Connect with us

Novosti

Брнабић: Србија одржала раст упркос кризама и тешким околностима у свету

Published

on

Председница Владе Ана Брнабић је истакла да постоји константан привредни раст наше земље од 2019. године године, осим 2020. због пандемије када је пад био минималан од 0,9 одсто, па све до сада.

“Мислим да смо урадили добар посао. Жао ми је што су све ове кризе ишле годину за годину. Србија је могла још много брже, али какве су биле околности добро гуарамо напред. Оптимиста сам за будућност. Нема паузе у раду и већ смо представили нови план до 2027. године – Скок у будућност, који предвиђа амбициозне планове”, навела је премијерка на Копаоник бизнис форуму.

Сигурна сам да ћемо их и испунити, додала је Брнабићева.

Каже да је све то постигнуто захваљујући заједничком раду председника Републике, њеног кабинета и целе владе. Она је рекла да је држава добро одговорила на кризе, пандемију, рат на истоку Европе и нови рат на Блиском истоку.

“Усложњавала се ситуација у свету у изузетно тешким околностима смо на најбољи начин водили економију и политику Србије”, нагласила је премијерка.

Истакла је да смо у пандемији били једна од 10 земаља света којој је расла запосленост и земља која је била првак света у расту апсолутног броја запослених.

“Са изузетком те 2020, ми смо од 2012. имали стални раст страних директних инвестиција”, рекла је Брнабићева и додала да највећи проценат ивестиција у Србију долази из Европске уније, али и да све већи број инвестиција стиже и из Азије.

“Србија успела да се трансформише у економију засновану на инвестицијама”

Ана Брнабић изјавила је да је Србија постала земља која је успела да трансформише своју економију од радно интензивне до економије која је заснована на иновацијама и напредној технологији.

Учествујући на панелу “Акциони план зелене транзиције у Србији” на Копаоник бизнис форуму, Брнабић је рекла да је Србија до 2016, 2017. године били земља чија је економија углавном била базирана на радно-интензивним инвестицијама, зато што је незапосленост 2012. године била преко 25 одсто, а незапосленост младих преко 51 одсто.

“Ми као земља нисмо имали тај кредибилитет или референцу за инвестиције и влада пре оне коју сам ја кренула да водим 2017. године, Влада Александра Вучића је морала да се бави довођењем радно-интензивних инвестиција како би са једне стране запослали људе, смањила се незапосленост, обезбедила радна места и плате, а са друге стране полако градила кредибилитет као места за инвестиције да би у некој будућности могли да стварамо инвестиције које су више технолошке, напредне, капитално интензивне и софистициране”, поручила је Брнабић.

Како је рекла, већ када је она преузела дужност председнице владе, ситуација је била много другачија и већ тада се видело да ће Србија постићи фискалну стабилност и да ће се незапосленост свести испод 10 одсто.

“Кренули смо ту трансформацију ка економији која је више заснована на иновацијама, напредној технологији, ка економији која може да створи додатну вредност. Са таквим инвестицијама је изузетно, изузетно важно да ви уствари имате и ту политичку стабилност која је на једном другачијем нивоу и демократичност”, истакла је Брнабић.

Коментаришући то што је Србија по индексу демократије Економиста напредовала четири места, Брнабић је истакла да је то захваљујући политичкој партицијипацији и учешћу грађана у политици.

Ђуричин: Живимо у времену мултикризе

Члан председништва Савеза економиста Србије Драган Ђуричин је у разговору са премијерком претходно рекао да је нажалост пред нама кризни менаџмент и подсетио да је Србија имала раст од 6,5 одсто 2019. са стабилним курсом, али да је дошла корона, па украјинска криза и друге кризе.

Он је рекао да живимо у времену мултикризе која је дошла до свог максимума због броја асиметричних екстерних шокова и тзв. црних лабудова.

“Покушавамо да у том времену уздигнемо Србију после дугогодишње политичке кризе и да је приближимо ЕУ”, додао је Ђуричин.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Амбасадори ЕУ усвојили ажурирани текст за поглавље 35 са Србијом

Published

on

By

У ажурираном тексту, који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља, а који је усвојен на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ (COREPER), односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

Према сазнањима Танјуга, текст за преговарачко поглавље 35 усвојен је без дискусије на COREPER-у, а биће потврђен на неком од наредних савета, највероватније у понедељак на Савету ЕУ за спољне послове, након чега ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35. 

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (EEAS) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, речено је тада Танјугу.

Тим предлогом ЕК и EEAS, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Обавезе Београда

Према предлогу, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом “Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа”, постаје тачка 4.

Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

“Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије”, наведено је у том захеву.

Нормализација односа

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива “остала питања”, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан.

Ти документи су, у међувремену, постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Камион налетео на теретни воз између Сремске Митровице и Мартинаца – повређене три особе

Published

on

By

До несреће је дошло када је возач камиона на прелазу најпре заобилазио колону која је чекала испред спуштене рампе, а затим је камион поломио рампу и ударио у задњи део теретног воза, наводи се у извештајима железничких стручних служби.

Путни прелаз је био обезбеђен аутоматским полубраницима са светлосном сигнализацијом и саобраћајним знаковима на путу, наводи Инфраструктура железнице

Додаје да је теретни воз превозио дизел гориво и у свом саставу је имао 19 вагона, као и да су повређене особе из друмског возила.

“У тренутку несреће, уређаји на путном прелазу били су исправни и уредно су функционисали, а полубраници су били спуштени”, каже се у саопштењу.

Оштећене су седамнаеста, осамнаеста и деветнаеста цистерна из састава теретног воза, али из цистерни није било никаквих цурења, нити опасности по људе, имовину или животну средину.

О несрећи су одмах обавештени МУП и Хитна помоћ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чека се одлука Израела о одговору на ирански напад, војска спремна за офанзивну и дефанзивну акцију

Published

on

By

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној седници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

“УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбедност. Русија је предложила саопштење за штампу да осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска”, поручио је Иравани.

Он је истакао да, услед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преносе РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савет безбедности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати “могла да буде елиминисана”.

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра да је нападом на Израел у суботу ноћ на недељу “ствар решена”.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(ReutersТанјуг

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.