Connect with us

Novosti

Брнабић: Србија одржала раст упркос кризама и тешким околностима у свету

Published

on

Председница Владе Ана Брнабић је истакла да постоји константан привредни раст наше земље од 2019. године године, осим 2020. због пандемије када је пад био минималан од 0,9 одсто, па све до сада.

“Мислим да смо урадили добар посао. Жао ми је што су све ове кризе ишле годину за годину. Србија је могла још много брже, али какве су биле околности добро гуарамо напред. Оптимиста сам за будућност. Нема паузе у раду и већ смо представили нови план до 2027. године – Скок у будућност, који предвиђа амбициозне планове”, навела је премијерка на Копаоник бизнис форуму.

Сигурна сам да ћемо их и испунити, додала је Брнабићева.

Каже да је све то постигнуто захваљујући заједничком раду председника Републике, њеног кабинета и целе владе. Она је рекла да је држава добро одговорила на кризе, пандемију, рат на истоку Европе и нови рат на Блиском истоку.

“Усложњавала се ситуација у свету у изузетно тешким околностима смо на најбољи начин водили економију и политику Србије”, нагласила је премијерка.

Истакла је да смо у пандемији били једна од 10 земаља света којој је расла запосленост и земља која је била првак света у расту апсолутног броја запослених.

“Са изузетком те 2020, ми смо од 2012. имали стални раст страних директних инвестиција”, рекла је Брнабићева и додала да највећи проценат ивестиција у Србију долази из Европске уније, али и да све већи број инвестиција стиже и из Азије.

“Србија успела да се трансформише у економију засновану на инвестицијама”

Ана Брнабић изјавила је да је Србија постала земља која је успела да трансформише своју економију од радно интензивне до економије која је заснована на иновацијама и напредној технологији.

Учествујући на панелу “Акциони план зелене транзиције у Србији” на Копаоник бизнис форуму, Брнабић је рекла да је Србија до 2016, 2017. године били земља чија је економија углавном била базирана на радно-интензивним инвестицијама, зато што је незапосленост 2012. године била преко 25 одсто, а незапосленост младих преко 51 одсто.

“Ми као земља нисмо имали тај кредибилитет или референцу за инвестиције и влада пре оне коју сам ја кренула да водим 2017. године, Влада Александра Вучића је морала да се бави довођењем радно-интензивних инвестиција како би са једне стране запослали људе, смањила се незапосленост, обезбедила радна места и плате, а са друге стране полако градила кредибилитет као места за инвестиције да би у некој будућности могли да стварамо инвестиције које су више технолошке, напредне, капитално интензивне и софистициране”, поручила је Брнабић.

Како је рекла, већ када је она преузела дужност председнице владе, ситуација је била много другачија и већ тада се видело да ће Србија постићи фискалну стабилност и да ће се незапосленост свести испод 10 одсто.

“Кренули смо ту трансформацију ка економији која је више заснована на иновацијама, напредној технологији, ка економији која може да створи додатну вредност. Са таквим инвестицијама је изузетно, изузетно важно да ви уствари имате и ту политичку стабилност која је на једном другачијем нивоу и демократичност”, истакла је Брнабић.

Коментаришући то што је Србија по индексу демократије Економиста напредовала четири места, Брнабић је истакла да је то захваљујући политичкој партицијипацији и учешћу грађана у политици.

Ђуричин: Живимо у времену мултикризе

Члан председништва Савеза економиста Србије Драган Ђуричин је у разговору са премијерком претходно рекао да је нажалост пред нама кризни менаџмент и подсетио да је Србија имала раст од 6,5 одсто 2019. са стабилним курсом, али да је дошла корона, па украјинска криза и друге кризе.

Он је рекао да живимо у времену мултикризе која је дошла до свог максимума због броја асиметричних екстерних шокова и тзв. црних лабудова.

“Покушавамо да у том времену уздигнемо Србију после дугогодишње политичке кризе и да је приближимо ЕУ”, додао је Ђуричин.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Украјинска политичарка подлегла повредама задобијеним у атентату

Published

on

By

Смрт Ирине Фарион је потврдила и Наталија Матолинец, начелница анестезиолошке службе Првог лекарског удружења Лавова.

Према њеним речима, упркос свим покушајима, лекари нису успели да спасу живот политичарки.

“Примљена је код нас у критичном стању са тешком продорном прострелном раном у главу. Урађена је операција на одељењу интензивне неге, а затим је пребачена на одељење интензивне неге на даље лечење, међутим, срце пацијенткиње није могло да издржи, у овој ситуацији, медицина је била немоћна”, навела је Матолинец.

Напад на бившу посланицу и професорку украјинског језика на Националном универзитету у Лавову класификован је као покушај убиства, а истрага злочина је у активној фази, саопштио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Данас око 19.30 сати по локалном времену непознати мушкарац је пуцао у Фарион, а потом побегао са лица места.

Жртва је са прострелном раном главе превезена у болницу у изузетно тешком стању.

Према писању украјинских медија, нападач је бившу народну посланицу сачекао у близини куће, а када је изашла, притрчао јој је и пуцао.

Фарион је радила 30 година као професорка украјинског језика на Националном универзитету у Лавову, а крајем прошле године отпуштена је са посла након изјава у којима је довела у питање патриотизам припадника украјинске војске који говоре руски језик и објављивања проукрајинских изјава и приватне имејл адресе студента на Криму, што је довело до његовог хапшења.

“Знате ли ви шта је дисциплина у војсци? Ако нема дисциплине у војсци, нема ни војске. То је руља!”, говорила је Фарион, напомињући да “војници који не говоре украјински могу да се називају Русима”.

Након тога, студенти “Лавовске политехнике”, Националног универзитета у Лавову и Кијевског националног универзитета за технологију и дизајн протестовали су против Фарион.

Такође, Служба безбедности Украјине (СБУ), саопштила је да истражује контроверзне изјаве политичарке.

Суд је уважио њену жалбу и вратио је на место професора на катедри за украјински језик.

Била је посланик у Врховној ради 2012-2014. и члан украјинске националистичке партије Свобода. Фарион је више пута јавно иступала против употребе руског језика у Украјини. Конкретно, 2019. је захтевала хапшење актуелног председника Володимира Зеленског због обраћања својим бирачима на руском.

Руски истражни комитет је 2015. године отворио случај против Фарион због позивања на “уништење Русије као државе и припадника руске нације”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Вучић: Пензије ће да порасту минимум 10 посто, значајно повећање плата у просвети

Published

on

By

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће пензије бити повећане за најмање 10 одсто и да ће минимална зарада бити значајно повећана, а да ће плате у јавном сектору бити повећане различито, али да би значајно повећање примања требало да буде у просветном сектору.

“Пензије морају да иду најмање 10 одсто на горе и то је сад моје обећање, видећемо тачно колико, али најмање 10 одсто у следећем буџету. Сад да ли ћемо моћи да имамо повећање месец дана раније и да иде од новембра или децембра или од јануара, видећемо. Али у наредна два месеца морамо ту одлуку да донесемо”, рекао је Вучић гостујући на Првој.

Каже да ће бити свакако значајног повећања минималне зараде.

“Што се плата тиче, верујем да ћемо ићи не на линеарно повећање у јавном сектору, већ ће бити различите групе, а мислим да, без обзира на то што по броју радних сати они не могу да се пореде са другим људима, мислим да морамо да идемо на значајно повећање примања у просветном сектору и то ће бити наша идеја”, рекао је Вучић.

Вучић је за ТВ Прва навео да је, пошто избора неће бити наредне три године, до 2027, циљ сада да покуша да се до краја августа све припреми за даљи раст плата и пензија.

“Желим да поставимо све и идемо на повећање плата и пензија, а да не убијемо послодавце, да то буде стабилан напредак људи. Инфлација неће прелазити четири одсто, јул је био лошији због повећања цена нафте, верујем да ће у августу ићи у рикверц што ће смањити инфлацију. На то повећање плата мора да буде веће, посебно пензија. Плате и пензије не смеју да касне”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, битно је да се у наредне три године остави неки траг.

“За три године ће бити 15 година да сам на власти – два пута сам биран за предсеника, био сам председник и потпредседник владе. Никада нико бар скоро неће тако убедљиво да победи на председничким изборима. То смо успели захваљујући великом раду и јер су људи знали да радимо не лаке ствари и ствари које нису популарне”, рекао је Вучић.

Он је рекао да нико није био за мере фискалне консолидације, али је знао да говори истину и да не обмањује грађане.

“Када смо извукли земљу из фискалног проблема кренуло је на боље. Када доносите такве одлуке лако је мени да седим и свађам се са опозицијом. Али пролети две, четири, пет година и кажете шта сам урадио иза себе, које пруге, плате, пензије, какав курс динара имамо. Волео бих да 2027. могу да се бавим нечим другим и да оставим иза себе наслеђе промењене свести великог броја нас, доста тога учињеног”, рекао је Вучић.

Истрага ће показати све мотиве убиства Крсмановића

Председник Вучић изразио је саучешће породици убијеног полицајца Николе Крсмановића и рекао да у вези са убицом има много чудних ствари, да је истрага још у току и да ће тек показати све мотиве.

Вучић је рекао за Прву да је то ужасна трагедија и да су наши органи радили свој посао, као и да је БИА на основу обавештења градоначелника Лознице о кретању лица осумњиченог за тероризам и за убиство полицајца, реаговала и да је САЈ реаговао у складу са законом и овлашћењима које имају.

“И то је то. Оно што је важно, то је да ће истрага тек показати све мотиве. Има много чудних ствари у целој причи, али ја, за разлику од неких других у региону, не трчим пред руду и не доносим закључке на основу прича и теорија завере, а много их има у овом случају. Није фер и бесмислено је неког другог и неког више окривљавати без довољно показатеља и стварних материјалних доказа”, рекао је Вучић.

Каже да има још једно лице српске националности из једне друге државе у региону које је помагало.

“И све је врло чудно, као и немачка боравишна дозвола која је лажна, која је требало да нас наведе на помисао да он иде у Немачку, али уопште није био план да иде у Немачку. И много ствари је ту под знаком питања, али надлежни органи нека се тиме баве”, рекао је Вучић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Јелисејска палата: Макрон подржао интеграцију Србије у ЕУ и истакао значај формирања ЗСО

Published

on

By

На састанку са председником Србије одржаном на маргинама четвртог самита Европске политичке заједнице у палати Бленим, у Великој Британији, председник Француске је истакао своју посвећеност нормализацији односа Београда и Приштине, као и подршку европском посредовању и позвао на пуну примену Бриселског и Охридског споразума.

Током сусрета, Макрон и Вучић су поздравили продубљивање билатералне сарадње у многим областима, навела је Јелисејска палата.

Председник Француске је на крају подсетио на приврженост Француске Дејтонском споразуму, као и јединству и територијалном интегритету Босне и Херцеговине, стоји у саопштењу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.