкције се спроводе без судског процеса. Нема никаквих званичних тачака оптужби нити се то преиспитује пред судом. Банке су такође присиљене да престану да пружају услуге тим особама које нису биле формално оптужене ни за једно кривично дело. Овакво понашање је дефинитивно претња стабилности миру у БиХ. Он покушава и да наметне одредбе у изборном закону и да подешава резултате будућих избора“, рекла је Цвијановић и истакла да то води од једне до друге кризе у БиХ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Француски председник у Немачкој после 24 године: Морамо се суочити са империјалистичком тежњом у Европи

Published

on

By

Председник Француске Емануел Макрон стигао је у тродневну посету Немачкој, где га је дочекао колега Франк-Валтер Штајнмајер.

Макрон је новинарима, након пријема у председничкој палати, рекао да посета долази у кључном тренутку за Европу, указујући, између осталих изазова, на рат у Украјини.

“Морамо да се суочимо са империјалистичком тежњом у Европи… то подразумева јачање француско-немачких односа”, поручио је Макрон.

Немачки председник, који има углавном церемонијалну функцију, рекао је да Немачка и Француска могу, ако раде заједно, да преброде геополитичке изазове са којима се Европа суочава, као што су ратови у Украјини и Гази, и председнички избори у САД.

Макрон ће посетити престоницу Берлин, Дрезден на истоку земље и Минстер на западу.

То је прва посета француског председника Немачкој после 24 године.

Посета се посматра као показатељ стања немачко-француских односа у време великих изазова за Европу – од рата у Украјини до могућег избора Доналда Трампа за председника САД.

Две највеће силе Европске уније настоје да покажу јединство пред изборе за Европски парламент следећег месеца, оцењује агенција Ројтерс.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Шмит посетио Спомен-подручје Доња Градина

Published

on

By

Кристијан Шмит је, наводе из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), одао почаст Србима, Ромима, Јеврејима, политичким дисидентима и свим другим жртвама усташких и нацистичких злочина.

“Признавање карактера свих ратних злочина и препознавање свих жртава, без било каквих резерви, јесте пут ка препознавању злочина из прошлости, промовисању помирења данас и изградњи заједничке мирне будућности”, рекао је Шмит.

Из ОХР-а наводе да “снага за трајни мир лежи у сећању које поштује све и стварној жељи за активно заједништво у будућности”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Београд, приведен мушкарац због сумње да је погодио дечака из ваздушне пушке

Published

on

By

Припадници ПС Савски венац идентификовали су и привели шездесетшестогодишњег мушкарца који се сумњичи да је данас у Сарајевској улици око 19.15, пуцајући из ваздушне пушке, нанео повреде једанаестогодишњем дечаку, саопштио је МУП.

Он је, како се сумња, са прозора стана у којем живи, из ваздушне пушке погодио у бутину дечака који се налазио у оближњем парку. Једанаестогодишњи дечак је збринут на Институту за мајку и дете у Београду.

Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима све мере и радње ради утврђивања свих околности и чињеница овог догађаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.