Connect with us

Novosti

Брнабићева: Нико не може да Рио Тинту одузме земљу коју је поштено купио

Published

on

Ана Брнабић је за ТВ Пинк изјавила да “ниједан милиметар земље коју поседује Рио Тинто није резултат експропријације”.

“Рио Тинто је понудио новац и ти људи су је добровољно продали. Не можете ту земљу да одузмете. Како да вам кажем, када неко пита је ли Рио Тинто негде отишао, па не. Људи поседују значајну количину земље, ако ништа друго”, рекла је Брнабићева.

Додала је да мора да подсети све оне који данас причају против Рио Тинта, да је Рио Тинто дошао у Србију нешто пре 2004. године, као и су им исте године они који данас, како је рекла, пљују Рио Тинто, издали прве дозволе за истраживање. 

“И не само то. 2006. године су Ђилас и екипа изменили Закон о рударству на начин да експлицитно кажу да онај ко има истражна права, а они су Рио Тинто дали истражна права, има и експлоатациона права. То је био Рио Тинто закон. Србију 2006. године није водио Александар Вучић, ни Ана Брнабић, ни било ко други од нас. Водили су је они који су данас, ваљда, против тог пројекта. Они су људи изменили Закон о рударству”, поручила је Брнабићева.

“Влада нема уговор са Рио Тинтом”

Објаснила је да Влада Србије нема уговор са Рио Тинтом али да, пошто имају дозволу за истраживање, морају да добију дозволу за експлоатацију.

“Зато што је уложила новац. И не може да добије нико други. Осим ако се сами не одрекну тога и не желе да експлоатишу. Улажу новац, виде да ту нема ништа или то што су нашли није довољно профитабилно за експлоатацију, они одустају. Али држава не може то да да неком другом. Бивша власт је државу само угурала у том смеру”, додала је Брнабићева.   

Истакла је да на основу тога, данас Рио Тинто може да тужи Србију и да се Рио Тинту не може тек тако одузети земља, зато што то значи да сте онда кренули у национализацију. 

“Ако кренете у национализацију, онда у овој земљи, нема никакве правне сигурности, и за инвеститоре и за приватна лица. И јадна је та земља у којој би влада било шта на тај начин национализовала. Свакако се надам да ни будућа влада тако нешто неће покушавати да уради”, поручила је Брнабићева.

“Развојна шанса”

Премијерка је нагласила и да је Рио Тинто огромна развојна шанса, у смислу зелене агенде, прецизирајући да би експлоатација литијума значила много бржу зелену енергију и да би прдстављала “шансу за  зелену транзицију Србије”.

Додала је да је председник Александар Вучић потпуно јасно и отворено рекао шта  мисли о том пројекту, као и да је то нешто о чему мора да се воде дебате у будућности.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Одређен притвор тројици инжењера из “Крушика” осумњичених за шпијунажу

Published

on

By

Они се терете да су из “Крушика” неовлашћено износили поверљиве податке и пословно-техничку документацију и уступали је компанији из Северне Македоније, на штету “безбедносних, одбрамбених, војних и других интереса, као и на слабљење моћи Србије“.

Како РТС незванично сазнаје, један од тројице осумњичених се бранио ћутањем.

Тројица инжењера, осумњичена да су у дужем временском периоду страној држави одавала војне и друге поверљиве тајне из ваљевског “Крушика”, приведена су током јучерашњег дана у акцији БИА, Војнобезбедносне агенције, МУП-а Србије и Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Сенатор Боб Менендез поднео оставку после осуде за корупцију и усмеравање америчке помоћи

Published

on

By

Писмо о оставци Боба Менендеза прочитано је данас наглас у Сенату, јавља Ројтерс.

Демократски гувернер Њу Џерсија Фил Марфи ће именовати Менендезовог наследника.

Оставка ће привремено смањити демократску већину у Сенату на 50-49, док наследник не положи заклетву.

Бројне демократе су позвале Менендеза да поднесе оставку, укључујући Марфија, лидера сенатске већине Чака Шумера и Корија Букера, другог сенатора Њу Џерсија.

На челу Комитета за спољне послове пре оптужбе за корупцију

Менендез је представљао Њу Џерси у Сенату од 2006. године и био је председник утицајног Комитета за спољне послове, док није оптужен за корупцију прошле године.

Седамдесетогодишњи Менендез проглашен је кривим од стране пороте у савезном суду на Менхетну по свих 16 кривичних тачака са којима се суочио – укључујући ометање правде, превару и изнуду.

“Шеме подмићивања” и усмеравање америчке помоћи

У његовим, према речима тужиоца, шемама подмићивања, сенатор и његова супруга прихватили су стотине хиљада долара у готовини, златним полугама, аутомобилима и хипотекама од стране три бизнисмена.

Заузврат, Менендез је усмеравао милијарде долара америчке помоћи Египту и покушао да утиче на кривично гоњење двојице бизнисмена, навели су тужиоци.

Менендез планира да уложи жалбу на пресуду.

То је било друго Менендезово суђење, након што је претходно завршено 2017. године, када порота није могла да донесе једногласну пресуду.

Менендеза је тада Етички комитет Сената осудио зато што је примао поклоне од богатог дугогодишњег пријатеља у замену за званичне услуге.

Албански лобиста и снажан глас у америчким спољним пословима

Деценијама је био снажан глас у америчким спољним пословима, а недавно се залагао за додатну помоћ Украјини и Израелу.

Менендез је српској јавности познат као албански лобиста, који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију да призна самопроглашену независност Косова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Спајић: Главни одбор ПЕС-а једногласно за реконструкцију Владе

Published

on

By

Члан Председништва Бошњачке странле Адмир Шахмановић рекао је да је тој странци у оквиру реконструкције владе припало пет министарстава и једно потпредседничко место.

Реконструкција Владе, уласком Нове српске демократије и Демократске народне партије предвиђена је коалиционим споразумом потписаним приликом формирања нове скупштинске већине и нове Владе крајем октобра прошле године.

Споразумом је предвиђено да се реконструкција деси најкасније до изгласавања буџета за наредну годину.

Подгорички медији спекулишу да би се реконструкција Владе премијера Милојка Спајића могла догодити већ сутра, али званичне потврде нема.

Према ранијим најавама, Новој српској демократији Андрије Мандића, према коалиционом споразуму треба да припадне Министарство просвете и ресори просторног планирања и туризма, а Демократској народној партији Милана Кнежевића место потпредседника Владе и министра саобраћаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.